Ravitsemus ja ikääntyminen : ravitsemusopas kehitysvammatyön tueksi
Löfstedt, Mari (2022)
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202205179943
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202205179943
Tiivistelmä
Kehittämisprojektini, ravitsemus ja ikääntyminen, yhteistyökumppanina toimi Kårkulla Samkommun ja heidän tehostettu palveluasumisyksikkö Hangossa. Yhteistyökumppanin kanssa halusimme perehtyä enemmän ravitsemuksen tärkeyteen hoitotyössä. Tavoitteena oli löytää asioita, jotka ovat jo tiedossa vanhustyön puolella ja olisivat hyödyllisiä myös vammaistyössä.
Kohderyhmänä kehittämisprojektissa oli henkilökunta. Henkilökunnalle julkaistiin ravitsemusopas. Ravitsemusopas muodostaa osan uuden työntekijän perehdytyspakettia. Päivitetystä osaamisesta hyötyvät loppukädessä asiakkaat. Ravitsemusopas räätälöitiin kattamaan edellä mainitun palvelusasumisyksikön tarpeet. Opas saatiin käyttöön keväällä 2022 ja on nyt osa perehdytystä.
Kehittämisprojektin oppaan on tarkoitus helpottaa perehdytykseen käytettävää aikaa ja pehmittää uusien työntekijöiden saapumista yksikköön. Kehittämisprojektin materiaali saatiin haetusta tutkimustiedosta ja ravitsemussuosituksista. Tutkimusyksikön vakituinen henkilökunta vastasi lisäksi kyselylomakkeeseen, jonka tarkoituksena oli rajata oppaan sisältö oleelliseen. Vakituinen henkilökunta sai kyselyn jälkeen ravitsemukseen liittyvää ohjausta. Henkilökunnan aktiivisella osallistumisella saatiin selville ravitsemukseen liittyvät vahvuudet ja heikkoudet tehostetussa palveluasumisessa.
Uusimpien ravitsemussuositusten lisäksi oppaasta löytyy henkilökunnan toiveesta fysiologista tietoa vanhenemisesta. Tässä ajatuksena on se, että ymmärrettäisiin paremmin terveellisen ruoan merkitys kokonaisvaltaisessa hoitotyössä ja syyt siihen, että miksi iäkkäiden ravitsemusta seurataan entistä tarkemmin. Lisäksi oppaaseen on lisätty asioita, jotka on todettu tärkeäksi vammaistyössä ja varsinkin juuri tässä asumisyksikössä.
Tuloksista ilmeni, että ruoan laitto kehitysvammaisen vanhuksen kanssa voi parhaimmillaan olla todella antoisaa molemmille osapuolille ja tuottaa ravitsemuksellisesti laadukasta ruokaa. Ravitsemuksen laatu voidaan varmistaa käyttämällä ravitsemusalan ammattilaisia.
Toisaalta varsinkin vastavalmistuneet hoitoalan ammattilaiset voivat kokea suurkeittiön ympäristön haastavaksi. Lisäksi vallitsevan resurssipulan aikana ja ravitsemiskoulutuksen puuttuessa hoitoalalta, Vaihtoehtoisesti tehostetun palveluasumisyksikön hoitohenkilökunnan toimintaa tulee tukea antamalla ravitsemusalan lisäkoulutusta. The partner in this development project, Nutrition and aging, is Kårkulla Samkommun and their assisted living facility in Hanko. With the partner we wanted to focus on the importance of nutrition. The goal was to find commonalities between elderly work and disability work that could be useful for the latter.
The target group was employed personnel of the assisted living facility. A nutritional guide was published for them. This guide will be a part of the workplace induction process. The updated knowledge will ultimately benefit the customers.
The nutritional guide was tailored to meet the needs of the assisted living facility. The guide was published spring 2022 and is now a part of the workplace induction.
The development project guide is intended to facilitate the time spent on orientation and to soften the arrival of new employees in the unit. The research material was gathered from studies and the national nutritional recommendations. The personnel also answered a questionnaire, the purpose of which was to narrow the contents of the nutritional guide. The permanent staff received a nutritionrelated guidance after the survey. The active participation of the staff gave rise to the nutrition's associations and weaknesses in enhanced service housing.
In addition to the latest nutrition recommendations, the guide contains physiological information on aging. The idea here is to better understand the importance of healthy food and the reasons why the nutrition of the elderly is being monitored more closely. In addition, things have been added to the guide that have been found to be important in the work with disabilities and especially in this housing unit.
