Ruoan ravitsemuksellisen laadun merkitys työikäisten lounasruokailussa
Mikkonen, Suvi (2022)
Mikkonen, Suvi
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022102521597
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022102521597
Tiivistelmä
Tässä opinnäytetyössä tutkittiin, mikä on ruoan ravitsemuksellisen laadun ja siitä viestimisen merkitys työaikaisessa lounasruokailussa. Lisäksi selvitettiin tekijöitä, jotka vaikuttavat työaikaisen lounasruokailun toteutumiseen. Tutkimuksen avulla kartoitettiin kuluttajien näkökulmasta sitä, miten elintarvikevalvontaan voitaisiin liittää mukaan ruoan ravitsemuksellinen laatu. Kohderyhmänä tutkimuksessa olivat työikäiset henkilöt, jotka käyttävät työaikaisessa lounasruokailussaan ravintoloiden palveluita.
Opinnäytetyön teoreettisessa viitekehyksessä käsiteltiin elintarvikelakia, ruokapalveluiden ravitsemusvastuuta, ravitsemuslaatua, suomalaisia ravitsemussuosituksia, ravitsemuksellisia riskitekijöitä ja ohjauskeinoja ravitsemuksellisesti laadukkaisiin lounasvalintoihin.
Tutkimuskyselyt toteutettiin paikan päällä toteutettuna kyselynä pääkaupunkiseudulla sijaitsevassa lounasravintolassa sekä sähköisenä kyselynä. Kyselyissä selvitettiin, onko ravintoloiden avoimemmalle viestimiselle ruoan ravitsemuslaatuun liittyen tarvetta ja miten ravintolat viestisivät parhaiten näistä asioista asiakkailleen. Lisäksi tutkittiin ravitsemussuositusten ja ravitsemuksellisten riskitekijöiden huomioimista työaikaisella lounaalla sekä asioita, jotka vaikuttavat lounasravintolan valintaan. Kyselytutkimuksen taustamuuttujina olivat vastaajien sukupuoli, koulutustaso ja ikä.
Tutkimuksessa saatujen tulosten perusteella lounasravintoloiden avoimemmalle viestimiselle ruoan ravitsemukselliseen laatuun ja ravintosisältöihin liittyen on tarvetta. Ravintoloiden tulisi kertoa ravitsemuksellisesti laadukkaista lounasruoista selkeästi ja mahdollisimman yksinkertaisella tavalla mm. erilaisten symboleiden avulla ruokalistassa ja linjastossa. Ravintoloiden tulisi ehdottomasti tarjota monipuolista ja ravitsemuksellisesti laadukasta lounasruokaa sekä ohjata kuluttajia terveellisiin valintoihin mm. tuuppauksen avulla.
Tutkimuksen tulosten mukaan ravitsemussuosituksista kasvisten saanti työaikaisessa lounasruokailussa on parhaiten hallussa. Parannettavaa olisi vielä etenkin pehmeiden rasvojen saannin suhteen ja riskitekijöistä tulisi vähentää erityisesti suolan ja kovien rasvojen saantia. Enemmistö tutkimukseen osallistuneista pyrkii kokoamaan työaikaisen lounaansa ravitsemussuositusten mukaisen lautasmallin mukaisesti. Lounasruokailupaikan valintaan vaikuttavat eniten ravintolassa tarjottavan ruoan maku ja ravintolan sijainti. The purpose of this thesis was to study what is the importance of nutritional quality of food related to lunch eating during working time and what is the importance of communicating about it. In addition, the factors affecting the realization of lunch eating during working time were explored. Possible ways to add nutritional quality as part of food control was investigated from a consumer’s perspective. The target group of the study consisted of working-aged people using restaurant services while having lunch during their working time.
The theoretical framework dealt with food law, food service nutrition responsibility, nutritional quality, Finnish nutritional recommendations, nutritional risk factors, and ways to guide towards nutritionally high-quality lunch choices.
The research data was collected using a physical questionnaire on a lunch restaurant located in the capital region, and also with an electrical questionnaire. The questionnaires were used to find out, if there is need for communicating more openly about nutritional quality of food and what were the possible communication channels towards customers. There were also questions about how nutritional recommendations and nutritional risk factors are considered while having lunch during working time. Also, things affecting choosing the lunch restaurant were investigated. Background variables used in the questionnaire were respondents’ gender, educational level, and age.
