Ruokapiirin perustamisen prosessikuvauksen laatiminen
Saarinen, Jenni (2013)
Saarinen, Jenni
Laurea-ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013102116231
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013102116231
Tiivistelmä
Lähi- ja luomuruoka ovat kasvattaneet suosiotaan viimeisten vuosien aikana huimasti. Kuluttajat haluavat ruokansa tulevan läheltä ja sen halutaan olevan puhdasta. Lisäksi halutaan tukea pieniä paikallisia tuottajia, jotta tiedetään tarkkaan ruoan alkuperä. Luomu- ja lähiruoan saatavuus ei vielä vastaa kysyntää. Tämän seurauksena ruokapiirien kysyntä on kasvanut huomattavasti.
Ruokapiireissä joukko talouksia tilaa lähi- ja luomuruokaa suoraan tuottajilta ilman välikäsiä. Ruokapiirejä on monenlaisia ja erikokoisia. Niiden toimintatavat voivat myös vaihdella suuresti. Niiden perusidea on kuitenkin erittäin yksinkertainen. Ruokapiirin perustamiseen ja toiminnan vakiinnuttamiseen tarvitaan kuitenkin paljon ponnisteluja.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää ja kuvata ruokapiirin perustamisprosessi. Suurimpana tavoitteena oli kehitellä malli ruokapiirin perustamisesta. Perustamista kuvaava malli ohjeistaisi tulevaisuudessa ruokapiirin perustamista sekä helpottaisi vetäjän roolia.
Keskeisiä käsitteitä opinnäytetyössä ovat ruokapiirin lisäksi luomu- ja lähiruoka, sillä suurin osa ruokapiirin välityksellä tilatuista tuotteista on luomu- ja lähiruokaa. Tämän takia oli tärkeää tutustua lähdemateriaaliin lähi- ja luomuruoasta. Itse ruokapiirin perustamisesta löytyi kuitenkin niukasti lähdemateriaalia, joten haastattelut toimivat tärkeimpänä tiedonkeruumenetelmänä. Tärkeänä osana työtä on ollut tutustua kuluttamiseen ja ruokapiiriin osana vastuullista kuluttamista.
Tiedonkeruu-menetelmänä käytettiin teemahaastattelua. Haastatteluun valittiin kolme ruokapiirin perustajaa ja selvitettiin heidän kokemuksensa ruokapiirin perustamisesta. Perustajien kokemukset ruokapiirin perustamisesta antoivat luotettavimman pohjan mallin kehittämiseen.
Opinnäytetyössä esitellään toteuttamisprosessi vaihe vaiheelta. Työn tuotoksena syntyi prosessimalli ruokapiirin perustamisesta. Prosessimallia voidaan pitää melko luotettavana koska sen tulokset ovat peräisin oikeasta elämästä teoriaan liitettynä. Luotettavuutta olisi kuitenkin lisännyt vieläkin useamman perustajan haastattelu. Mallia voidaan pitää kuitenkin monipuolisena ja onnistuneena, sillä loppujen lopuksi jokaisella ruokapiirillä on oma tapansa toimia.
Ruokapiireissä joukko talouksia tilaa lähi- ja luomuruokaa suoraan tuottajilta ilman välikäsiä. Ruokapiirejä on monenlaisia ja erikokoisia. Niiden toimintatavat voivat myös vaihdella suuresti. Niiden perusidea on kuitenkin erittäin yksinkertainen. Ruokapiirin perustamiseen ja toiminnan vakiinnuttamiseen tarvitaan kuitenkin paljon ponnisteluja.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää ja kuvata ruokapiirin perustamisprosessi. Suurimpana tavoitteena oli kehitellä malli ruokapiirin perustamisesta. Perustamista kuvaava malli ohjeistaisi tulevaisuudessa ruokapiirin perustamista sekä helpottaisi vetäjän roolia.
Keskeisiä käsitteitä opinnäytetyössä ovat ruokapiirin lisäksi luomu- ja lähiruoka, sillä suurin osa ruokapiirin välityksellä tilatuista tuotteista on luomu- ja lähiruokaa. Tämän takia oli tärkeää tutustua lähdemateriaaliin lähi- ja luomuruoasta. Itse ruokapiirin perustamisesta löytyi kuitenkin niukasti lähdemateriaalia, joten haastattelut toimivat tärkeimpänä tiedonkeruumenetelmänä. Tärkeänä osana työtä on ollut tutustua kuluttamiseen ja ruokapiiriin osana vastuullista kuluttamista.
Tiedonkeruu-menetelmänä käytettiin teemahaastattelua. Haastatteluun valittiin kolme ruokapiirin perustajaa ja selvitettiin heidän kokemuksensa ruokapiirin perustamisesta. Perustajien kokemukset ruokapiirin perustamisesta antoivat luotettavimman pohjan mallin kehittämiseen.
Opinnäytetyössä esitellään toteuttamisprosessi vaihe vaiheelta. Työn tuotoksena syntyi prosessimalli ruokapiirin perustamisesta. Prosessimallia voidaan pitää melko luotettavana koska sen tulokset ovat peräisin oikeasta elämästä teoriaan liitettynä. Luotettavuutta olisi kuitenkin lisännyt vieläkin useamman perustajan haastattelu. Mallia voidaan pitää kuitenkin monipuolisena ja onnistuneena, sillä loppujen lopuksi jokaisella ruokapiirillä on oma tapansa toimia.