Työturvallisuus- ja elintarviketurvallisuuskulttuuri elintarvikeyrityksen tuotannossa
Heliranta, Sonja (2022)
Heliranta, Sonja
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202202092275
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202202092275
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä perehdyttiin suomalaisen elintarvikeyrityksen työturvallisuus- ja elintarviketurvallisuuskulttuurin nykytilaan. Työn kirjallisessa osuudessa käsiteltiin työturvallisuutta sekä elintarviketurvallisuutta elintarvikeyrityksessä, jolle työ tehtiin. Lisäksi kirjallisessa osuudessa johdettiin työ- ja elintarviketurvallisuus turvallisuuskulttuuriksi, joka käsittää kaikkien yrityksessä työskentelevien henkilöiden suhtautumista, sitoutumista ja asenteita suhteessa turvallisuuteen.
Työn käytännön osuus suoritettiin haastattelemalla elintarvikeyrityksen eri sidosryhmiä, kuten tuotannon työntekijöitä, työnjohtajia, työsuojeluasiantuntijoita, laatuasiantuntijoita sekä kunnossapidon henkilöitä. Haastatteluissa pyrittiin saamaan selville haastateltavien ajatuksia, asenteita ja suhtautumista työ- ja elintarviketurvallisuusasioihin työpaikalla.
Haastattelujen perusteella yrityksen eri sidosryhmien työntekijöiden asenteet ja sitoutuminen työ- ja elintarviketurvallisuutta kohtaan olivat vaihtelevia. Suurin osa haastateltavista kertoi noudattavansa yrityksen turvallisuusohjeita, mutta kuitenkin nähneensä turvatonta toimintaa työpaikalla.
Työturvallisuus- ja elintarviketurvallisuuskulttuuri vaatiikin haastattelujen perusteella jonkin verran kehittämistä. Suurimpia kehityskohteita elintarvikeyrityksessä on eri sidosryhmien ja tiimien välinen yhteistyö sekä tiedonkulku. Elintarvikeyritys onkin tehnyt toimenpiteitä niiden parantamiseksi lisäämällä sidosryhmien välisiä palavereja sekä ottamalla työnjohtajien ja tuotannon työntekijöiden väliset työturvallisuus- ja elintarviketurvallisuuskeskustelut osaksi päivittäistä työtä.
Työn käytännön osuus suoritettiin haastattelemalla elintarvikeyrityksen eri sidosryhmiä, kuten tuotannon työntekijöitä, työnjohtajia, työsuojeluasiantuntijoita, laatuasiantuntijoita sekä kunnossapidon henkilöitä. Haastatteluissa pyrittiin saamaan selville haastateltavien ajatuksia, asenteita ja suhtautumista työ- ja elintarviketurvallisuusasioihin työpaikalla.
Haastattelujen perusteella yrityksen eri sidosryhmien työntekijöiden asenteet ja sitoutuminen työ- ja elintarviketurvallisuutta kohtaan olivat vaihtelevia. Suurin osa haastateltavista kertoi noudattavansa yrityksen turvallisuusohjeita, mutta kuitenkin nähneensä turvatonta toimintaa työpaikalla.
Työturvallisuus- ja elintarviketurvallisuuskulttuuri vaatiikin haastattelujen perusteella jonkin verran kehittämistä. Suurimpia kehityskohteita elintarvikeyrityksessä on eri sidosryhmien ja tiimien välinen yhteistyö sekä tiedonkulku. Elintarvikeyritys onkin tehnyt toimenpiteitä niiden parantamiseksi lisäämällä sidosryhmien välisiä palavereja sekä ottamalla työnjohtajien ja tuotannon työntekijöiden väliset työturvallisuus- ja elintarviketurvallisuuskeskustelut osaksi päivittäistä työtä.