Nuorille kuluttajille suunniteltu valmisruoka
Silvennoinen, Maria (2024)
Silvennoinen, Maria
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202402263468
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202402263468
Tiivistelmä
Insinöörityön tavoitteena oli selvittää, millaista valmisruokaa nuoret kuluttajat (18–29-vuotiaat) kaipaavat. Työn teoriaosuudessa perehdyttiin nuoriin kuluttajina ja heidän ostopäätöksiinsä vaikuttaviin tekijöihin. Siinä selvitettiin myös kuluttajaymmärryksen merkitystä tuotekehityksessä sekä tehtiin markkinakatsaus erilaisista valmisruoista.
Valmisruoan eri ominaisuuksien tärkeyttä ja nuorten kulutustottumuksia selvitettiin kuluttajakyselyn avulla. Kyselyssä hyödynnettiin järjestystestiä, jossa vastaajan tuli laittaa valmisruokien kuvat miellyttävyysjärjestykseen. Osa kuvista tuotettiin tekoälyn avulla. Vastaajia pyydettiin perustelemaan valintansa, minkä ansiosta kyselystä saatiin sekä määrällistä että laadullista dataa.
Kuluttajakyselyn tulokset osoittivat, että nuoret kuluttajat haluavat syödä hyvän makuista, ravintorikasta ja täyttävää valmisruokaa. Nuorten kuluttajien toiveissa korostui proteiinin määrän, ruoan riittävän koon sekä sen terveellisyyden tärkeys. Valmisruoilta toivottiin yksinkertaisia raaka-aineita, hyvin maustettuina. Järjestystestin tuloksissa oli tilastollisesti merkitseviä eroja valmisruokien miellyttävyydessä. Tuloksista pääteltiin, että nuorille kuluttajille suunniteltu valmisruoka voisi olla kulhoruokatyylinen ateria, joka sisältäisi kanaa, kasviksia sekä riisiä tai nuudelia. Lisämakua ateriaan saisi kastikkeen avulla.
Insinöörityössä saatiin onnistuneesti kerättyä tietoa nuorten kulutustottumuksista ja heidän toiveistaan liittyen valmisruokiin. Työn tuloksia voidaan käyttää tuotekehityksen apuna. Tekoälyn hyödyntäminen työssä osoitti sen potentiaalin paitsi kuluttajakyselyssä myös tuotekehityksen työkaluna.
Valmisruoan eri ominaisuuksien tärkeyttä ja nuorten kulutustottumuksia selvitettiin kuluttajakyselyn avulla. Kyselyssä hyödynnettiin järjestystestiä, jossa vastaajan tuli laittaa valmisruokien kuvat miellyttävyysjärjestykseen. Osa kuvista tuotettiin tekoälyn avulla. Vastaajia pyydettiin perustelemaan valintansa, minkä ansiosta kyselystä saatiin sekä määrällistä että laadullista dataa.
Kuluttajakyselyn tulokset osoittivat, että nuoret kuluttajat haluavat syödä hyvän makuista, ravintorikasta ja täyttävää valmisruokaa. Nuorten kuluttajien toiveissa korostui proteiinin määrän, ruoan riittävän koon sekä sen terveellisyyden tärkeys. Valmisruoilta toivottiin yksinkertaisia raaka-aineita, hyvin maustettuina. Järjestystestin tuloksissa oli tilastollisesti merkitseviä eroja valmisruokien miellyttävyydessä. Tuloksista pääteltiin, että nuorille kuluttajille suunniteltu valmisruoka voisi olla kulhoruokatyylinen ateria, joka sisältäisi kanaa, kasviksia sekä riisiä tai nuudelia. Lisämakua ateriaan saisi kastikkeen avulla.
Insinöörityössä saatiin onnistuneesti kerättyä tietoa nuorten kulutustottumuksista ja heidän toiveistaan liittyen valmisruokiin. Työn tuloksia voidaan käyttää tuotekehityksen apuna. Tekoälyn hyödyntäminen työssä osoitti sen potentiaalin paitsi kuluttajakyselyssä myös tuotekehityksen työkaluna.