Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Tampereen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Tampereen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Oluen kypsytystynnyreiden puhdistusmenetelmän kehitys ja testaus

Makkonen, Markku (2022)

 
Avaa tiedosto
Makkonen_Markku.pdf (1.136Mt)
Lataukset: 


Makkonen, Markku
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022082919702
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli kehittää oluen kypsytystynnyreille puhdistusmenetelmä. Tarkoituksena oli testata erilaisia puhdistusmenetelmiä ja arvioida niiden vaikutusta tynnyreiden aromeihin. Puhdistusmenetelmä haluttiin kehittää tynnyreiden uudelleenkäyttöä varten. Työ tehtiin Pyynikin Brewing Companyn toimeksiannosta.

Menetelmän kehityksessä käytettiin kolmea tammitynnyriä, joissa oli aiemmin valmistettu bourbonia. Tynnyreitä käsiteltiin kolmella eri puhdistustavalla. Ensimmäinen tynnyri käsiteltiin ensin höyryttämällä, sitten natriumvetykarbonaatilla ja lopuksi sitruunahapolla. Toisen ja kolmannen tynnyrin käsittelyssä höyrytys jätettiin pois ja natriumvetykarbonaatti vaihdettiin natriumperkarbonaattiin. Toisen ja kolmannen käsittelyn erotti natriumperkarbonaatin pitoisuuden muutos. Sitruunahapon pitoisuus pysyi samana toisessa ja kolmannessa tynnyrissä. Tynnyreiden puhdistuksen tehokkuutta tarkasteltiin mikrobiologisilla testeillä.

Puhdistusmenetelmissä käytettävien kemikaalien vaikutusta tynnyrin aromeihin testattiin aistinvaraisin testein. Koejärjestelyssä käytettiin bourbon-tynnyrin lastuja, joita liuotettiin vedessä, natriumvetykarbonaattiliuoksessa, natriumperkarbonaattiliuoksessa sekä sitruunahappoliuoksessa. Näistä liuoksista pyrittiin haistelemalla arvioimaan tynnyrin aromien voimakkuutta.

Ensimmäisen tynnyrin puhdistusmenetelmä ei sovellu tynnyreiden puhdistukseen mikrobimäärien nousun vuoksi. Toisen ja kolmannen tynnyrin tuloksissa ei ollut suuria eroja. Kummankin tynnyrin mikrobimäärät vähenivät huomattavasti, ja näissä käytetyt puhdistusmenetelmät olivat hyvin tehokkaita. Näiden menetelmien heikkoutena on niissä käytettävien kemikaalien vaikutus tynnyrin aromeihin. Natriumperkarbonaatin huomattiin vaikuttavan tynnyrin aromien vähenemiseen.

Muita puhdistusmenetelmiä ovat esimerkiksi tynnyrin uudelleen hiillostaminen, rikkipäreen polttaminen sekä otsonin käyttäminen. Näiden menetelmien on havaittu poistavan mikrobikasvustoja tynnyreistä, mutta nämä käsittelyt vaativat erikoisjärjestelyjä, esimerkiksi hyvin ilmastoituja tai paloturvallisia tiloja.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste