Ravintola-alan yritysten toimenpiteet koronakesänä 2020 : Savonlinnan seudun ravintolat
Argillander, Jenna; Juntunen, Ani; Torniainen, Niina (2021)
Argillander, Jenna
Juntunen, Ani
Torniainen, Niina
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021060414246
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021060414246
Tiivistelmä
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää Savonlinnan ja sen lähialueiden ravitsemisalan yritysten tekemiä muutoksia, joiden avulla ne pyrkivät minimoimaan koronaviruksen aiheuttamat vaikutukset liiketoimintaan. Tutkimuksessa haluttiin kerätä tietoja, joihin koronaviruksella ja sen vuoksi asetetuilla rajoituksilla oli vaikutusta liittyen ravitsemisyritysten työntekijöihin, sisäiseen viestintään, johtamiseen, koronatukiin ja kannattavuuteen. Lisäksi tutkimuksessa kartoitettiin yritysten liikevaihtoja, joista voidaan tarkastella, miten korona on vaikuttanut niihin. Tutkimuksessa keskityttiin vuoden 2020 kesään, eli kesä-elokuun ajalle.
Tutkimusmenetelminä käytettiin sähköistä kyselylomaketta ja sen tueksi haastatteluja. Kyselylomakkeella saatiin määrällisiä tietoja yrityksistä, kuten asiakaspaikkojen ja työntekijöiden määriä sekä liikevaihto ja sen muutos koronakesästä verrattuna edelliseen. Haastattelut toteutettiin puolistrukturoituna haastatteluna, jonka kysymykset pohjautuivat tavoitteissa asetettuihin aihepiireihin. Haastattelut suoritettiin tutkimuksen osallistuneille puhelinhaastatteluna, tai Teams -sovelluksen kautta. Kerättyjen aineistojen pohjalta saatiin tietoon, mitä toimenpiteitä ravitsemisalan yritykset Savonlinnan alueella tekivät, koronaviruksen seurauksena.
Tutkimuksen avulla voidaan tehdä päätelmä, että koronalla ei ollut rajoitusten lisäksi ravintoloiden päivittäiseen toimintaan vaikutusta. Ainoat erot olivat huomattavissa ravintolatyyppien välillä, joista juomaravintoloihin rajoitukset vaikuttivat eniten. Tutkimuksen vastausmäärät olivat vähäisiä, joten tuloksia ei voida yleistää kaikkiin Savonlinnan ravintola-alan yrityksiin. Alueelle tarvitsisi tehdä jatkotutkimuksia, joiden avulla tietoa saataisiin kerättyä enemmän ja tuloksista saataisiin luotettavampia.
Tutkimusmenetelminä käytettiin sähköistä kyselylomaketta ja sen tueksi haastatteluja. Kyselylomakkeella saatiin määrällisiä tietoja yrityksistä, kuten asiakaspaikkojen ja työntekijöiden määriä sekä liikevaihto ja sen muutos koronakesästä verrattuna edelliseen. Haastattelut toteutettiin puolistrukturoituna haastatteluna, jonka kysymykset pohjautuivat tavoitteissa asetettuihin aihepiireihin. Haastattelut suoritettiin tutkimuksen osallistuneille puhelinhaastatteluna, tai Teams -sovelluksen kautta. Kerättyjen aineistojen pohjalta saatiin tietoon, mitä toimenpiteitä ravitsemisalan yritykset Savonlinnan alueella tekivät, koronaviruksen seurauksena.
Tutkimuksen avulla voidaan tehdä päätelmä, että koronalla ei ollut rajoitusten lisäksi ravintoloiden päivittäiseen toimintaan vaikutusta. Ainoat erot olivat huomattavissa ravintolatyyppien välillä, joista juomaravintoloihin rajoitukset vaikuttivat eniten. Tutkimuksen vastausmäärät olivat vähäisiä, joten tuloksia ei voida yleistää kaikkiin Savonlinnan ravintola-alan yrityksiin. Alueelle tarvitsisi tehdä jatkotutkimuksia, joiden avulla tietoa saataisiin kerättyä enemmän ja tuloksista saataisiin luotettavampia.