Joutsenmerkki-kriteerien toteutuminen ravintola Prikassa
Latva-Krekola, Niina; Lepistö, Piia-Maria (2013)
Latva-Krekola, Niina
Lepistö, Piia-Maria
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013111517094
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013111517094
Tiivistelmä
Joutsenmerkki on Pohjoismaiden yhteinen ympäristömerkki, jonka tavoitteena on edistää kestävää kehitystä. Joutsenmerkittyjen tuotteiden ja palveluiden on täytettävä tiukat ympäristövaatimukset. Joutsenmerkki on vapaaehtoinen. Yritykset voivat hakea sitä tuotteilleen sekä palveluilleen määräajaksi, mikäli ne täyttävät ympäristövaatimukset. Joutsenmerkki ohjaa asiakkaita valitsemaan ympäristön kannalta parempia tuotteita.
Opinnäytetyön tavoitteena oli tutustua Joutsenmerkkiin, sen kriteereiden laadintaan sekä Joutsenmerkki-kriteeristöön ravintoloille. Samalla kartoitettiin Seinäjoen ammattikorkeakoulun ravintola Prikan mahdollisuudet saavuttaa Joutsenmerkki ja selvitettiin kehitysmahdollisuus ympäristömyönteisempään toimintaan. Työn avulla Joutsenmerkin hakuprosessi helpottuu. Joutsenmerkin hakuprosessi tapahtuu myöhemmin syksyllä 2013. Ravintola Prikka sijaitsee Seinäjoella Frami Oy:n tiloissa. Ravintola valmistui alkusyksystä 2013 ja ravintolatoiminta alkoi myöhemmin samana syksynä. Ravintola Prikassa työskentelevät Seinäjoen ammattikorkeakoulun restonomiopiskelijat opettajineen. Prikka tarjoaa kolmen ruokalajin lounaan pöytiin tarjoiltuna kolmesti viikossa sekä toteuttaa teemailtoja noin kaksi kertaa kuukaudessa. Asiakaspaikkoja ravintolassa on 60.
Työn aikana selvisi, että ravintola Prikalla on mahdollisuudet saavuttaa Joutsenmerkki. Ravintola Prikka ylittää Joutsenmerkkiin vaadittavat vähimmäispistemäärät ja täyttää pakolliset vaatimukset. Ravintola Prikalla on kuitenkin vielä kehitettävää toiminnassaan ja hankinnoissaan saavuttaakseen Joutsenmerkin enimmäispistemäärän.
Joutsenmerkki tulee tuomaan lisäarvoa ja tunnettuutta ravintola Prikalle ja sen toiminnalle. Ravintola Prikka tulee olemaan kolmas Joutsenmerkin saanut opetusravintola Suomessa ja ensimmäinen Joutsenmerkin saanut ravintola Etelä-Pohjanmaalla. Joutsenmerkin avulla asiakkaat tietävät, millaista liiketoimintaa he tukevat. Joutsenmerkki viestii ravintola Prikan ympäristöarvoista.
Opinnäytetyön tavoitteena oli tutustua Joutsenmerkkiin, sen kriteereiden laadintaan sekä Joutsenmerkki-kriteeristöön ravintoloille. Samalla kartoitettiin Seinäjoen ammattikorkeakoulun ravintola Prikan mahdollisuudet saavuttaa Joutsenmerkki ja selvitettiin kehitysmahdollisuus ympäristömyönteisempään toimintaan. Työn avulla Joutsenmerkin hakuprosessi helpottuu. Joutsenmerkin hakuprosessi tapahtuu myöhemmin syksyllä 2013. Ravintola Prikka sijaitsee Seinäjoella Frami Oy:n tiloissa. Ravintola valmistui alkusyksystä 2013 ja ravintolatoiminta alkoi myöhemmin samana syksynä. Ravintola Prikassa työskentelevät Seinäjoen ammattikorkeakoulun restonomiopiskelijat opettajineen. Prikka tarjoaa kolmen ruokalajin lounaan pöytiin tarjoiltuna kolmesti viikossa sekä toteuttaa teemailtoja noin kaksi kertaa kuukaudessa. Asiakaspaikkoja ravintolassa on 60.
Työn aikana selvisi, että ravintola Prikalla on mahdollisuudet saavuttaa Joutsenmerkki. Ravintola Prikka ylittää Joutsenmerkkiin vaadittavat vähimmäispistemäärät ja täyttää pakolliset vaatimukset. Ravintola Prikalla on kuitenkin vielä kehitettävää toiminnassaan ja hankinnoissaan saavuttaakseen Joutsenmerkin enimmäispistemäärän.
Joutsenmerkki tulee tuomaan lisäarvoa ja tunnettuutta ravintola Prikalle ja sen toiminnalle. Ravintola Prikka tulee olemaan kolmas Joutsenmerkin saanut opetusravintola Suomessa ja ensimmäinen Joutsenmerkin saanut ravintola Etelä-Pohjanmaalla. Joutsenmerkin avulla asiakkaat tietävät, millaista liiketoimintaa he tukevat. Joutsenmerkki viestii ravintola Prikan ympäristöarvoista.