Työturvallisuus Ravintola Tuopissa
Lipasti, Anna (2013)
Lipasti, Anna
Tampereen ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013121120832
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013121120832
Tiivistelmä
Opinnäytetyön aiheena on työturvallisuuden toteutuminen Ravintola Tuopissa. Tuoppi on Tampereen vanhin pubi ja se kuuluu Pirkanmaan osuuskauppaan, joka on osa valtakunnallista S-ryhmää. S-ryhmällä on olemassa paljon yleisiä oppaita työturvallisuuteen ja ergonomiaan liittyen, mutta opinnäytetyön tavoitteena oli koota Tuoppiin mahdollisimman käytännönläheinen ja esimerkillinen työturvallisuusmanuaali.
Työn teoriaosuudessa käsitellään työturvallisuuslain tarkoitusta, velvollisuuksia ja soveltamisalaa. Työssä tutustutaan tarkemmin vaarojen ja riskien arviointiin sekä yleisellä tasolla että Pirkanmaan osuuskaupan näkökulmasta. Teoriaosuudessa käsitellään myös ravintola-alan fyysisiä ja henkisiä riskejä sekä ergonomiaa. Työturvallisuusmanuaalia varten kartoitettiin henkilökunnan mielipiteitä työturvallisuuden nykytilasta Ravintola Tuopissa.
Tuloksista huomasi pieniä puutteita Tuopin työturvallisuus- ja ergonomia-asioissa. Tuopissa tehdyn remontin vaikutuksesta työturvallisuus on hieman huonontunut liukkaan keittiön lattian takia. Tuopissa ei myöskään ole kunnollisia apuvälineitä raskaiden taakkojen siirtämiseen ja nostamiseen. Ravintolassa tilat ovat pienet, joten nostojen oikeellisuus ei aina ole mahdollista.
Työturvallisuusmanuaali keskittyy fyysiseen työturvallisuuteen ja ergonomiaan. Siinä käsitellään turvallisia nostotapoja, jotta fyysisesti kuormittava työ olisi mahdollisimman vähän kuormittavaa. Vaikka Tuopissa ei juuri ole ongelmia väkivaltaisten tai uhkaavien asiakkaiden kanssa, manuaalisissa on muistutuksena työntekijöille väkivaltaisen asiakkaan kohtaaminen. Manuaali toimii hyvin myös perehdytysmateriaalina, jonka avulla kokematon työntekijä pystyy tutustumaan ravintola-alan työturvallisuuteen.
Työn teoriaosuudessa käsitellään työturvallisuuslain tarkoitusta, velvollisuuksia ja soveltamisalaa. Työssä tutustutaan tarkemmin vaarojen ja riskien arviointiin sekä yleisellä tasolla että Pirkanmaan osuuskaupan näkökulmasta. Teoriaosuudessa käsitellään myös ravintola-alan fyysisiä ja henkisiä riskejä sekä ergonomiaa. Työturvallisuusmanuaalia varten kartoitettiin henkilökunnan mielipiteitä työturvallisuuden nykytilasta Ravintola Tuopissa.
Tuloksista huomasi pieniä puutteita Tuopin työturvallisuus- ja ergonomia-asioissa. Tuopissa tehdyn remontin vaikutuksesta työturvallisuus on hieman huonontunut liukkaan keittiön lattian takia. Tuopissa ei myöskään ole kunnollisia apuvälineitä raskaiden taakkojen siirtämiseen ja nostamiseen. Ravintolassa tilat ovat pienet, joten nostojen oikeellisuus ei aina ole mahdollista.
Työturvallisuusmanuaali keskittyy fyysiseen työturvallisuuteen ja ergonomiaan. Siinä käsitellään turvallisia nostotapoja, jotta fyysisesti kuormittava työ olisi mahdollisimman vähän kuormittavaa. Vaikka Tuopissa ei juuri ole ongelmia väkivaltaisten tai uhkaavien asiakkaiden kanssa, manuaalisissa on muistutuksena työntekijöille väkivaltaisen asiakkaan kohtaaminen. Manuaali toimii hyvin myös perehdytysmateriaalina, jonka avulla kokematon työntekijä pystyy tutustumaan ravintola-alan työturvallisuuteen.