Makuja Saimaalta, Savosta ja Mannerheimin jalanjäljiltä
Pekurinen, Anni-Marjaana (2014)
Pekurinen, Anni-Marjaana
Mikkelin ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014112016180
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014112016180
Tiivistelmä
Opinnäytetyö aiheena oli teemaviikon toteutus Makuja Saimaalta, Savosta ja Mannerheimin jalanjäljiltä. Teemaviikko toteutettiin Mikkelin Ammattikorkeakoulun opetusravintola Ravintola Tallissa vuoden 2013 kesäkuussa. Opinnäytetyöni oli toiminnallinen opinnäytetyö koostuen seuraavista osa-alueista: suunnittelu, toteutus, aineiston kerääminen, analysointi ja raportin tekeminen. Teemaviikkoni toteutettiin viisipäiväisenä lounasviikkona Ravintola Tallissa.
Asiakaspalautetta kerättiin kyselylomakkeella. Keräsin tietoa seuraavista asioista: asiakkaiden mielipiteitä järvikalasta, perinneruoista, historiallisista ruoista ja mielipiteet teemaviikkoni onnistumisesta.
Aloitin opinnäytetyön tutustumalla Savolaiseen ruokaan, Mannerheimiin ja Saimaaseen.
Suunnittelun ja aiheeseen tutustumisen jälkeen oli vuorossa ruokalistan suunnittelu ja reseptien kokeilu sekä vakiointi. Reseptit kirjoitettiin Aromi-ohjelmaan, jota käytetään Ravintola Tallissa. Aromi - ohjelman välityksellä tehtiin tilaukset teemaviikolleni Makuja Saimaalta, Savosta ja Mannerheimin jalanjäljiltä. Tee-maviikollani toimin tarjoilijana ja valvoin että teemaviikon toteutus sujui suunnitelmieni mukaan. Ruokien toteutuksesta vastasi Ravintola Tallin keittiöhenkilökunta. Teemaviikkoni ruokalistassa ruoat käsittivät Saimaata ja järvikalaa, Mannerheimin mieliruokia sekä Savolaisia perinneruokia. Mannerheimin mieli-ruoista tarjolla oli esimerkiksi vorschmackia. Savolaisina perinneruokina valmistettiin esimerkiksi kaali-kääryleitä ja Saimaata kuvasti mm. ahvenkeitto. Teemaviikko Makuja Saimaalta, Savosta ja Mannerheimin jalanjäljiltä oli haastava kokonaisuus tuottaa yksin, mutta sen toteutus onnistui hyvin. Abstract
Tastes of traditional food from the lake Saimaa and Savonian combined with Mannerheim’s favorites
The subject of my bachelor’s thesis was tastes of traditional food from the lake Saimaa and Savonian combined with Mannerheim’s favorites. The purpose was to research Savonian traditional food recipes and the food culture at the lake Saimaa area. And also how Mannerheim had a strong interest and impact on the food culture in this area. I used the functional research method to plan my thesis, to collect, execute, and analyze information and to write a report. The commissioner of my thesis was the Restaurant Talli at Mikkeli University of Applied Sciences where I implemented a theme week. I planned and organized a lunch menu for the whole week according to the theme of my thesis.
As a method of collecting the information I used a questionnaire for the customers. I collected information about fish dishes, traditional food, historic food and also the opinions about the organizing of my theme week.
At first I got familiar with Savonian food, Mannerheim and lake Saimaa. The next phase was to plan the menu and try out the recipes. As a method I used the Aromi program which is used at the Restaurant Talli. During my theme week I worked as a waitress and also supervised in the execution of my theme week. The thesis and the theme week were quite challenging to be implemented on my own but I think that I managed quite well.
Asiakaspalautetta kerättiin kyselylomakkeella. Keräsin tietoa seuraavista asioista: asiakkaiden mielipiteitä järvikalasta, perinneruoista, historiallisista ruoista ja mielipiteet teemaviikkoni onnistumisesta.
Aloitin opinnäytetyön tutustumalla Savolaiseen ruokaan, Mannerheimiin ja Saimaaseen.
Suunnittelun ja aiheeseen tutustumisen jälkeen oli vuorossa ruokalistan suunnittelu ja reseptien kokeilu sekä vakiointi. Reseptit kirjoitettiin Aromi-ohjelmaan, jota käytetään Ravintola Tallissa. Aromi - ohjelman välityksellä tehtiin tilaukset teemaviikolleni Makuja Saimaalta, Savosta ja Mannerheimin jalanjäljiltä. Tee-maviikollani toimin tarjoilijana ja valvoin että teemaviikon toteutus sujui suunnitelmieni mukaan. Ruokien toteutuksesta vastasi Ravintola Tallin keittiöhenkilökunta. Teemaviikkoni ruokalistassa ruoat käsittivät Saimaata ja järvikalaa, Mannerheimin mieliruokia sekä Savolaisia perinneruokia. Mannerheimin mieli-ruoista tarjolla oli esimerkiksi vorschmackia. Savolaisina perinneruokina valmistettiin esimerkiksi kaali-kääryleitä ja Saimaata kuvasti mm. ahvenkeitto. Teemaviikko Makuja Saimaalta, Savosta ja Mannerheimin jalanjäljiltä oli haastava kokonaisuus tuottaa yksin, mutta sen toteutus onnistui hyvin.
Tastes of traditional food from the lake Saimaa and Savonian combined with Mannerheim’s favorites
The subject of my bachelor’s thesis was tastes of traditional food from the lake Saimaa and Savonian combined with Mannerheim’s favorites. The purpose was to research Savonian traditional food recipes and the food culture at the lake Saimaa area. And also how Mannerheim had a strong interest and impact on the food culture in this area. I used the functional research method to plan my thesis, to collect, execute, and analyze information and to write a report. The commissioner of my thesis was the Restaurant Talli at Mikkeli University of Applied Sciences where I implemented a theme week. I planned and organized a lunch menu for the whole week according to the theme of my thesis.
As a method of collecting the information I used a questionnaire for the customers. I collected information about fish dishes, traditional food, historic food and also the opinions about the organizing of my theme week.
At first I got familiar with Savonian food, Mannerheim and lake Saimaa. The next phase was to plan the menu and try out the recipes. As a method I used the Aromi program which is used at the Restaurant Talli. During my theme week I worked as a waitress and also supervised in the execution of my theme week. The thesis and the theme week were quite challenging to be implemented on my own but I think that I managed quite well.