Kaurajuoman hiilijalanjälki
Holappa, Jenna (2022)
Holappa, Jenna
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022060917056
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022060917056
Tiivistelmä
Opinnäytetyön toimeksiantajana oli Seinäjoen ammattikorkeakoulu. Seinäjoen ammattikorkeakoululla on Ilmastokestävät elintarvikeprosessit -hanke, jonka osana opinnäytetyö toteutettiin. Hankkeen suunnitelman mukainen toteutusaika on 1.12.202131.8.2023. Hankkeen tarkoituksena on kehittää alueen pk-yritysten käyttöön laskentamenetelmä, jolla yritykset voivat laskea tuotteilleen ympäristöjalanjäljen. Taustalla vaikuttavat mm. pk-yritysten rajalliset resurssit sekä Suomen ympäristötavoitteet. Työn tuloksia voidaan hyödyntää jatkossa hankkeen laskentamallien kehittämiseen.
Opinnäytetyön tavoitteena oli perehtyä elinkaariarviointiin ja laskea Seinäjoen ammattikorkeakoulun Food Labissa valmistettavalle kaurajuomalle hiilijalanjälki. Lisäksi työn tarkoituksena oli pohtia, mitkä erilaiset tekijät voivat vaikuttaa saatavaan lopputulokseen. Hiilijalanjäljen laskentaan ei ole yhtenäistä tapaa, mutta sen laskennassa hyödynnetään mm. ISO-standardia 14040:2006.
Hiilijalanjäljen laskennassa suurimman osan päästöistä tuottavat raaka-aineet. Useille raaka-aineille on tiedossa jo valmiiksi lasketut hiilijalanjäljet, mutta ei kaikille. Tällöin raaka-aineen hiilijalanjälki pitäisi voida johtaa tuoteryhmän hiilijalanjäljestä, jolla voi olla isojakin vaihteluita. Koska yhtenäistä laskentatapaa ei ole, yritykset voivat valita laskentaan esimerkiksi vaihteluvälin alimman tai ylimmän päästökertoimen. Työssä tarkasteltiin erilaisten tekijöiden vaikutusta tulokseen ja tehtiin laskentoja kaurajuoman hiilijalanjäljelle. Lopuksi vertailtiin saatuja tuloksia yritysten laskemiin, julkaistuihin tuloksiin ja pohdittiin laskentamenetelmän luotettavuutta.
Opinnäytetyön tavoitteena oli perehtyä elinkaariarviointiin ja laskea Seinäjoen ammattikorkeakoulun Food Labissa valmistettavalle kaurajuomalle hiilijalanjälki. Lisäksi työn tarkoituksena oli pohtia, mitkä erilaiset tekijät voivat vaikuttaa saatavaan lopputulokseen. Hiilijalanjäljen laskentaan ei ole yhtenäistä tapaa, mutta sen laskennassa hyödynnetään mm. ISO-standardia 14040:2006.
Hiilijalanjäljen laskennassa suurimman osan päästöistä tuottavat raaka-aineet. Useille raaka-aineille on tiedossa jo valmiiksi lasketut hiilijalanjäljet, mutta ei kaikille. Tällöin raaka-aineen hiilijalanjälki pitäisi voida johtaa tuoteryhmän hiilijalanjäljestä, jolla voi olla isojakin vaihteluita. Koska yhtenäistä laskentatapaa ei ole, yritykset voivat valita laskentaan esimerkiksi vaihteluvälin alimman tai ylimmän päästökertoimen. Työssä tarkasteltiin erilaisten tekijöiden vaikutusta tulokseen ja tehtiin laskentoja kaurajuoman hiilijalanjäljelle. Lopuksi vertailtiin saatuja tuloksia yritysten laskemiin, julkaistuihin tuloksiin ja pohdittiin laskentamenetelmän luotettavuutta.