Ruokaturvallisuuden parantaminen keskisuuressa ravintolaketjussa
Parkkinen, Ville (2022)
Parkkinen, Ville
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202201261686
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202201261686
Tiivistelmä
Ruokaturvallisuuden merkitys korostuu ammattikeittiön tuottavuutta ja tehokkuutta haettaessa. Ruokaturvallisuus on yksi tärkeimmistä strategiakohteista ravintola-alan yrityksessä. Huonosti johdettu tai jopa täysin tekemätön strategia heijastuu laatuun, työtyytyväisyyteen sekä ruokaturvallisuuteen. Ruokaturvallisuus tulee ottaa jo huomioon strategiaa suunnitellessa, johtamisessa ja implementoinnissa näin varmistetaan projektille rahoitus ja vaadittava aika.
Ammattikeittiöissä ruokaturvallisuus painottuu elintarvikehygieniaan ja sitä valvotaan ja ohjataan omavalvonnalla. Omavalvonnan kirjauksia on perinteisesti tehty käsin paperille, ja valvonnan mittaukset ovat olleet näytteen omaisia. Suomessa yleisesti viranomaisvalvonta ja omavalvonnan noudattaminen toteutuvat hyvin ja näin vältetään suuremmat ruokamyrkytysepidemiat.
Kilpailu työntekijöistä kiristyy, joten ravintola-ala on tilanteessa, jossa jokainen työvaihe ja keittiöprosessin osa pitää käydä läpi. Prosessien tarkistuksessa tulee työaika kohdistaa siihen, josta saamme parhaimman tuoton. Ravintola-alan tekniikka kehittyy huimaa vauhtia ja teknologisia ratkaisuja on saatavilla myös ruokaturvallisuuden valvomiseen. Teknologian avulla voimme lisätä reaaliaikaisuutta, prosessien läpinäkyvyyttä ja luotet-tavuutta.
Ammattikeittiöissä ruokaturvallisuus painottuu elintarvikehygieniaan ja sitä valvotaan ja ohjataan omavalvonnalla. Omavalvonnan kirjauksia on perinteisesti tehty käsin paperille, ja valvonnan mittaukset ovat olleet näytteen omaisia. Suomessa yleisesti viranomaisvalvonta ja omavalvonnan noudattaminen toteutuvat hyvin ja näin vältetään suuremmat ruokamyrkytysepidemiat.
Kilpailu työntekijöistä kiristyy, joten ravintola-ala on tilanteessa, jossa jokainen työvaihe ja keittiöprosessin osa pitää käydä läpi. Prosessien tarkistuksessa tulee työaika kohdistaa siihen, josta saamme parhaimman tuoton. Ravintola-alan tekniikka kehittyy huimaa vauhtia ja teknologisia ratkaisuja on saatavilla myös ruokaturvallisuuden valvomiseen. Teknologian avulla voimme lisätä reaaliaikaisuutta, prosessien läpinäkyvyyttä ja luotet-tavuutta.