Ravitsemuksen merkitys Parkinsonin tautia sairastavan toimintakykyyn
Ruotsalainen, Juuli (2024)
Ruotsalainen, Juuli
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024060521237
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024060521237
Tiivistelmä
Parkinsonin tautiin ei ole parantavaa hoitoa ja se on etenevä sairaus, johon kuuluu muun muassa erilaiset motoriset oireet. Hyvällä ravitsemuksella on ihmisen terveydelle merkitystä, esimerkiksi sairauksien ehkäisyssä ja hoidossa. Ravitsemuksella on tärkeä rooli terveyden osatekijänä ja sairaanhoitajan tehtävänä on tukea ja kiinnittää huomiota potilaiden tai asiakkaiden riittävään ravitsemukseen.
Opinnäytetyön tavoitteena oli käydä läpi ravitsemuksen ja ruokavalion merkitystä Parkinsonin taudissa. Tarkoituksena oli koota kirjallisuuskatsauksen avulla ajankohtaista tietoa Parkinsonin tautia sairastavan ravitsemuksen merkityksestä toimintakykyyn. Valmiin työn tuloksia voi hyödyntää terveysalan ammattilaiset, joilla asiakkaina tai potilaina on Parkinsonin tautia sairastavia. Tuloksia voi hyödyntää myös itse Parkinsonin tautia sairastavat ja heidän omaisensa.
Opinnäytetyö toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Tietokannoiksi tiedonhankintaa varten valikoituivat pääasiassa Cinahl Ultimate (EBSCO), ProQuest ja Medline (EBSCO). Valikoitujen hakusanojen ja hakulausekkeiden, kuten ”Parkinson's disease AND (parkinson's or pd or parkinson's disease) AND (diet or dietary or nutrition)” avulla kerättiin aineistoja tietokannoista. Rajauksia ja yhdistettyä hakua on käytetty apuna. Hakutuloksista valittiin sisäänottokriteerit täyttävät tutkimukset. Lopullisia aineistoja valikoitui yhteensä 9.
Kala-kasvisruokapainotteiset ruokavaliot, joissa on vähäisempi punaisen lihan, tyydyttyneiden rasvojen ja maitotuotteiden kulutus ja suurempi tuoreiden kasvisten, hedelmien ja pähkinöiden kulutus vaikuttavat Parkinsonin taudin riskiin vähentävästi. Alhainen D-vitamiinitaso vaikuttaa negatiivisesti terveyteen ja lisää riskiä Parkinsonin tautiin. Korkea D-vitamiinitaso edistää tasapainoa, vähentää murtumariskiä ja motorisia oireita. Pähkinät, vihannekset, marjat ja kala ovat ruoka-aineita, jotka ovat yhteydessä Parkinsonin taudin oireiden vakavuuteen vähentävästi. Oireiden suurempaan vakavuuteen ovat yhteydessä punainen liha, pikaruoat, hiilihapotetut juomat, leivonnaiset ja voi. Johtopäätöksenä voi todeta, että ravitsemuksella on tärkeä rooli Parkinsonin tautia sairastavan toimintakykyyn ja sairauden riskiin, jonka vuoksi ravitsemuksella on merkitystä jo ennen sairauden diagnosoimista. Tietynlaisella ruokavaliolla, ravintoaineilla tai ruoka-aineilla voi olla vaikutusta Parkinsonin taudin riskiin, oireiden vakavuuteen tai sairauden etenemiseen.
Opinnäytetyön tavoitteena oli käydä läpi ravitsemuksen ja ruokavalion merkitystä Parkinsonin taudissa. Tarkoituksena oli koota kirjallisuuskatsauksen avulla ajankohtaista tietoa Parkinsonin tautia sairastavan ravitsemuksen merkityksestä toimintakykyyn. Valmiin työn tuloksia voi hyödyntää terveysalan ammattilaiset, joilla asiakkaina tai potilaina on Parkinsonin tautia sairastavia. Tuloksia voi hyödyntää myös itse Parkinsonin tautia sairastavat ja heidän omaisensa.
Opinnäytetyö toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Tietokannoiksi tiedonhankintaa varten valikoituivat pääasiassa Cinahl Ultimate (EBSCO), ProQuest ja Medline (EBSCO). Valikoitujen hakusanojen ja hakulausekkeiden, kuten ”Parkinson's disease AND (parkinson's or pd or parkinson's disease) AND (diet or dietary or nutrition)” avulla kerättiin aineistoja tietokannoista. Rajauksia ja yhdistettyä hakua on käytetty apuna. Hakutuloksista valittiin sisäänottokriteerit täyttävät tutkimukset. Lopullisia aineistoja valikoitui yhteensä 9.
Kala-kasvisruokapainotteiset ruokavaliot, joissa on vähäisempi punaisen lihan, tyydyttyneiden rasvojen ja maitotuotteiden kulutus ja suurempi tuoreiden kasvisten, hedelmien ja pähkinöiden kulutus vaikuttavat Parkinsonin taudin riskiin vähentävästi. Alhainen D-vitamiinitaso vaikuttaa negatiivisesti terveyteen ja lisää riskiä Parkinsonin tautiin. Korkea D-vitamiinitaso edistää tasapainoa, vähentää murtumariskiä ja motorisia oireita. Pähkinät, vihannekset, marjat ja kala ovat ruoka-aineita, jotka ovat yhteydessä Parkinsonin taudin oireiden vakavuuteen vähentävästi. Oireiden suurempaan vakavuuteen ovat yhteydessä punainen liha, pikaruoat, hiilihapotetut juomat, leivonnaiset ja voi. Johtopäätöksenä voi todeta, että ravitsemuksella on tärkeä rooli Parkinsonin tautia sairastavan toimintakykyyn ja sairauden riskiin, jonka vuoksi ravitsemuksella on merkitystä jo ennen sairauden diagnosoimista. Tietynlaisella ruokavaliolla, ravintoaineilla tai ruoka-aineilla voi olla vaikutusta Parkinsonin taudin riskiin, oireiden vakavuuteen tai sairauden etenemiseen.