Gluteenianalyysi ja gluteenittoman kauran tuotanto
Tammisto, Mikko (2013)
Tammisto, Mikko
Turun ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201305168889
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201305168889
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli ottaa käyttöön gluteenipitoisuusanalyysi ja mitata toimeksiantajan mylly-yrityksen viljatuotteiden gluteenipitoisuuksia. Työssä paneudutaan pintapuolisesti keliakiaan ja keliaakikkojen ruokavalioon, jotka ovat perustana gluteenittomien elintarvikkeiden tarpeellisuudelle.
Aihe opinnäytetyölle tuli suomalaiselta mylly-yritykseltä, jonka kiinnostuksena on tuoda markkinoille kotimaisia gluteenittomia kauratuotteita. Toimeksiantaja halusi varmistua raaka-aineen gluteenittomuudesta koko tuotantoketjun varrelta. Gluteenittomien tuotteiden myyntivalttina on kotimaisuuden tuoma turvallisuus ja soveltuvuus keliaakikoille.
Toteutettu tutkielma on osa kansainvälistä projektihanketta, jossa selvitetään kauraan perustuvien elintarvikkeiden markkinoita Euroopassa ja kehitetään gluteenittoman kauran tuotantotapoja gluteenittomuuden varmistamiseksi. Projekti kehittää myös tavanomaisia kauratuotteita ja tuo esille kauran terveydellisiä ominaisuuksia.
Gluteenittomille elintarvikkeille on kysyntää, koska suomessa on 31 000 diagnosoitua keliaakikkoa (2011) ja luku kasvaa koko ajan. Keliaakikkojen määrän kasvu johtuu muutoksista ruokailutottumuksissa ja diagnoosimenetelmien kehittymisestä. Keliakiaan ei ole lääkinnällistä parannuskeinoa ja ainoa keino hoitaa oireita on omaksua gluteeniton ruokavalio.
Projektin lopputuloksena saatiin toimiva analyysimenetelmä gluteenipitoisuuden määrittämiseen Turun Ammattikorkeakoulun laboratorioon ja onnistunut gluteenittoman kaurahiutaleen koeajo toimeksiantajan myllyllä. Analyysimenetelmänä käytettiin R-Biopharmin valmistamaa Ridascreen gliadin analyysikittiä, jonka käyttöönotto on kuvattu tarkasti tässä opinnäytetyössä. Gluteenittoman kaurahiutaleen koeajossa analysoitiin näytteitä koko tuotantoketjun varrelta ja tulokset olivat pääsääntöisesti gluteenittoman tuotteen raja-arvon alapuolella. Gluteenipitoisuudet olivat, kahta näytettä lukuun ottamatta, niin pieniä että niiden tarkkaa pitoisuutta ei pystytty määrittämään.
Aihe opinnäytetyölle tuli suomalaiselta mylly-yritykseltä, jonka kiinnostuksena on tuoda markkinoille kotimaisia gluteenittomia kauratuotteita. Toimeksiantaja halusi varmistua raaka-aineen gluteenittomuudesta koko tuotantoketjun varrelta. Gluteenittomien tuotteiden myyntivalttina on kotimaisuuden tuoma turvallisuus ja soveltuvuus keliaakikoille.
Toteutettu tutkielma on osa kansainvälistä projektihanketta, jossa selvitetään kauraan perustuvien elintarvikkeiden markkinoita Euroopassa ja kehitetään gluteenittoman kauran tuotantotapoja gluteenittomuuden varmistamiseksi. Projekti kehittää myös tavanomaisia kauratuotteita ja tuo esille kauran terveydellisiä ominaisuuksia.
Gluteenittomille elintarvikkeille on kysyntää, koska suomessa on 31 000 diagnosoitua keliaakikkoa (2011) ja luku kasvaa koko ajan. Keliaakikkojen määrän kasvu johtuu muutoksista ruokailutottumuksissa ja diagnoosimenetelmien kehittymisestä. Keliakiaan ei ole lääkinnällistä parannuskeinoa ja ainoa keino hoitaa oireita on omaksua gluteeniton ruokavalio.
Projektin lopputuloksena saatiin toimiva analyysimenetelmä gluteenipitoisuuden määrittämiseen Turun Ammattikorkeakoulun laboratorioon ja onnistunut gluteenittoman kaurahiutaleen koeajo toimeksiantajan myllyllä. Analyysimenetelmänä käytettiin R-Biopharmin valmistamaa Ridascreen gliadin analyysikittiä, jonka käyttöönotto on kuvattu tarkasti tässä opinnäytetyössä. Gluteenittoman kaurahiutaleen koeajossa analysoitiin näytteitä koko tuotantoketjun varrelta ja tulokset olivat pääsääntöisesti gluteenittoman tuotteen raja-arvon alapuolella. Gluteenipitoisuudet olivat, kahta näytettä lukuun ottamatta, niin pieniä että niiden tarkkaa pitoisuutta ei pystytty määrittämään.