Nanokuplien ja otsonivesisumutteen hyödyntäminen kasvihuoneessa
Koskenpää, Tuula (2023)
Koskenpää, Tuula
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023051110222
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023051110222
Tiivistelmä
Työn tarkoituksena oli tutkia nanokuplien ja otsonivesisumutuksen vaikutusta luomukasvihuonebasilikoiden kasvunopeuteen ja laatuun. Työ toteutettiin yhtistyössä Kulmalan Puutarhan ja Aeropod Oy:n kanssa. Itse kokeet tehtiin Salossa Kulmalan puutarhan tiloissa.
Nanokuplat ovat pieniä, alle 1 000 nm:n kokoisia kaasukuplia, ja ne ovat ominaisuuksiltaan ainutlaatuisia. Ne edistävät hydroksyyliradikaalien syntymistä, mitkä taas hajottavat orgaanista ainetta ja puhdistavat epäpuhtauksia. Otsonivesi on otsonikaasun ja veden sekoitus, jossa otsoni toimii hapettimena, ja näin ollen sillä on potentiaalia toimia myrkyttömänä kasvinsuojeluaineena.
Kokeessa kasvatettiin kasvihuoneessa neljällä vierekkäisellä pöydällä basilikoja, joista kahta (pöydät 1 ja 2) kasteltiin talousvedellä ja kahta (pöydät 3 ja 4) kasteltiin vedellä, joka sisälsi nanokuplia. Lisäksi kahta pöydistä (1 ja 3) suihkutettiin öisin otsonivesisumulla. Koe toistettiin 3 kertaa.
Basilikojen kuntoa ja kasvua arvioitiin monin eri tavoin, niitä mitattiin ja niiden laatua, väriä ja juuriston kuntoa tarkkailtiin. Basilikoista otettiin kuvia ja niistä tehtiin makutestit. Vaikuttaa siltä, että nanovedellä kastellut kasvit kasvoivat 3—15,9 % suuremmaksi kuin verrokit, ja otsonivedellä sumutetut kasvit pärjäsivät paremmin makutesteissä kuin sumuttamattomat. Jotta voitaisiin varmaksi sanoa, kuinka suuri nanoveden osuus oli kasvien lisäkasvussa, vaadittaisiin enemmän kokeita. Työssä oli monia muuttujia, eikä tämän kokeen pohjalta saatuja tuloksia voida pitää tieteellisesti pitävinä, vaan niitä tulee katsoa suuntaa antavina.
Nanokuplat ovat pieniä, alle 1 000 nm:n kokoisia kaasukuplia, ja ne ovat ominaisuuksiltaan ainutlaatuisia. Ne edistävät hydroksyyliradikaalien syntymistä, mitkä taas hajottavat orgaanista ainetta ja puhdistavat epäpuhtauksia. Otsonivesi on otsonikaasun ja veden sekoitus, jossa otsoni toimii hapettimena, ja näin ollen sillä on potentiaalia toimia myrkyttömänä kasvinsuojeluaineena.
Kokeessa kasvatettiin kasvihuoneessa neljällä vierekkäisellä pöydällä basilikoja, joista kahta (pöydät 1 ja 2) kasteltiin talousvedellä ja kahta (pöydät 3 ja 4) kasteltiin vedellä, joka sisälsi nanokuplia. Lisäksi kahta pöydistä (1 ja 3) suihkutettiin öisin otsonivesisumulla. Koe toistettiin 3 kertaa.
Basilikojen kuntoa ja kasvua arvioitiin monin eri tavoin, niitä mitattiin ja niiden laatua, väriä ja juuriston kuntoa tarkkailtiin. Basilikoista otettiin kuvia ja niistä tehtiin makutestit. Vaikuttaa siltä, että nanovedellä kastellut kasvit kasvoivat 3—15,9 % suuremmaksi kuin verrokit, ja otsonivedellä sumutetut kasvit pärjäsivät paremmin makutesteissä kuin sumuttamattomat. Jotta voitaisiin varmaksi sanoa, kuinka suuri nanoveden osuus oli kasvien lisäkasvussa, vaadittaisiin enemmän kokeita. Työssä oli monia muuttujia, eikä tämän kokeen pohjalta saatuja tuloksia voida pitää tieteellisesti pitävinä, vaan niitä tulee katsoa suuntaa antavina.