Perehdytys Lapin keskussairaalan ravintopalveluissa
Hast, Noora; Välimäki, Sonja (2023)
Hast, Noora
Välimäki, Sonja
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023091725901
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023091725901
Tiivistelmä
Opinnäytetyön aiheena oli uusien työntekijöiden perehdyttäminen Lapin keskussairaalan ravintopalveluissa. Toimeksiantajana toimi Lapin keskussairaalan ravintopalvelut, joka tuottaa ruokapalveluita sairaalan asiakkaille ja henkilökunnalle. Opinnäytetyön tehtävänä oli päivittää ravintopalveluiden perehdytyskansio sekä selvittää kyselyn avulla henkilöstön ehdotuksia perehdytyksen parantamiseksi. Tähän jaoimme myös omaa näkökulmaamme. Opinnäytetyön tavoitteena oli löytää keinoja perehdytyksen parantamiseen ravintopalveluiden henkilökunnalle laaditun kyselyn avulla.
Opinnäytetyö oli luonteeltaan kehittämispainotteinen. Tietoperustan muodostivat perehdyttämiseen liittyvä tietoperusta sekä perehdytyssuunnitelma. Opinnäytetyön toteutuksessa käytettiin laadullista tutkimusmenetelmää.
Aineistoa työhön kerättiin ravintokeskuksessa toimeksiantajalle omaan kokemukseen perustuvalla tietopohjalla, keskusteluilla työyhteisössä sekä kirjallisella kyselyllä. Kysely suoritettiin ilman henkilötietojen keräystä. Aineisto analysoitiin käymällä vastaukset huolellisesti läpi, ja tämän jälkeen ne tilastoitiin. Kyselyn sekä työyhteisössä käytyjen keskusteluiden tulosten perusteella toimeksiantajalle pystyttiin esittämään perehdytyksen parantamiseksi kehitysehdotuksia. Näitä ovat esimerkiksi nimettyjen perehdyttäjien valitseminen sekä perehdytyssuunnitelman hyödyntäminen.
Opinnäytetyö oli luonteeltaan kehittämispainotteinen. Tietoperustan muodostivat perehdyttämiseen liittyvä tietoperusta sekä perehdytyssuunnitelma. Opinnäytetyön toteutuksessa käytettiin laadullista tutkimusmenetelmää.
Aineistoa työhön kerättiin ravintokeskuksessa toimeksiantajalle omaan kokemukseen perustuvalla tietopohjalla, keskusteluilla työyhteisössä sekä kirjallisella kyselyllä. Kysely suoritettiin ilman henkilötietojen keräystä. Aineisto analysoitiin käymällä vastaukset huolellisesti läpi, ja tämän jälkeen ne tilastoitiin. Kyselyn sekä työyhteisössä käytyjen keskusteluiden tulosten perusteella toimeksiantajalle pystyttiin esittämään perehdytyksen parantamiseksi kehitysehdotuksia. Näitä ovat esimerkiksi nimettyjen perehdyttäjien valitseminen sekä perehdytyssuunnitelman hyödyntäminen.