According to the research results there is room for lunch restaurants’ more open communication about food nutritional quality and content. Restaurants should inform clearly and in a simple way about nutritionally high-quality lunch food, using for example symbols on a menu and dining line. Restaurants should definitely offer diverse and nutritionally high-level lunch food and guide consumers towards healthy choices with e.g. nudges.
The research results show that related to the nutritional recommendations people have most knowledge about vegetable usage while having lunch during working time. There would be room for improvement especially related to using of soft fats and reducing salt and hard fats. The majority of the respondents aim to eat their worktime lunch according to the nutritionally recommended plate model. Food taste and the location of the restaurant are the most important factors when selecting the lunch restaurant.
Opinnäytetyön teoreettisessa viitekehyksessä käsiteltiin elintarvikelakia, ruokapalveluiden ravitsemusvastuuta, ravitsemuslaatua, suomalaisia ravitsemussuosituksia, ravitsemuksellisia riskitekijöitä ja ohjauskeinoja ravitsemuksellisesti laadukkaisiin lounasvalintoihin.
Tutkimuskyselyt toteutettiin paikan päällä toteutettuna kyselynä pääkaupunkiseudulla sijaitsevassa lounasravintolassa sekä sähköisenä kyselynä. Kyselyissä selvitettiin, onko ravintoloiden avoimemmalle viestimiselle ruoan ravitsemuslaatuun liittyen tarvetta ja miten ravintolat viestisivät parhaiten näistä asioista asiakkailleen. Lisäksi tutkittiin ravitsemussuositusten ja ravitsemuksellisten riskitekijöiden huomioimista työaikaisella lounaalla sekä asioita, jotka vaikuttavat lounasravintolan valintaan. Kyselytutkimuksen taustamuuttujina olivat vastaajien sukupuoli, koulutustaso ja ikä.
Tutkimuksessa saatujen tulosten perusteella lounasravintoloiden avoimemmalle viestimiselle ruoan ravitsemukselliseen laatuun ja ravintosisältöihin liittyen on tarvetta. Ravintoloiden tulisi kertoa ravitsemuksellisesti laadukkaista lounasruoista selkeästi ja mahdollisimman yksinkertaisella tavalla mm. erilaisten symboleiden avulla ruokalistassa ja linjastossa. Ravintoloiden tulisi ehdottomasti tarjota monipuolista ja ravitsemuksellisesti laadukasta lounasruokaa sekä ohjata kuluttajia terveellisiin valintoihin mm. tuuppauksen avulla.
Tutkimuksen tulosten mukaan ravitsemussuosituksista kasvisten saanti työaikaisessa lounasruokailussa on parhaiten hallussa. Parannettavaa olisi vielä etenkin pehmeiden rasvojen saannin suhteen ja riskitekijöistä tulisi vähentää erityisesti suolan ja kovien rasvojen saantia. Enemmistö tutkimukseen osallistuneista pyrkii kokoamaan työaikaisen lounaansa ravitsemussuositusten mukaisen lautasmallin mukaisesti. Lounasruokailupaikan valintaan vaikuttavat eniten ravintolassa tarjottavan ruoan maku ja ravintolan sijainti.
The theoretical framework dealt with food law, food service nutrition responsibility, nutritional quality, Finnish nutritional recommendations, nutritional risk factors, and ways to guide towards nutritionally high-quality lunch choices.
The research data was collected using a physical questionnaire on a lunch restaurant located in the capital region, and also with an electrical questionnaire. The questionnaires were used to find out, if there is need for communicating more openly about nutritional quality of food and what were the possible communication channels towards customers. There were also questions about how nutritional recommendations and nutritional risk factors are considered while having lunch during working time. Also, things affecting choosing the lunch restaurant were investigated. Background variables used in the questionnaire were respondents’ gender, educational level, and age.
According to the research results there is room for lunch restaurants’ more open communication about food nutritional quality and content. Restaurants should inform clearly and in a simple way about nutritionally high-quality lunch food, using for example symbols on a menu and dining line. Restaurants should definitely offer diverse and nutritionally high-level lunch food and guide consumers towards healthy choices with e.g. nudges.
The research results show that related to the nutritional recommendations people have most knowledge about vegetable usage while having lunch during working time. There would be room for improvement especially related to using of soft fats and reducing salt and hard fats. The majority of the respondents aim to eat their worktime lunch according to the nutritionally recommended plate model. Food taste and the location of the restaurant are the most important factors when selecting the lunch restaurant.