Haukisäilykkeen tuotekehitys
Kaski, Keijo; Kettula, Antti (2023)
Kaski, Keijo
Kettula, Antti
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023051310528
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023051310528
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä kehitettiin oman tuoteidean pohjalta haukisäilyke, jollaista ei kotimaisilta markkinoilta löydy. Tavoitteena oli kehittää tuote, joka sopisi syötäväksi sellaisenaan, leivänpäällisenä tai raaka-aineena ruoanlaitossa. Tuoteidean pohjalla on ajatus vähentää tuontikalasäilykkeiden käyttöä.
Tuotteen kehittäminen toteutettiin koe-erä tyyppisesti. Koe-erien perusteella huonot ideat hylättiin ja potentiaalisia ideoita jatkokehitettiin kohti lopullista tuotetta. Raaka-aineena käytetyt hauet on kalastettu ja käsitelty itse.
Koe-erien aikana kokeiltiin pelkällä suolalla maustettua haukisäilykettä ja chili- sekä tomaattiversioita. Lisäksi vertailtiin vettä ja ruokaöljyä nestelisäyksenä sekä optimoitiin säilykkeen sterilointikäsittelyä.
Tuotekehityksellä saatiin aikaan tavoitteiden mukainen, mehevä ja tasapainoisen makuinen tomaattinen haukisäilyke. Koe-erien valmistusmenetelmät ja tulokset osio sekä lopullisen tuotteen tarkka resepti valmistusohjeineen on salattu julkaistavasta versiosta ammattisalaisuuksien takia.
Tuotteen kehittäminen toteutettiin koe-erä tyyppisesti. Koe-erien perusteella huonot ideat hylättiin ja potentiaalisia ideoita jatkokehitettiin kohti lopullista tuotetta. Raaka-aineena käytetyt hauet on kalastettu ja käsitelty itse.
Koe-erien aikana kokeiltiin pelkällä suolalla maustettua haukisäilykettä ja chili- sekä tomaattiversioita. Lisäksi vertailtiin vettä ja ruokaöljyä nestelisäyksenä sekä optimoitiin säilykkeen sterilointikäsittelyä.
Tuotekehityksellä saatiin aikaan tavoitteiden mukainen, mehevä ja tasapainoisen makuinen tomaattinen haukisäilyke. Koe-erien valmistusmenetelmät ja tulokset osio sekä lopullisen tuotteen tarkka resepti valmistusohjeineen on salattu julkaistavasta versiosta ammattisalaisuuksien takia.