Teurastamoiden ja lihanjalostuslaitoksien LVI-teknisiä erityispiirteitä
Isoaho, Henri (2014)
Isoaho, Henri
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201405025581
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201405025581
Tiivistelmä
Insinöörityön tavoitteena oli selvittää teurastamoiden ja lihanjalostuslaitoksien LVI-suunnittelussa huomioonotettavia piirteitä ja ongelmakohtia. Työssä kuvataan lihateollisuuden elintarviketurvallisuuden tärkeimmät riskit, joihin lukeutuvat mikrobiologiset ja kemialliset riskit ja elintarvikkeisiin joutuvat vieraat aineet.
Työssä tutkittiin kansainvälisien järjestöjen ja standardien antamia määräyksiä ja suosituksia, joita sovellettiin tähän LVI-suunnitteluohjeeseen. Lisäksi otettiin yhteyttä laitevalmista-jiin ja muihin asiantuntijoihin sekä tutustuttiin elintarvikehygieniaohjeita sisältäviin kirjoihin, jotta saatiin laaja ja luotettava käsitys LVI-suunnittelun erityispiirteistä ja vaatimuksista.
Insinöörityössä tarkasteltiin myös erilaisia elintarviketuotantotilojen pesu- ja desinfektiomenetelmiä, jotta suunnittelija osaisi varautua erilaisiin käytäntöihin, joita lihantuotantotiloissa voi esiintyä. Insinöörityössä korostetaan vuorovaikutusta muiden suunnittelualojen ja suunnittelun tilaajan kanssa, jotta lopputuloksesta tulisi käytännöllinen työntekijälle ja tarvittava elintarvikehygienia saavutettaisiin.
Ohjeistuksessa on esitetty laitoksen ulkopuolisia LVI-vaatimuksia ja ilmanvaihdossa on paneuduttu ilmanjakotapoihin, suodatukseen sekä puhdastilojen ilmanvaihtosuunnitteluun. Vesi- ja viemärijärjestelmissä on esitetty lihateollisuuden erityispiirteitä ja kalusteiden sijoituspaikkoja, jotta järjestelmistä tulisi toimivia niin hygieenisyydeltään kuin käytännöllisyydeltäänkin. Lämmityksen ja jäähdytyksen osalta on esitelty lihateollisuuden kannalta olennaisia mitoituslämpötiloja ja olosuhteita. Lopuksi on tarkasteltu lihantuotantotiloihin sijoitettavien laitteiden yleisiä hygienia- ja rakennevaatimuksia ja niissä käytettävien voiteluaineiden ominaisuuksia.
Insinöörityö tarjoaa lähtövalmiudet teurastamon ja lihankäsittelylaitoksen LVI-suunnitteluun.
Työssä tutkittiin kansainvälisien järjestöjen ja standardien antamia määräyksiä ja suosituksia, joita sovellettiin tähän LVI-suunnitteluohjeeseen. Lisäksi otettiin yhteyttä laitevalmista-jiin ja muihin asiantuntijoihin sekä tutustuttiin elintarvikehygieniaohjeita sisältäviin kirjoihin, jotta saatiin laaja ja luotettava käsitys LVI-suunnittelun erityispiirteistä ja vaatimuksista.
Insinöörityössä tarkasteltiin myös erilaisia elintarviketuotantotilojen pesu- ja desinfektiomenetelmiä, jotta suunnittelija osaisi varautua erilaisiin käytäntöihin, joita lihantuotantotiloissa voi esiintyä. Insinöörityössä korostetaan vuorovaikutusta muiden suunnittelualojen ja suunnittelun tilaajan kanssa, jotta lopputuloksesta tulisi käytännöllinen työntekijälle ja tarvittava elintarvikehygienia saavutettaisiin.
Ohjeistuksessa on esitetty laitoksen ulkopuolisia LVI-vaatimuksia ja ilmanvaihdossa on paneuduttu ilmanjakotapoihin, suodatukseen sekä puhdastilojen ilmanvaihtosuunnitteluun. Vesi- ja viemärijärjestelmissä on esitetty lihateollisuuden erityispiirteitä ja kalusteiden sijoituspaikkoja, jotta järjestelmistä tulisi toimivia niin hygieenisyydeltään kuin käytännöllisyydeltäänkin. Lämmityksen ja jäähdytyksen osalta on esitelty lihateollisuuden kannalta olennaisia mitoituslämpötiloja ja olosuhteita. Lopuksi on tarkasteltu lihantuotantotiloihin sijoitettavien laitteiden yleisiä hygienia- ja rakennevaatimuksia ja niissä käytettävien voiteluaineiden ominaisuuksia.
Insinöörityö tarjoaa lähtövalmiudet teurastamon ja lihankäsittelylaitoksen LVI-suunnitteluun.