Omavalvontaopas lihanauta- ja emolehmätiloille
Jokio, Jenni (2012)
Jokio, Jenni
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012112817107
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012112817107
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tilaajana toimi Maitoa ja naudanlihaa Keski-Suomesta koulutushanke. Omavalvontasuunnitelman teko on jokaiselle maatilalle tullut pakolliseksi vuonna 2006. Omavalvontasuunnitelmassa maatalousyrittäjän on kuvattava oman yrityksensä toimintatapoja tilan erilaisissa työympäristöissä. Tilan tuotantosuunnasta riippuen omavalvontakuvaus on aina erilainen. Omavalvontakuvauksessa on tärkeintä huomata tilalla olevat erityistä huomiota tarvitsevat työvaiheet ja asiat. Omavalvontakuvauksessa täytyy olla vähintään ne asiat kuvattuna, jotka alkutuotantoasetus määrittää. Mitä laajemmin kuvauksessa kerrotaan tilan toimintatavoista, sen helpommin asiat pystyy esimerkiksi uusi työntekijä ymmärtämään. Omavalvonnasta löytyy runsaasti lisätietoa Eviran sivustolta.
Opinnäytetyössä keskityttiin lihanautatilojen ja emolehmätilojen omavalvonnan kuvaamiseen ja suunnitteluun. Näissä tuotantomuodoissa on erilaisia tuotantotiloja ja tarkkaavaisuutta sekä suunnitelmallisuutta vaativia työvaiheita. Työssä on liitteenä omavalvontapohja, johon tila voi kirjata omat toimintatapansa. Pohjan lopusta löytyy kohta kohdalta ohjeistus omavalvontakuvauksen kirjoittamiseen.
Opinnäytetyössä keskityttiin lihanautatilojen ja emolehmätilojen omavalvonnan kuvaamiseen ja suunnitteluun. Näissä tuotantomuodoissa on erilaisia tuotantotiloja ja tarkkaavaisuutta sekä suunnitelmallisuutta vaativia työvaiheita. Työssä on liitteenä omavalvontapohja, johon tila voi kirjata omat toimintatapansa. Pohjan lopusta löytyy kohta kohdalta ohjeistus omavalvontakuvauksen kirjoittamiseen.