Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Lapin ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Lapin ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Vastuullisesti tuotettu perinneruoka : taustaselvitys oulaistelaisen perinneruoan kehittämiseen

Lahtinen, Niina (2023)

 
Avaa tiedosto
Lahtinen_Niina.pdf (498.4Kt)
Lataukset: 


Lahtinen, Niina
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023112832157
Tiivistelmä
Työn aiheena oli vastuullisesti tuotetun perinneruoan tuotekehittelyhankkeen taustaselvitys. Hankkeen ideana on kerätä paikalliset ruokatarinat, jonka pohjalta on tarkoitus kehittää laajassa yhteistyöverkostossa alueellisesti erottuva ruokamatkailutuote vastuullisuuden periaatteita noudattamalla ja digitalisuus huomioiden. Toimeksiantajana oli Oulaisten Kotiseutuyhdistys. Tarkoituksena oli selvittää verkostoyhteistyön mahdollisuutta paikallisesti, sekä löytää parhaat mahdolliset tahot yhteistyökumppaneiksi. Tavoitteena työssä oli kerätä tarinoita oulaistelaisista perinneruoista, ja löytää yhteistyöverkostoon toimijoita ruoan alkutuottajista, mahdollisesta tuotekehittelijätahosta, sekä valmiin tuotteen myyjistä.

Tietoperustan keskeiset käsitteet tässä työssä olivat vastuullisuus, sosiaalinen vastuullisuus, kulttuurimatkailu, ruokamatkailu, perinneruoka, sekä verkostot. Tutkimustyön lähestymistapa oli pääosin toimintatutkimusta. Tutkimusmenetelmänä käytettiin yhteisöllisiä tutkimusmenetelmiä: ideointityöpajaa ja ryhmähaastattelua.

Keskeisinä tuloksina työssä oli tiedon saaminen oulaistelaisista perinneruoista, sekä tietoa tuotekehittelytahosta ja yhteistyöverkoston pohjan luominen.

Haastattelujen ja tapaamisten jälkeen johtopäätöksinä oli, että kiinnostusta perinneruokien kehittämiselle on ja aihe koetaan tärkeänä. Hanke ei voi kuitenkaan toteutua sellaisenaan, vaan sitä varten tarvitaan joko lisää tietoa mahdollisista tuotekehittäjätahoista ja paikallisista ruoan tuottajista, tai tietoa laajemman alueellisen perinneruoka- tai ruokamatkailutuotteen kehittelyn vastuutahosta. Perinneruokatarinoista tarvitaan myös lisää materiaalia, jotta siitä saadaan tuotettua kirjallinen tuotos.

Työn tuloksia voi hyödyntää siten, että työ perustelee aiheen ajankohtaisuutta vastuullisuuden, kulttuurimatkailun, ruokamatkailun, sekä digitaalisuuden näkökulmista, ja se antaa vaihtoehtoja mahdollisuuksista eri hankkeille. Näitä vaihtoehtoja kannattaa tutkia ja niistä keskustella parhaan mahdollisen hankkeen löytämiseksi.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste