Työaikasääntelyn velvoitteiden toteutuminen ravintola-alan yrityksissä : nuorten työntekijöiden näkökulma
Kuusisto, Suvi (2024)
Kuusisto, Suvi
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024060621670
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024060621670
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoite oli selvittää, miten hyvin työaikasääntelyn velvoitteita noudatetaan ravintola-alan yrityksissä nuorten työntekijöiden näkökulmasta. Työssä tutkittiin, mitä mahdollisia haasteita työaikaan liittyen nuoret kokevat ravintola-alalla työskennellessään.
Työaikasääntely kattaa työaikaa koskevan lainsäädännön ja työehtosopimukset. Opinnäytetyön teoriaosiossa käytiin läpi uutta työaikalakia, työehtosopimuslakia ja voimassa olevaa matkailu- ravintola- ja vapaa-ajan työehtosopimusta. Lisäksi teoriaosiossa käsiteltiin työaikalain vaikutusta kyseiseen työehtosopimukseen.
Tutkimus toteutettiin kvantitatiivisena eli määrällisenä verkkotutkimuksena. Kyselylomake tehtiin Google Formsilla. Tulosten analysointi ja taulukoiden muodostaminen tehtiin Excel-ohjelmaa ja Google Formsin perusraporttia hyödyntäen. Kysely rajattiin 18–28-vuotiaisiin nuoriin, koska monesti nuoret työntekijät eivät ole aina niin tietoisia heidän oikeuksistaan, mikä altistaa heidät erilaisiin ongelmatilanteisiin ja hyväksikäyttöön. Kyselylomake jaettiin erilaisilla sosiaalisen median alustoilla, kuten Instagramissa, Facebookissa PAM ry:n sivuilla sekä ravintola-alalla työskentelevien nuorten työryhmässä.
Tutkimuksesta kävi ilmi, että työaikasääntelyn velvoitteet eivät ole toteutuneet tarpeeksi hyvin ravintola-alalla työskentelevien nuorten näkökulmasta. Valtaosa koki haasteita erityisesti yövuorojen teettämisessä, työaikaseurannassa, työaikajärjestelyissä, lepoaikojen toteutumisessa, työsopimuksen päivittämisessä, erikoisjärjestelyissä kuumissa työskentelyolosuhteissa sekä tiedonsaannissa tasoittumiskauden yli- ja alijäämätunteihin liittyen.
Työaikasääntely kattaa työaikaa koskevan lainsäädännön ja työehtosopimukset. Opinnäytetyön teoriaosiossa käytiin läpi uutta työaikalakia, työehtosopimuslakia ja voimassa olevaa matkailu- ravintola- ja vapaa-ajan työehtosopimusta. Lisäksi teoriaosiossa käsiteltiin työaikalain vaikutusta kyseiseen työehtosopimukseen.
Tutkimus toteutettiin kvantitatiivisena eli määrällisenä verkkotutkimuksena. Kyselylomake tehtiin Google Formsilla. Tulosten analysointi ja taulukoiden muodostaminen tehtiin Excel-ohjelmaa ja Google Formsin perusraporttia hyödyntäen. Kysely rajattiin 18–28-vuotiaisiin nuoriin, koska monesti nuoret työntekijät eivät ole aina niin tietoisia heidän oikeuksistaan, mikä altistaa heidät erilaisiin ongelmatilanteisiin ja hyväksikäyttöön. Kyselylomake jaettiin erilaisilla sosiaalisen median alustoilla, kuten Instagramissa, Facebookissa PAM ry:n sivuilla sekä ravintola-alalla työskentelevien nuorten työryhmässä.
Tutkimuksesta kävi ilmi, että työaikasääntelyn velvoitteet eivät ole toteutuneet tarpeeksi hyvin ravintola-alalla työskentelevien nuorten näkökulmasta. Valtaosa koki haasteita erityisesti yövuorojen teettämisessä, työaikaseurannassa, työaikajärjestelyissä, lepoaikojen toteutumisessa, työsopimuksen päivittämisessä, erikoisjärjestelyissä kuumissa työskentelyolosuhteissa sekä tiedonsaannissa tasoittumiskauden yli- ja alijäämätunteihin liittyen.