The results reveal that in a bestcase scenario, cooking with an elderly person with disabilities can be rewarding to both parties and produce nutritionally sound food. The quality of nutrition can be ensured by relying on professional cooks.
Especially recently graduated nursing professionals can find an industrial kitchen setting challenging. Additionally with scarce resources and nursing education missing cooking training, the personnel of assisted living facilities need additional support and training.
Kohderyhmänä kehittämisprojektissa oli henkilökunta. Henkilökunnalle julkaistiin ravitsemusopas. Ravitsemusopas muodostaa osan uuden työntekijän perehdytyspakettia. Päivitetystä osaamisesta hyötyvät loppukädessä asiakkaat. Ravitsemusopas räätälöitiin kattamaan edellä mainitun palvelusasumisyksikön tarpeet. Opas saatiin käyttöön keväällä 2022 ja on nyt osa perehdytystä.
Kehittämisprojektin oppaan on tarkoitus helpottaa perehdytykseen käytettävää aikaa ja pehmittää uusien työntekijöiden saapumista yksikköön. Kehittämisprojektin materiaali saatiin haetusta tutkimustiedosta ja ravitsemussuosituksista. Tutkimusyksikön vakituinen henkilökunta vastasi lisäksi kyselylomakkeeseen, jonka tarkoituksena oli rajata oppaan sisältö oleelliseen. Vakituinen henkilökunta sai kyselyn jälkeen ravitsemukseen liittyvää ohjausta. Henkilökunnan aktiivisella osallistumisella saatiin selville ravitsemukseen liittyvät vahvuudet ja heikkoudet tehostetussa palveluasumisessa.
Uusimpien ravitsemussuositusten lisäksi oppaasta löytyy henkilökunnan toiveesta fysiologista tietoa vanhenemisesta. Tässä ajatuksena on se, että ymmärrettäisiin paremmin terveellisen ruoan merkitys kokonaisvaltaisessa hoitotyössä ja syyt siihen, että miksi iäkkäiden ravitsemusta seurataan entistä tarkemmin. Lisäksi oppaaseen on lisätty asioita, jotka on todettu tärkeäksi vammaistyössä ja varsinkin juuri tässä asumisyksikössä.
Tuloksista ilmeni, että ruoan laitto kehitysvammaisen vanhuksen kanssa voi parhaimmillaan olla todella antoisaa molemmille osapuolille ja tuottaa ravitsemuksellisesti laadukasta ruokaa. Ravitsemuksen laatu voidaan varmistaa käyttämällä ravitsemusalan ammattilaisia.
Toisaalta varsinkin vastavalmistuneet hoitoalan ammattilaiset voivat kokea suurkeittiön ympäristön haastavaksi. Lisäksi vallitsevan resurssipulan aikana ja ravitsemiskoulutuksen puuttuessa hoitoalalta, Vaihtoehtoisesti tehostetun palveluasumisyksikön hoitohenkilökunnan toimintaa tulee tukea antamalla ravitsemusalan lisäkoulutusta.
The target group was employed personnel of the assisted living facility. A nutritional guide was published for them. This guide will be a part of the workplace induction process. The updated knowledge will ultimately benefit the customers.
The nutritional guide was tailored to meet the needs of the assisted living facility. The guide was published spring 2022 and is now a part of the workplace induction.
The development project guide is intended to facilitate the time spent on orientation and to soften the arrival of new employees in the unit. The research material was gathered from studies and the national nutritional recommendations. The personnel also answered a questionnaire, the purpose of which was to narrow the contents of the nutritional guide. The permanent staff received a nutritionrelated guidance after the survey. The active participation of the staff gave rise to the nutrition's associations and weaknesses in enhanced service housing.
In addition to the latest nutrition recommendations, the guide contains physiological information on aging. The idea here is to better understand the importance of healthy food and the reasons why the nutrition of the elderly is being monitored more closely. In addition, things have been added to the guide that have been found to be important in the work with disabilities and especially in this housing unit.
The results reveal that in a bestcase scenario, cooking with an elderly person with disabilities can be rewarding to both parties and produce nutritionally sound food. The quality of nutrition can be ensured by relying on professional cooks.
Especially recently graduated nursing professionals can find an industrial kitchen setting challenging. Additionally with scarce resources and nursing education missing cooking training, the personnel of assisted living facilities need additional support and training.