Säilörehun voihappobakteeri-itiöongelman ennakointi ja hallinta
Karppila, Kaisa (2011)
Karppila, Kaisa
2011
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023091825932
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023091825932
Tiivistelmä
Voihappobakteeri-itiöiden määrittäminen tehdään yleisimmin maidosta, mutta se voidaan tehdä myös karjan nurmirehuista ja navettailmasta. Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää voihappokäymisen, voihappobakteerien ja -itiöiden muodostumisen syyt, siitä aiheutuvat haitat ja mahdollisten ongelmien hallintakeinot. Tutustuttiin nurmirehun säilöntätapoihin ja maidon tuotantohygieniaan, joilla pyritään pitämään rehujen ja maidon itiöpitoisuudet alhaisina. Perehdyttiin maidon laadun tämän hetkiseen tilanteeseen ja vaikutukseen juuston valmistuksessa, sillä voihappobakteeri-itiöt aiheuttavat maidossa laatuvirheitä ja juustoissa tuotantotappioita.
Opinnäytetyön yhteydessä tehtiin laboratoriokoe, jossa testattiin Oamkin Tekniikan yksikön toteuttamia anturin prototyyppejä Luonnonvara-alan yksikön maalaboratoriossa. Antureilla pyrittiin mittaamaan epäsuorasti nurmirehun voihappokäymistä. Anturien toiminnassa on vielä paljon kehiteltävää.
Opinnäytetyössä käsitellään myös Valio Oy:n ja muiden tahojen yhteistyönä toteutetun TilaArtturi -hankkeen tuloksia voihappobakteeri-itiöistä. Nurmirehun korkea itiöpitoisuus heijastuu navettailmaan ja maidon itiöpitoisuuksiin. Saastumista voitaisiin mahdollisesti ehkäistä itiöpitoisuuden reaaliaikaisella mittaamisella Determination of Butyric acid bacteria spores is typically made from milk, but it can also be determined from silage and barn indoor air. The aim of this thesis was to determine the fermentation of butyric acid and find the reasons about the formation of butyric acid’s spores and bacteria and how these problems can be managed. The task was to get familiarized with preservation of silage, milk production hygiene and how to keep the feed and milk spore and bacteria levels low. The negative impact of the spore and bacteria on dairy products is well known and should be prevented.
The thesis included a laboratory test where a new type of sensor prototype was used. Sensors were planned to be able to measure butyric acid fermentation indirectly. The operation of these sensors still needs further improvement.
The thesis also deals with results from TilaArtturi project which was carried out with Valio Ltd and other organizations. High spore amount in silage reflects on barn air and milk quality. This contamination could possibly be prevented with real-time measurement from silage. This technology should be further developed.
Opinnäytetyön yhteydessä tehtiin laboratoriokoe, jossa testattiin Oamkin Tekniikan yksikön toteuttamia anturin prototyyppejä Luonnonvara-alan yksikön maalaboratoriossa. Antureilla pyrittiin mittaamaan epäsuorasti nurmirehun voihappokäymistä. Anturien toiminnassa on vielä paljon kehiteltävää.
Opinnäytetyössä käsitellään myös Valio Oy:n ja muiden tahojen yhteistyönä toteutetun TilaArtturi -hankkeen tuloksia voihappobakteeri-itiöistä. Nurmirehun korkea itiöpitoisuus heijastuu navettailmaan ja maidon itiöpitoisuuksiin. Saastumista voitaisiin mahdollisesti ehkäistä itiöpitoisuuden reaaliaikaisella mittaamisella
The thesis included a laboratory test where a new type of sensor prototype was used. Sensors were planned to be able to measure butyric acid fermentation indirectly. The operation of these sensors still needs further improvement.
The thesis also deals with results from TilaArtturi project which was carried out with Valio Ltd and other organizations. High spore amount in silage reflects on barn air and milk quality. This contamination could possibly be prevented with real-time measurement from silage. This technology should be further developed.