Säilörehun korjuumenetelmät ja kustannukset
Siljanen, Tuomo (2013)
Siljanen, Tuomo
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013110516588
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013110516588
Tiivistelmä
Säilörehua tehdään jokaisella nautakarjatilalla varmistamaan ympärivuotinen ruokinta. Korjuumenetelmiä on monia ja jokainen tila valitsee niistä itselleen parhaiten sopivan. Tänä päivänä tuotantokustannukset ovat korkeat verrattuna aikaisempiin vuosiin. Säilörehun korjuussa saadaan säästettyä helposti tuhansia euroja, kun on asiaan riittävän hyvin perehtynyt. Rehumäärät ovat niin suuria, että pienikin kustannus kertaantuu suureksi hyvin helposti. Opinnäytetyön tavoitteena oli kertoa tämän hetkisistä säilörehun korjuumenetelmistä. Tarkoituksena oli myös selvittää säilörehun valmistuskustannukset pellolta välivarastoon esimerkkilaskelman kautta. Opinnäytetyö koostuu kahdesta osasta. Ensimmäinen osassa on Maitoa ja naudanlihaa Keski-Suomesta -koulutushankkeelle tehtyä opetusmateriaalia, jossa kerrotaan säilörehun korjuuketjuista. Toinen osa on Jyväskylän ammattikorkeakoululle tehty raportti, jossa perehdytään tarkemmin säilörehun korjauksen kokonaiskustannuksiin. Opinnäytetyöhön on kerätty teoriaa nurmen viljelystä, nurmikasvilajikkeista, korjuumenetelmistä ja säilörehun varastointimenetelmistä. Opinnäytetyössä esitellään säilörehun korjuumenetelmien kokonaiskustannukset eri menetelmillä, jos lypsylehmiä on 60 kpl ja nuorkarjaa 60 kpl. Laskelmaesimerkissä peltoa on 60 ha kolmessa 20 ha:n lohkossa 0-3 km:n, 3-8 km:n ja yli 8 km:n etäisyydellä tilakeskuksesta. Laskenta alkaa nurmen niitosta ja päättyy siihen, kun säilörehu on välivarastossa valmiina otettavaksi ruokintaan.