Lean suomalaisessa puutarhataloudessa
Huju, Taru (2022)
Huju, Taru
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022080519388
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022080519388
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli käsitellä Lean-filosofiaa ja menetelmiä suomalaisen puutarhatalouden ja erityisesti ympärivuotisen kasvihuonetuotannon näkökulmasta. Työ toteutettiin Kauppapuutarhaliiton toimeksiannosta lukuvuoden 2021-2022 aikana. Työn toteutuksessa vierailtiin suomalaisilla kauppapuutarhoilla ja havainnointiin ja kartoitettiin, mitkä Lean-menetelmät voisivat tukea tuotannon tuottavuuden kasvua ja tehostamista.
Työssä käsitellään Lean-filosofiaa ja keskeisiä käsitteitä. Erityisesti käsitellään, mitä tarkoittaa hukka ja miten se ilmenee kasvihuone- ja puutarhatuotannossa. Tämän lisäksi kuvataan muutamia menetelmiä hukan poistamiseksi tuotannossa ja miten niitä voidaan toteuttaa puutarhatuotannossa.
Työtä tehtäestä ja tiloilla vieraillessa syntyi selkeä käsitys siitä, että Lean-menetelmiä hyödyntämällä kauppapuutarhat voisivat tehostaa toimintaansa ilman merkittäviä taloudellisia investointeja esimerkiksi automatisointiin. Keskittymällä olemassa olevien prosessien läpikäymiseen ja niissä piilevän hukan poistamiseen kotimaiset kasvihuonevihanneksien tuottajat pystyisivät tehostamaan tuotantoaa ja parantamaan kannattavuuttaan.
Työssä käsitellään Lean-filosofiaa ja keskeisiä käsitteitä. Erityisesti käsitellään, mitä tarkoittaa hukka ja miten se ilmenee kasvihuone- ja puutarhatuotannossa. Tämän lisäksi kuvataan muutamia menetelmiä hukan poistamiseksi tuotannossa ja miten niitä voidaan toteuttaa puutarhatuotannossa.
Työtä tehtäestä ja tiloilla vieraillessa syntyi selkeä käsitys siitä, että Lean-menetelmiä hyödyntämällä kauppapuutarhat voisivat tehostaa toimintaansa ilman merkittäviä taloudellisia investointeja esimerkiksi automatisointiin. Keskittymällä olemassa olevien prosessien läpikäymiseen ja niissä piilevän hukan poistamiseen kotimaiset kasvihuonevihanneksien tuottajat pystyisivät tehostamaan tuotantoaa ja parantamaan kannattavuuttaan.