Psykisk ohälsa inom restaurangbranschen på Åland
Holmberg, Natalie; Nylund, Jenny (2024)
Holmberg, Natalie
Nylund, Jenny
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202401171462
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202401171462
Tiivistelmä
I vårt examensarbete skriver vi om psykisk ohälsa inom restaurangbranschen på Åland samt företagets roll i fenomenet.
Syftet med arbetet är att ta reda på om psykisk ohälsa finns inom restaurangbranschen på Åland. Till syftet hör också en fördjupning kring olika sätt en förman kan underlätta ett dåligt mående hos personalen.
För att uppnå syftet gör vi en digital kvantitativ enkätundersökning på den åländska marknaden, där restaurangpersonal i alla åldrar deltar. Resultatet av enkätundersökningen är ungefär vad vi förväntade oss. Det visar att många av respondenterna upplever att faktorerna som nämns i arbetet tär på deras psykiska hälsa. Dock finns det också en del som upplever att det inte gör det.
Syftet med arbetet är att ta reda på om psykisk ohälsa finns inom restaurangbranschen på Åland. Till syftet hör också en fördjupning kring olika sätt en förman kan underlätta ett dåligt mående hos personalen.
För att uppnå syftet gör vi en digital kvantitativ enkätundersökning på den åländska marknaden, där restaurangpersonal i alla åldrar deltar. Resultatet av enkätundersökningen är ungefär vad vi förväntade oss. Det visar att många av respondenterna upplever att faktorerna som nämns i arbetet tär på deras psykiska hälsa. Dock finns det också en del som upplever att det inte gör det.