Funktionaalisten elintarvikkeiden käyttö sairaalaruokailussa
Leinonen, Sirkka-Liisa (2004)
Leinonen, Sirkka-Liisa
Kajaanin ammattikorkeakoulu
2004
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201002182325
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201002182325
Tiivistelmä
Opinnäytetyöni aiheena oli selvittää funktionaalisten elintarvikkeiden käyttöä sairaalaruokailussa. Työssä kartoitettiin, kuinka monessa Suomen sairaanhoitopiireihin kuuluvissa sairaaloissa käytettiin funktionaalisia elintarvikkeita ja mitkä olivat eniten käytetyt tuotteet. Lisäksi työssä kartoitettiin sairaaloiden ravitsemispäälliköiden funktionaalisiin elintarvikkeisiin liittyvää tietämystä.
Tutkimus toteutettiin postikyselynä. Kyselylomake lähetettiin kaikille 97:lle Suomen sai-raanhoitopiireihin kuuluvien sairaaloiden ravitsemispäälliköille. Lomakkeita palautui 56 kpl.
Funktionaalisia elintarvikkeita käytettiin 39 sairaalassa eli n. 70 %: ssa vastanneista. Potilasruokailuun funktionaaliset elintarvikkeet oli otettu potilaiden toivomuksesta. Käytön suurimmaksi esteeksi muodostui liian kallis hinta. Eniten terveysvaikutteisista elintarvikkeista käytettiin Rela-piimää ja Gefilus-tuotteita, Tofua ja Beneviva-soijajuomaa.
Lähes puolet vastanneista ravitsemispäälliköistä arvioi omat tietonsa funktionaalisista elintarvikkeista tyydyttäviksi. Tärkeimmät tiedonlähteet olivat elintarvikkeiden valmistajien esitteet ja ravitsemisalan kirjallisuus. Lisätietoa koulutuksen muodossa haluaisi lähes 60 % vastanneista ravitsemispäälliköistä.
Tutkimuksen vastausprosentti jäi melko alhaiseksi minkä vuoksi tutkimuksen tuloksia voidaan pitään lähinnä suuntaa antavina.
Tutkimus toteutettiin postikyselynä. Kyselylomake lähetettiin kaikille 97:lle Suomen sai-raanhoitopiireihin kuuluvien sairaaloiden ravitsemispäälliköille. Lomakkeita palautui 56 kpl.
Funktionaalisia elintarvikkeita käytettiin 39 sairaalassa eli n. 70 %: ssa vastanneista. Potilasruokailuun funktionaaliset elintarvikkeet oli otettu potilaiden toivomuksesta. Käytön suurimmaksi esteeksi muodostui liian kallis hinta. Eniten terveysvaikutteisista elintarvikkeista käytettiin Rela-piimää ja Gefilus-tuotteita, Tofua ja Beneviva-soijajuomaa.
Lähes puolet vastanneista ravitsemispäälliköistä arvioi omat tietonsa funktionaalisista elintarvikkeista tyydyttäviksi. Tärkeimmät tiedonlähteet olivat elintarvikkeiden valmistajien esitteet ja ravitsemisalan kirjallisuus. Lisätietoa koulutuksen muodossa haluaisi lähes 60 % vastanneista ravitsemispäälliköistä.
Tutkimuksen vastausprosentti jäi melko alhaiseksi minkä vuoksi tutkimuksen tuloksia voidaan pitään lähinnä suuntaa antavina.