Elämyksellisen ruokapalvelun tuotekehitys Vuokatin venäläisille matkailijoille
Liuski, Annamaria; Tiitinen, Niina (2009)
Liuski, Annamaria
Tiitinen, Niina
Kajaanin ammattikorkeakoulu
2009
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201002112104
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201002112104
Tiivistelmä
Vuokatin matkailualue on houkutellut tuhansia venäläisiä matkailijoita jo vuosien ajan. Joulun jälkeinen venäläissesonki
on tuottoisaa aikaa alueen matkailupalveluyrityksille. Opinnäytetyömme toimeksiantaja Kreetan Talo Oy
on halunnut ottaa huomioon venäläiset asiakkaat ja kehittää palveluitaan heille sopivammaksi.
Kreetan Talo Oy tarjoaa asiakkailleen elämyksellisiä ruokapalveluita kalevalaisessa hengessä. Luonnossa tapahtuvat
teemaruokailut etenevät tarinoiden saattelemana asiakkaiden nauttiessa paikan päällä valmistettua gourmetruokaa.
Opinnäytetyömme tarkoituksena on ideoida ja löytää keinoja siihen, kuinka Kreetan Talo Oy pystyisi
palvelemaan Vuokattiin saapuvia venäläisiä matkailijoita. Tavoitteeksi asetimme uuden tuotteen kehittämisen ja
sen testaamisen.
Teoriaosassa käsittelemme matkailuyrityksen tuotekehitystä ja elämys- ja ruokamatkailua sekä perehdymme Suomessa
vieraileviin venäläisiin matkailijoihin. Teoriapohja tukee omaa tuotekehitysprosessiamme, ja tutustuessamme
kirjallisuuteen sekä tutkimuksiin pystyimme suunnittelemaan tuoteideoistamme asiakaslähtöisiä.
Teoriaosuuden jälkeen esittelemme Kreetan Talo Oy:n yrityksenä ja raportoimme oman tuotekehitysprosessimme
kulun. Tuotekehityksen tuloksena syntyi kaksi toteutettavissa olevaa palvelutuotetta. Toimeksiantajan pyynnöstä
suunnittelimme näiden kahden tuoteidean pohjalta myös erillisen testituotteen tuotetestausta varten. Varsinainen
tuotetestaus kuitenkin peruuntui, joten arvioimme tuotteemme ja niiden toimivuuden haastattelemalla
kahta ohjelma- ja ruokapalvelualan ammattilaista.
Lopuksi pohdimme tuotekehitysprosessimme onnistumista, tuotteidemme toimivuutta ja tuotetestauksen tärkeyttä
sekä oppimaamme prosessin aikana.
Opinnäytetyön liitteenä ovat kehittämiemme tuotteiden tuotekuvaukset ja tuotetestausta varten laatimamme materiaalit.
on tuottoisaa aikaa alueen matkailupalveluyrityksille. Opinnäytetyömme toimeksiantaja Kreetan Talo Oy
on halunnut ottaa huomioon venäläiset asiakkaat ja kehittää palveluitaan heille sopivammaksi.
Kreetan Talo Oy tarjoaa asiakkailleen elämyksellisiä ruokapalveluita kalevalaisessa hengessä. Luonnossa tapahtuvat
teemaruokailut etenevät tarinoiden saattelemana asiakkaiden nauttiessa paikan päällä valmistettua gourmetruokaa.
Opinnäytetyömme tarkoituksena on ideoida ja löytää keinoja siihen, kuinka Kreetan Talo Oy pystyisi
palvelemaan Vuokattiin saapuvia venäläisiä matkailijoita. Tavoitteeksi asetimme uuden tuotteen kehittämisen ja
sen testaamisen.
Teoriaosassa käsittelemme matkailuyrityksen tuotekehitystä ja elämys- ja ruokamatkailua sekä perehdymme Suomessa
vieraileviin venäläisiin matkailijoihin. Teoriapohja tukee omaa tuotekehitysprosessiamme, ja tutustuessamme
kirjallisuuteen sekä tutkimuksiin pystyimme suunnittelemaan tuoteideoistamme asiakaslähtöisiä.
Teoriaosuuden jälkeen esittelemme Kreetan Talo Oy:n yrityksenä ja raportoimme oman tuotekehitysprosessimme
kulun. Tuotekehityksen tuloksena syntyi kaksi toteutettavissa olevaa palvelutuotetta. Toimeksiantajan pyynnöstä
suunnittelimme näiden kahden tuoteidean pohjalta myös erillisen testituotteen tuotetestausta varten. Varsinainen
tuotetestaus kuitenkin peruuntui, joten arvioimme tuotteemme ja niiden toimivuuden haastattelemalla
kahta ohjelma- ja ruokapalvelualan ammattilaista.
Lopuksi pohdimme tuotekehitysprosessimme onnistumista, tuotteidemme toimivuutta ja tuotetestauksen tärkeyttä
sekä oppimaamme prosessin aikana.
Opinnäytetyön liitteenä ovat kehittämiemme tuotteiden tuotekuvaukset ja tuotetestausta varten laatimamme materiaalit.