Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Hämeen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Hämeen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite

Luomumaitotilojen toiminta

Paakki, Katri (2012)

 
Avaa tiedosto
Paakki_Katri.pdf.pdf (447.9Kt)
Lataukset: 


Paakki, Katri
Hämeen ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012121920113
Tiivistelmä
Työn tarkoituksena oli tuottaa tietoa luomumaidontuottajille, kuluttajille ja Elintarviketurvallisuusvirasto Eviralle luomumaitotilojen käytännön toimintatavoista eri osa-alueilta. Opinnäytetyö on tehty Eviran toimeksiannosta.

Työn kirjallisuusosassa käsitellään Suomen luomumaidontuotannon laajuutta, tuotannon periaatteita, luomulainsäädäntöä ja luomuvalvontaa.

Tutkimusaineisto kerättiin kyselyn avulla luomumaitotiloilta keväällä 2012. Kysely lähetettiin kaikille Suomen luomumaitotiloille. Selvitettäviä aiheita olivat tuotantoympäristön, ruokinnan ja rehuntuotannon, terveyden, eläinlääkinnän, vasikoiden hoidon, laidunnuksen ja talviulkoilun toimintakäytännöt tiloilla.

Kyselyn vastausprosentiksi muodostui 39,3 %, joka oli riittävän hyvä tuotta-maan luotettavaa yleistietoa luomumaitotilojen toiminnasta. Kyselyyn osallistuneilla luomumaitotiloilla oli keskimäärin 40,3 lypsylehmää ja niiden keskituotos oli 7803 kg. Keskipoikimakerta oli 2,77 ja siemennysten määrä yhteen poikimiseen 1,75, joten luomutilojen tulokset olivat osittain parempia verrattuna kaikkiin tuotosseurannan tiloihin. Rehuomavaraisuus oli keskimäärin 86 prosenttia ja ruokinnan väkirehuprosentti keskimäärin 30,2 %. Luomulainsäädännön vaatimuksia noudatettiin pääsääntöisesti hyvin.

Työssä saatujen tulosten perusteella luomulypsylehmien määrä ja tuotostaso ovat noususuunnassa, jolloin kuluttajien kasvavaan kysyntään pystytään vastaamaan yhä paremmin. Tuottajat olivat myös pääosin tyytyväisiä omaan luomumaidontuotantoonsa ja tuotannon valvontaan.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste