Tieto- ja viestintätekniikan opetuskäyttö ammatillisessa koulutuksessa
Krook, Mari (2013)
Krook, Mari
Kajaanin ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201303183418
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201303183418
Tiivistelmä
Opinnäytetyön toimeksiantajana on toiminut Raahen koulutuskuntayhtymästä Raahen ammattiopisto. Oppilaitokset ja opettajat ovat uusien haasteiden edessä. Työelämän nopeat muutokset, teknologian kehittyminen sekä globalisaatio muuttavat koko opetus- ja oppimiskulttuuria. Ammatillisen koulutuksen pitää pystyä kouluttamaan tulevaisuuden työelämän ja yhteiskunnan laadullisia tarpeita vastaavia ammattilaisia. Tämän vuoksi tieto- ja viestintätekniikan opetuskäyttöä tulee lisätä. Kehittämistehtävänä oli luoda verkkokurssi Ruokakulttuurit ja trendit opintojaksolle kokin koulutusohjelmaan.
Tavoitteena oli perehtyä tieto- ja viestintätekniikan opetuskäyttöön ja erityisesti verkkokurssin suunnittelemisen periaatteisin sekä luoda konkreettisesti verkkokurssi ammatilliseen koulutukseen. Verkkokurssin tulee olla kohderyhmälle sopiva ja opetussuunnitelman tavoitteita vastaava. Näkökulmana työssä on mielekäs pedagogiikka tieto- ja viestintätekniikkaa hyödyntäen sekä kollaboratiivinen oppiminen.
Tämä työ on toiminnallinen opinnäytetyö. Verkkokurssin kehittelemisessä on käytetty mukaillen Vuopalan pedagogista ja teknistä skriptiä. Verkkokurssin arvioinnissa on käytetty asiantuntijoiden konsultaatiota. Toimeksiantaja on saanut tavoitteiden mukaisen verkkokurssin kokkien koulutuksessa hyödynnettäväksi. Tämä verkkokurssi on ravintolaosaston ensimmäinen verkkokurssi. Tämän verkkokurssin myötä kokkiopiskelijoiden opetusmenetelmät monipuolistuvat ja he saavat oppia tulevaisuuden työelämässä ja yhteiskunnassa vaadittavia taitoja. The commissioner of the thesis was Raahe Vocational Institute from the Raahe Region Authority for Vocational Education. The colleges and teachers are facing new challenges today. Rapid changes in working life, developments in technology and also globalization alter the overall teaching and learning culture. Vocational education and training has to be able to train professionals whose skills will corre-spond to the future quality requirements of working life and society. Therefore, the usage of infor-mation and communication technology in teaching has to increase. The objective of this thesis was to create a web course Food Cultures and Trends for the cook training program.
The aim of the thesis was to familiarize the author with information and communication technologies for educational purposes and, in particular, the design of a web course, as well as to create a real web course suitable for the target group. The course content also had to meet the objectives of the curriculum. The point of view of this thesis is meaningful pedagogy utilizing information and communication technology, as well as collaborative learning.
This work is a practice-based thesis. When developing the web course Vuopala’s pedagogical and technical script was adapted. The web course was evaluated by using expert consultation. Raahe Vocational Institute has got a useful web course which corresponds to the objectives of the cook training program. This web course is the only one of its kind in the restaurant section of the institute. The students will work with versatile teaching methods, as well as learn the skills needed in working life and society.
Tavoitteena oli perehtyä tieto- ja viestintätekniikan opetuskäyttöön ja erityisesti verkkokurssin suunnittelemisen periaatteisin sekä luoda konkreettisesti verkkokurssi ammatilliseen koulutukseen. Verkkokurssin tulee olla kohderyhmälle sopiva ja opetussuunnitelman tavoitteita vastaava. Näkökulmana työssä on mielekäs pedagogiikka tieto- ja viestintätekniikkaa hyödyntäen sekä kollaboratiivinen oppiminen.
Tämä työ on toiminnallinen opinnäytetyö. Verkkokurssin kehittelemisessä on käytetty mukaillen Vuopalan pedagogista ja teknistä skriptiä. Verkkokurssin arvioinnissa on käytetty asiantuntijoiden konsultaatiota. Toimeksiantaja on saanut tavoitteiden mukaisen verkkokurssin kokkien koulutuksessa hyödynnettäväksi. Tämä verkkokurssi on ravintolaosaston ensimmäinen verkkokurssi. Tämän verkkokurssin myötä kokkiopiskelijoiden opetusmenetelmät monipuolistuvat ja he saavat oppia tulevaisuuden työelämässä ja yhteiskunnassa vaadittavia taitoja.
The aim of the thesis was to familiarize the author with information and communication technologies for educational purposes and, in particular, the design of a web course, as well as to create a real web course suitable for the target group. The course content also had to meet the objectives of the curriculum. The point of view of this thesis is meaningful pedagogy utilizing information and communication technology, as well as collaborative learning.
This work is a practice-based thesis. When developing the web course Vuopala’s pedagogical and technical script was adapted. The web course was evaluated by using expert consultation. Raahe Vocational Institute has got a useful web course which corresponds to the objectives of the cook training program. This web course is the only one of its kind in the restaurant section of the institute. The students will work with versatile teaching methods, as well as learn the skills needed in working life and society.