Tunnuslukuanalyysi : Koronaepidemian vaikutus Pirkanmaalaisiin kahvila-ravintola-alan yrityksiin
Rajaniemi, Meiju (2024)
Rajaniemi, Meiju
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024060621587
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024060621587
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli tutkia koronaepidemian aiheuttamia taloudellisia vaikutuksia Pirkanmaalaisiin kahvila-ravintolatoimialan yrityksiin. Työssä tarkasteltiin yritysten taloudellisia tilanteita vuosien 2019–2023 väliseltä ajalta. Tutkimuksen tarkoitus oli arvioida yritysten taloudellisen tilan muutosta tarkastelujakson ajalta.
Tavoitteena oli tarkastella koronakriisin vaikutuksia ravintola-alan yritysten kannattavuuden, maksuvalmiuden ja vakavaraisuuden tunnuslukuihin ja vertailla niitä sekä keskenään että alan yleisten tunnuslukujen keskiarvoihin. Työssä pyrittiin antamaan yleiskuva yritysten taloudellisen tilanteen kehityksestä.
Työ toteutettiin kvantitatiivisena tutkimuksena, joka pohjautui pääasiassa teoreettiseen aineistoon sekä vertailevaan tunnuslukuanalyysiin. Työssä kuvattiin ja tulkittiin tutkimuksen kohteena olevien kahvila-ravintoloiden taloudellista tilaa tunnusluvuista saatujen numeeristen tulosten perusteella. Empiirinen osuus aloitettiin esittelemällä opinnäytetyöhön mukaan otettujen ravintoloiden taustatietoja. Kahvila-ravintoloiden tunnuslukujen kehitystä tarkasteltiin jokaisen vertailuun valitun yrityksen osalta erikseen sekä vertaamalla niitä toisiinsa ja toimialan keskimääräisiin arvoihin, jotta saatiin laajempaa perspektiiviä alan taloudellisesta kehityksestä tarkastelujakson ajalta.
Tutkimuksen tulosten perusteella yrityksillä oli lieviä vaikeuksia selviytyä epidemian haasteista, mutta yritykset, joiden maksukyky ja kannattavuus olivat jo lähtökohtaisesti kunnossa, selviytyivät vaikeuksista paremmin.
Tavoitteena oli tarkastella koronakriisin vaikutuksia ravintola-alan yritysten kannattavuuden, maksuvalmiuden ja vakavaraisuuden tunnuslukuihin ja vertailla niitä sekä keskenään että alan yleisten tunnuslukujen keskiarvoihin. Työssä pyrittiin antamaan yleiskuva yritysten taloudellisen tilanteen kehityksestä.
Työ toteutettiin kvantitatiivisena tutkimuksena, joka pohjautui pääasiassa teoreettiseen aineistoon sekä vertailevaan tunnuslukuanalyysiin. Työssä kuvattiin ja tulkittiin tutkimuksen kohteena olevien kahvila-ravintoloiden taloudellista tilaa tunnusluvuista saatujen numeeristen tulosten perusteella. Empiirinen osuus aloitettiin esittelemällä opinnäytetyöhön mukaan otettujen ravintoloiden taustatietoja. Kahvila-ravintoloiden tunnuslukujen kehitystä tarkasteltiin jokaisen vertailuun valitun yrityksen osalta erikseen sekä vertaamalla niitä toisiinsa ja toimialan keskimääräisiin arvoihin, jotta saatiin laajempaa perspektiiviä alan taloudellisesta kehityksestä tarkastelujakson ajalta.
Tutkimuksen tulosten perusteella yrityksillä oli lieviä vaikeuksia selviytyä epidemian haasteista, mutta yritykset, joiden maksukyky ja kannattavuus olivat jo lähtökohtaisesti kunnossa, selviytyivät vaikeuksista paremmin.