Perehdytys ravintola-alalla : keinoja selviytyä kiireellisen alan perehdytyksestä
Nikkanen, Nina (2024)
Nikkanen, Nina
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024053018906
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024053018906
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli tuoda yhteen ravintola-alan perehdytyksen eri toteutusmalleja ja luoda yksinkertainen pohja perehdytykselle, jota perehdyttäjät ravintola-alalla voivat hyödyntää pääosin ravintolasalin puolella. Opinnäytetyössä käsiteltiin perehdytyksen tärkeyttä ja hyötyjä, niin perehdytettävän, kuin myös perehdyttäjän näkökulmasta. Opinnäytetyö oli kvalitatiivinen- eli laadullinen tutkimus, sillä työ sisälsi teorian lisäksi haastattelun saadusta perehdytyksestä, joiden vastauksia käytiin läpi ja ratkaistiin perehdytyksessä ilmenneitä ongelmia.
Haastattelu oli rajattu neljään työntekijään, joiden kokemustaso vaihteli. Haastatteluun oli osallistunut ravintolapäällikkö, vuoropäällikkö, rivityöntekijä ja kesätyöntekijä. Haastattelijoiden työpaikalla ei ollut kriteereitä, kunhan haastatteltava työskentelee ravintola-alalla. Näin saatiin erilaisia näkökulmia vastanneiden kesken ja ratkaistiin heidän kokemiaan ongelmia perehdytyksestä.
Opinnäytetyössä käytiin läpi työntekijälle ja työantajalle kuuluvia oikeuksia ja velvollisuuksia. Ajatus perehdytyksen tärkeydestä ravintola-alalla on heikentymässä ja kii-reen keskellä perehdytys saattaa jäädä muun tekemisen varjoon. Opinnäytetyö esitteli perehdytyksen pitkäaikaisia hyötyjä ja tutki perehdytyksen tulevaisuuden mahdollisuuksia.
Haastattelu oli rajattu neljään työntekijään, joiden kokemustaso vaihteli. Haastatteluun oli osallistunut ravintolapäällikkö, vuoropäällikkö, rivityöntekijä ja kesätyöntekijä. Haastattelijoiden työpaikalla ei ollut kriteereitä, kunhan haastatteltava työskentelee ravintola-alalla. Näin saatiin erilaisia näkökulmia vastanneiden kesken ja ratkaistiin heidän kokemiaan ongelmia perehdytyksestä.
Opinnäytetyössä käytiin läpi työntekijälle ja työantajalle kuuluvia oikeuksia ja velvollisuuksia. Ajatus perehdytyksen tärkeydestä ravintola-alalla on heikentymässä ja kii-reen keskellä perehdytys saattaa jäädä muun tekemisen varjoon. Opinnäytetyö esitteli perehdytyksen pitkäaikaisia hyötyjä ja tutki perehdytyksen tulevaisuuden mahdollisuuksia.