Havtorn i Finland – Odling och framtidsvisioner
Woldhek, Max (2013)
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013120520165
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013120520165
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö on tutkimus tyrninviljelystä Suomessa. Tutkimuksen tarkoituksena on ottaa
selvää, miten tyrniä viljellään Suomessa sekä miltä tyrninviljelyn tulevaisuus näyttää Suomessa.
Työssä kerrotaan myös lyhyesti tyrnilajin historiasta, mitä vaikutuksia tyrnillä voi olla ihmisen
terveydelle ja millaisia tuotteita on mahdollista valmistaa tyrnistä.
Työssä käytettävä aineisto kerättiin osittain tieteellisistä kirjoista ja artikkeleista, ja osittain
kyselyistä ja haastatteluista. Neljää tyrniä myyvää yritystä haastateltiin puhelimitse, ja yhtä MTT:n
tutkijaa haastateltiin skypen kautta. Yhtä viljelijää haastateltiin hänen tilallaan, ja kyselyitä
lähetettiin postin kautta 21 viljelijälle, sen jälkeen kun he olivat suostuneet osallistumaan
tutkimukseen. Heistä 17 vastasi kyselyyn, mikä antaa 81% vastausprosentin.
Tulokset viittaavat siihen, että ei tule olemaan helppoa lisätä tyrninviljelyä Suomessa, mutta
mahdollisuuksia löytyy. Kilpailu ulkomailta on kova, varsinkin koska ulkomaalaisilla marjoilla on
huomattavasti alhaisempi kilohinta, ja suomalaiset tyrnilajikkeet antavat pienemmän sadon kuin
monet ulkomaalaiset lajikkeet. MTT:n tutkijat ovat kuitenkin kehittämässä uusia, Suomeen sopivia
tyrnilajikkeita jotka voisivat tuottaa enemmän satoa ja menetelmiä jotka alentaisivat viljelijöiden
kustannuksia. Turun yliopistossa tutkitaan tyrnin terveysvaikutuksia. Tässä opinnäytetyössä
todetaan, että useat viljelijät katsovat tulevaisuuteen optimistisesti, heille on tärkeätä kokeilla uusia
asioita ja esimerkiksi kehittää uusia tyrnituotteita.
selvää, miten tyrniä viljellään Suomessa sekä miltä tyrninviljelyn tulevaisuus näyttää Suomessa.
Työssä kerrotaan myös lyhyesti tyrnilajin historiasta, mitä vaikutuksia tyrnillä voi olla ihmisen
terveydelle ja millaisia tuotteita on mahdollista valmistaa tyrnistä.
Työssä käytettävä aineisto kerättiin osittain tieteellisistä kirjoista ja artikkeleista, ja osittain
kyselyistä ja haastatteluista. Neljää tyrniä myyvää yritystä haastateltiin puhelimitse, ja yhtä MTT:n
tutkijaa haastateltiin skypen kautta. Yhtä viljelijää haastateltiin hänen tilallaan, ja kyselyitä
lähetettiin postin kautta 21 viljelijälle, sen jälkeen kun he olivat suostuneet osallistumaan
tutkimukseen. Heistä 17 vastasi kyselyyn, mikä antaa 81% vastausprosentin.
Tulokset viittaavat siihen, että ei tule olemaan helppoa lisätä tyrninviljelyä Suomessa, mutta
mahdollisuuksia löytyy. Kilpailu ulkomailta on kova, varsinkin koska ulkomaalaisilla marjoilla on
huomattavasti alhaisempi kilohinta, ja suomalaiset tyrnilajikkeet antavat pienemmän sadon kuin
monet ulkomaalaiset lajikkeet. MTT:n tutkijat ovat kuitenkin kehittämässä uusia, Suomeen sopivia
tyrnilajikkeita jotka voisivat tuottaa enemmän satoa ja menetelmiä jotka alentaisivat viljelijöiden
kustannuksia. Turun yliopistossa tutkitaan tyrnin terveysvaikutuksia. Tässä opinnäytetyössä
todetaan, että useat viljelijät katsovat tulevaisuuteen optimistisesti, heille on tärkeätä kokeilla uusia
asioita ja esimerkiksi kehittää uusia tyrnituotteita.