Onnistuneen ruokakuvituksen suunnittelu ruokavalokuvauksen oppeja hyödyntäen
Raussi, Loviisa (2022)
Raussi, Loviisa
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202205047110
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202205047110
Tiivistelmä
Opinnäytetyö kartoittaa onnistuneen ruokavalokuvauksen rakennusosia ja näiden osa-alueiden sovellettavuutta ruokakuvitusten luontiin. Työ hyödyntää tutkielman pohjana ruoan valokuvausta ja kuvittamista käsittelevää tutkimuskirjallisuutta sekä -aineistoa. Aineiston joukosta sisältöanalyysiä ja lähilukua hyödyntämällä tutkielma pyrkii luomaan viitekehyksen ruokakuvausta koskevista ominaisuuksista, jotka esiintyvät toistuvasti analysoitavassa lähdekirjallisuudessa ja ruokakuva-aineistossa. Tutkielma avaa ruokakuvien rakennuspalikoiden luonnetta ja muodostaa vertailupohjan valokuvissa ja kuvituksissa esiintyvien piirteiden yhtäläisyyksille ja eroavaisuuksille.
Tutkielman käsitteleviä ruokakuvan osa-alueita ovat valaistus, värisuunnittelu, rajaus & sommitteluperiaatteet, kuvakulmavalinnat sekä somistustehokeinot, joihin pohjautuviin aihekategorioihin opinnäytetyö jakaantuu. Jokainen luku alkaa teoriaosuudella, joka käsittää lähdekirjallisuutta analysoivan osion sekä havainnollistavia valokuvaesimerkkejä käsitellystä osa-alueesta. Luvun teoriaosuudessa luotua vertailupohjaa käytetään tämän jälkeen analysoitaessa opinnäytetyön teososan yhteydessä toteutettuja ruokakuvituksia. Kuvitukset ilmentävät kahden ruokakuvamedian välisiä yhtymäkohtia sekä eroavaisuuksia.
Opinnäytetyö löytää käsittelemissään osa-alueissa monenlaisia yhtymäkohtia ruokavalokuvauksen ja -kuvituksen välillä. Valtaosa valokuvausta käsittelevän lähdekirjallisuuden opeista on hyödynnettävissä ruokakuvituksessa joko ilman muutoksia tai vähäisellä soveltamisella.
Opinnäytetyön tavoitteena on luoda tietopohja, jota ruokakuvamedioihin tutustuva henkilö tai medianvaihdosta suunnitteleva ruokakuvaaja voi käyttää mediamuotojen vertailuun. Työn laaja aiherajaus, tutkimuskirjallisuuden kartoitus eri taitotason omaavia ruokakuvaajia huomioivalla tavalla sekä monipuolinen kuvaesimerkkien käyttö tarjoavat mielekkään lähtöpisteen aiheesta kiinnostuneelle.
Tutkielman käsitteleviä ruokakuvan osa-alueita ovat valaistus, värisuunnittelu, rajaus & sommitteluperiaatteet, kuvakulmavalinnat sekä somistustehokeinot, joihin pohjautuviin aihekategorioihin opinnäytetyö jakaantuu. Jokainen luku alkaa teoriaosuudella, joka käsittää lähdekirjallisuutta analysoivan osion sekä havainnollistavia valokuvaesimerkkejä käsitellystä osa-alueesta. Luvun teoriaosuudessa luotua vertailupohjaa käytetään tämän jälkeen analysoitaessa opinnäytetyön teososan yhteydessä toteutettuja ruokakuvituksia. Kuvitukset ilmentävät kahden ruokakuvamedian välisiä yhtymäkohtia sekä eroavaisuuksia.
Opinnäytetyö löytää käsittelemissään osa-alueissa monenlaisia yhtymäkohtia ruokavalokuvauksen ja -kuvituksen välillä. Valtaosa valokuvausta käsittelevän lähdekirjallisuuden opeista on hyödynnettävissä ruokakuvituksessa joko ilman muutoksia tai vähäisellä soveltamisella.
Opinnäytetyön tavoitteena on luoda tietopohja, jota ruokakuvamedioihin tutustuva henkilö tai medianvaihdosta suunnitteleva ruokakuvaaja voi käyttää mediamuotojen vertailuun. Työn laaja aiherajaus, tutkimuskirjallisuuden kartoitus eri taitotason omaavia ruokakuvaajia huomioivalla tavalla sekä monipuolinen kuvaesimerkkien käyttö tarjoavat mielekkään lähtöpisteen aiheesta kiinnostuneelle.