Mallitehtävänkuvauksien kehittäminen Ruokaviraston Henkilöstöyksikölle helpottamaan työnjakosuunnittelua
Kauppila, Lea (2021)
Kauppila, Lea
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202201191447
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202201191447
Tiivistelmä
Tämän toiminnallisen opinnäytetyön toimeksiantajana toimii Ruokaviraston Henkilöstöyksikkö. Työn tarkoituksena on luoda Ruokaviraston Henkilöstöyksikön henkilöstöhallinnon tiimille kolme esimerkinomaista mallitehtävänkuvausta, mitkä kattavat kaikki heidän tiiminsä työtehtävät. Mallitehtävänkuvauksien on tarkoitus auttaa heitä monipuolistamaan heidän asiantuntijoidensa tehtävänkuvauksia ja auttaa heidän työnjakosuunnittelussaan. Opinnäytetyö toteutettiin elo-joulukuun 2021 aikana.
Tämä opinnäytetyö on rajattu koskemaan vain Ruokaviraston Henkilöstöyksikön henkilöstöhallinnon tiimin asiantuntijoiden tehtävänkuvauksia. Näin ollen muun Ruokaviraston sekä Henkilöstöyksikön tehtävänkuvauksia ei huomioida näiden produktien luomisessa.
Vaikka opinnäytetyö on toiminnallinen sisältää se kvalitatiivisen tutkimuksen kahdella eri aineistonkeruumenetelmällä. Aineistonkeruu toteutetaan lomake- sekä teemahaastatteluilla. Haastateltavina toimii henkilöstöhallinnon tiimin asiantuntijat ja tiimiä vetävä henkilöstöpäällikkö sekä viraston henkilöstöjohtaja.
Tehtävänkuvauksen teoriaa käydään läpi tehtävänkuvauksen sisällön, työtehtävän, vastuiden, osaamisen, yksilön osaamisen, työn vaativuuden määrittelyllä sekä tehtävänkuvauksen rakenteen avulla. Tätä teoriaosiota käytetään haastattelurunkojen rakentamisen tukena. Toisessa teoriaosiossa kerrotaan projektin toteuttamisen eri vaiheista, projektisuunnitelmasta sekä lomake- ja teemahaastatteluista aineistonkeruumenetelminä.
Työn tuloksena syntyy kolme mallitehtävänkuvausta toimeksiantajalle, mitkä kattavat toimeksiantajan henkilöstöhallinnon tiimin työtehtävät. Näiden mallitehtävänkuvausten avulla voidaan kehittää työnjakosuunnittelua ja edesauttaa moniosaamisen kehittämistä. Toimeksiantaja saa myös tietoa heidän henkilöstöhallinnon tiiminsä työtehtävien nykytilanteessa niihin liittyen vastuiden, osaamisen ja kuormittavuuden osalta, mitä henkilöstöhallinnon asiantuntijoiden haastatteluissa tuli ilmi.
Tämä opinnäytetyö on rajattu koskemaan vain Ruokaviraston Henkilöstöyksikön henkilöstöhallinnon tiimin asiantuntijoiden tehtävänkuvauksia. Näin ollen muun Ruokaviraston sekä Henkilöstöyksikön tehtävänkuvauksia ei huomioida näiden produktien luomisessa.
Vaikka opinnäytetyö on toiminnallinen sisältää se kvalitatiivisen tutkimuksen kahdella eri aineistonkeruumenetelmällä. Aineistonkeruu toteutetaan lomake- sekä teemahaastatteluilla. Haastateltavina toimii henkilöstöhallinnon tiimin asiantuntijat ja tiimiä vetävä henkilöstöpäällikkö sekä viraston henkilöstöjohtaja.
Tehtävänkuvauksen teoriaa käydään läpi tehtävänkuvauksen sisällön, työtehtävän, vastuiden, osaamisen, yksilön osaamisen, työn vaativuuden määrittelyllä sekä tehtävänkuvauksen rakenteen avulla. Tätä teoriaosiota käytetään haastattelurunkojen rakentamisen tukena. Toisessa teoriaosiossa kerrotaan projektin toteuttamisen eri vaiheista, projektisuunnitelmasta sekä lomake- ja teemahaastatteluista aineistonkeruumenetelminä.
Työn tuloksena syntyy kolme mallitehtävänkuvausta toimeksiantajalle, mitkä kattavat toimeksiantajan henkilöstöhallinnon tiimin työtehtävät. Näiden mallitehtävänkuvausten avulla voidaan kehittää työnjakosuunnittelua ja edesauttaa moniosaamisen kehittämistä. Toimeksiantaja saa myös tietoa heidän henkilöstöhallinnon tiiminsä työtehtävien nykytilanteessa niihin liittyen vastuiden, osaamisen ja kuormittavuuden osalta, mitä henkilöstöhallinnon asiantuntijoiden haastatteluissa tuli ilmi.