Henkilöstön sitouttaminen ja työntekijäkokemuksen parantaminen
Hakamäki, Sofia (2022)
Hakamäki, Sofia
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202205108437
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202205108437
Tiivistelmä
Opinnäytetyön toimeksiantajana toimi suuri kansainvälinen asiantuntijapalveluja tarjoava yritys. Opinnäytetyön tavoitteena oli saada käsitys toimeksiantajan työntekijöiden kokemasta sitoutumisen tasosta sekä työntekijäkokemuksesta työarjessa. Sitoutumisen tason ja työntekijäkokemuksen kartoittamisen lisäksi tavoitteena oli selvittää tärkeimmät kohderyhmän sitouttavat tekijät sekä työpaikan suositeltavuus. Tavoitteena oli, että saadun tiedon avulla toimeksiantajayritys pystyy sitouttamaan henkilöstöään tehokkaammin sekä luomaan työntekijäkokemuksesta entistä paremman. Työn tarkoituksena oli selvittää henkilöstön sen hetkinen tilanne kyselyn avulla. Tarkoitus oli analyysissä etsiä yhdenmukaisuuksia, selkeitä eroavaisuuksia sekä mahdollisia korrelaatioita eri vastausten välillä.
Opinnäytetyössä selvitettiin, mitä sitouttaminen ja sitoutuminen ovat, teorioita niiden taustalla sekä yleisiä sitouttavia tekijöitä. Lisäksi käytiin läpi työntekijäkokemusta ja työelämässä kohdattavia sosiaalisia tunteita sekä niiden huomioimisen tärkeyttä sitouttamisessa. Opinnäytetyön tutkimus toteutettiin kvantitatiivisena eli määrällisenä henkilöstökyselynä. Aineisto kerättiin toimeksiantajan kahden eri toimipisteen henkilöstöltä strukturoidun kyselyn avulla.
Tutkimuksessa selvisi, että työntekijät ovat suurimmaksi osaksi tyytyväisiä, työarki on mielekästä ja työ on tarpeeksi haastavaa. Lisäksi työyhteisössä voidaan keskustella avoimesti. Kuitenkin kehitettävää myös löytyi muun muassa palkkauksen, työn määrän sekä palautteenannon kanssa. Sitouttavimpina tekijöinä vastaajat kokivat etätyön, työyhteisön ja -kaverit sekä palkan. Lähes neljä kymmenestä työntekijästä koki olevansa erittäin hyvin tai hyvin sitoutunut työhönsä. Myös työpaikan suositeltavuus oli hyvällä tasolla. Korrelaatioita ei vastausten välillä tässä tutkimuksessa pystytty löytämään. Tutkimuksen mukaan esimerkiksi ikä, työvuodet yrityksessä tai toimipaikka eivät vaikuta työntekijöiden sitoutuneisuuteen.
Kehitysehdotuksina toimeksiantajalle sitouttamisen parantamiseen syntyi tutkimuksen pohjalta jäämishaastatteluiden käyttöönotto jo työsuhteen aikana. Työntekijät itse puolestaan toivoivat palkkatason tarkistamista, työmäärän tasaamista sekä yhteisen tiimiajan järjestämistä.
Opinnäytetyössä selvitettiin, mitä sitouttaminen ja sitoutuminen ovat, teorioita niiden taustalla sekä yleisiä sitouttavia tekijöitä. Lisäksi käytiin läpi työntekijäkokemusta ja työelämässä kohdattavia sosiaalisia tunteita sekä niiden huomioimisen tärkeyttä sitouttamisessa. Opinnäytetyön tutkimus toteutettiin kvantitatiivisena eli määrällisenä henkilöstökyselynä. Aineisto kerättiin toimeksiantajan kahden eri toimipisteen henkilöstöltä strukturoidun kyselyn avulla.
Tutkimuksessa selvisi, että työntekijät ovat suurimmaksi osaksi tyytyväisiä, työarki on mielekästä ja työ on tarpeeksi haastavaa. Lisäksi työyhteisössä voidaan keskustella avoimesti. Kuitenkin kehitettävää myös löytyi muun muassa palkkauksen, työn määrän sekä palautteenannon kanssa. Sitouttavimpina tekijöinä vastaajat kokivat etätyön, työyhteisön ja -kaverit sekä palkan. Lähes neljä kymmenestä työntekijästä koki olevansa erittäin hyvin tai hyvin sitoutunut työhönsä. Myös työpaikan suositeltavuus oli hyvällä tasolla. Korrelaatioita ei vastausten välillä tässä tutkimuksessa pystytty löytämään. Tutkimuksen mukaan esimerkiksi ikä, työvuodet yrityksessä tai toimipaikka eivät vaikuta työntekijöiden sitoutuneisuuteen.
Kehitysehdotuksina toimeksiantajalle sitouttamisen parantamiseen syntyi tutkimuksen pohjalta jäämishaastatteluiden käyttöönotto jo työsuhteen aikana. Työntekijät itse puolestaan toivoivat palkkatason tarkistamista, työmäärän tasaamista sekä yhteisen tiimiajan järjestämistä.