Ranskalainen lounasteemaviikko : Ravintola Talli
Väntänen, Janne (2013)
Väntänen, Janne
Mikkelin ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013061514209
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013061514209
Tiivistelmä
Opinnäytetyöni tarkoituksena oli ranskalaistyylinen lounasteemaviikon suunnittelu ja toteutus Mikkelin ammattikorkeakoulun opetusravintola Tallissa huhtikuussa 2012, samalla toimien esimiehinä Tallin keit-tiössä ensimmäisen vuoden restonomiopiskelijoille. Opinnäytetyöni oli toiminnallinen pitäen sisällään käytännön suunnittelun, toteutuksen, aineiston keruun ja analysoinnin sekä raportoinnin.
Teemaviikon suunnittelin ja toteutuksen lisäksi perehdyin teemaviikkojen järjestämisen kannattavuuden tutkimiseen kulujen, tuottavuuden ja asiakasmäärien kannalta.
Opinnäytetyön työstäminen aloitettiin tutustumalla ranskalaiseen ruokakulttuuriin kirjallisuuden ja in-ternetin avulla. Tämän jälkeen aloitimme viikkoruokalistan suunnittelun etsimällä ja kokeilemalla resep-tejä. Sitten reseptit kirjoitettiin Ravintola Tallissa käytössä olevaan Aromi-ohjelmaan ja vakioitiin, jonka pohjalta tehtiin varastotilaukset lounasviikkoa varten.
Teemaviikon jälkeen keräsin tuloksia viikon myynneistä ja raaka-ainekustannuksista, jonka pohjalta laskin päiväkohtaiset myyntikatteet. Vertasin teemaviikkoamme myös kuukauden muihin lounasviikkoihin.
Teemaviikon toteutus sujui mielestäni hyvin vastoinkäymisistä huolimatta. Pääsimme kannattavuusta-voitteisiin jokaisena päivänä ja teemaviikko oli koko huhtikuun tuottoisin.
Teemaviikon suunnittelin ja toteutuksen lisäksi perehdyin teemaviikkojen järjestämisen kannattavuuden tutkimiseen kulujen, tuottavuuden ja asiakasmäärien kannalta.
Opinnäytetyön työstäminen aloitettiin tutustumalla ranskalaiseen ruokakulttuuriin kirjallisuuden ja in-ternetin avulla. Tämän jälkeen aloitimme viikkoruokalistan suunnittelun etsimällä ja kokeilemalla resep-tejä. Sitten reseptit kirjoitettiin Ravintola Tallissa käytössä olevaan Aromi-ohjelmaan ja vakioitiin, jonka pohjalta tehtiin varastotilaukset lounasviikkoa varten.
Teemaviikon jälkeen keräsin tuloksia viikon myynneistä ja raaka-ainekustannuksista, jonka pohjalta laskin päiväkohtaiset myyntikatteet. Vertasin teemaviikkoamme myös kuukauden muihin lounasviikkoihin.
Teemaviikon toteutus sujui mielestäni hyvin vastoinkäymisistä huolimatta. Pääsimme kannattavuusta-voitteisiin jokaisena päivänä ja teemaviikko oli koko huhtikuun tuottoisin.