Ruokamatkailureitti kasvissyöjälle Joensuun alueelle Pohjois-Karjalaan
Makkonen, Tea (2024)
Makkonen, Tea
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024092525599
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024092525599
Tiivistelmä
Opinnäytetyö on tehty toimeksiantona Hungry for Finlandille. Kyseessä on produktiivinen opinnäytetyö, joka on toteutettu ajalla 15.12.2023–31.8.2024.
Opinnäytetyön päätavoitteena on rakentaa vastuullinen ruokamatkailureitti 25–34-vuotiaalle kasvissyöjälle Joensuun alueelle Pohjois-Karjalaan. Reitti on suunniteltu suomen kielellä kotimaiselle matkailijalle, joka omatoimisesti kiertää ruokamatkailureitin kohteita Joensuun keskustan alueella kävellen kesäaikana. Kohteet ovat räätälöity helposti saavutettavaksi matkailijoille, jotka saapuvat Joensuuhun käyttäen junaa tai linja-autoa.
Ruokamatkailureitti on suunniteltu tukemaan suomalaista ruokamatkailua, joka tarjoaa niin läheltä kuin kaukaakin tulevalle ruokamatkailijalle ainutlaatuisia makuelämyksiä, kulttuurillisia kokemuksia ja mahdollisuuden tutustua paikalliseen ruokakulttuuriin. Ruokamatkailureitin suunnittelussa on otettu huomioon vastuullisuus, paikallisuus ja tarinallistaminen. Nämä kolme pääpistettä nousivat esille Ruokamatkailukilpailun 2023 opiskelijasarjan ideoista ja ne toimivat ruokamatkailureitin luomisen kulmakivinä. Reitin kohteet on valittu luontoa ja ympäristöä kunnioittaen, suosittu paikallisia pientuottajia ja kasvisvaihtoehtoja. Aihe on ajankohtainen ja osa laajempaa kokonaisuutta ja liittyy vahvasti Suomen ruokamatkailuun ja sen edistämiseen.
Työn tietoperustassa syvennytään ruokamatkailuun, mitä on suomalainen ruokamatkailu, tarkastellaan alueellisesti ruokamatkailua Joensuun alueelta Pohjois-Karjalassa, esitellään ruokamatkailureitti käsitteenä sekä tutustutaan vallitseviin ruokatrendeihin. Tietoperustassa esitellään ruokamatkailukilpailu ja Ruokamatkailukilpailun 2023 opiskelijasarjan tuoteideat. Työssä on käytetty hyödyksi valmista aineistoa Ruokamatkailukilpailun 2023 opiskelijasarjan tuoteideoista. Tietoperustaa, ruokamatkailukilpailun aineistoa ja muita vastaavia ruokamatkailureittejä on käytetty hyödyksi suunnitellessa ruokamatkailureittiä Joensuun alueelle Pohjois-Karjalaan.
Vastuullisuus on huomioitu työssä niin, että valmis produkti on saatavilla vain sähköisessä muodossa. Produkti on interaktiivinen kuva, etusivulla näkyy kuva Joensuun keskustan alueen kartasta. Produktiin on merkitty kahvilat, ravintolat, aktiviteettimahdollisuuksia ja kaksi yöpymispaikkaa. Ruokamatkailureitti on tehty houkuttelevaksi tarinallistamisen avulla sekä lisäämällä houkuttelevuutta paikallisten ruokamatkailutuotteiden kuvien avulla.
Loppuun on tuotu esille luodun ruokamatkailureitin jatkokehitysmahdollisuudet. Ruokamatkailureitti on helposti käännettävissä Joensuun alueelle Pohjois-Karjalaan muille kielille, sen voi kopioida helposti toiselle paikkakunnalle ja sitä voi hyödyntää alueellisesti ruokamatkailun kehittämiseen. Päätän opinnäytetyön kertomalla opinnäytetyön prosessin eri vaiheista, omasta ja ammatillisesta kehittymisestä sekä haasteista ja onnistumista matkan varrella.
Opinnäytetyön päätavoitteena on rakentaa vastuullinen ruokamatkailureitti 25–34-vuotiaalle kasvissyöjälle Joensuun alueelle Pohjois-Karjalaan. Reitti on suunniteltu suomen kielellä kotimaiselle matkailijalle, joka omatoimisesti kiertää ruokamatkailureitin kohteita Joensuun keskustan alueella kävellen kesäaikana. Kohteet ovat räätälöity helposti saavutettavaksi matkailijoille, jotka saapuvat Joensuuhun käyttäen junaa tai linja-autoa.
Ruokamatkailureitti on suunniteltu tukemaan suomalaista ruokamatkailua, joka tarjoaa niin läheltä kuin kaukaakin tulevalle ruokamatkailijalle ainutlaatuisia makuelämyksiä, kulttuurillisia kokemuksia ja mahdollisuuden tutustua paikalliseen ruokakulttuuriin. Ruokamatkailureitin suunnittelussa on otettu huomioon vastuullisuus, paikallisuus ja tarinallistaminen. Nämä kolme pääpistettä nousivat esille Ruokamatkailukilpailun 2023 opiskelijasarjan ideoista ja ne toimivat ruokamatkailureitin luomisen kulmakivinä. Reitin kohteet on valittu luontoa ja ympäristöä kunnioittaen, suosittu paikallisia pientuottajia ja kasvisvaihtoehtoja. Aihe on ajankohtainen ja osa laajempaa kokonaisuutta ja liittyy vahvasti Suomen ruokamatkailuun ja sen edistämiseen.
Työn tietoperustassa syvennytään ruokamatkailuun, mitä on suomalainen ruokamatkailu, tarkastellaan alueellisesti ruokamatkailua Joensuun alueelta Pohjois-Karjalassa, esitellään ruokamatkailureitti käsitteenä sekä tutustutaan vallitseviin ruokatrendeihin. Tietoperustassa esitellään ruokamatkailukilpailu ja Ruokamatkailukilpailun 2023 opiskelijasarjan tuoteideat. Työssä on käytetty hyödyksi valmista aineistoa Ruokamatkailukilpailun 2023 opiskelijasarjan tuoteideoista. Tietoperustaa, ruokamatkailukilpailun aineistoa ja muita vastaavia ruokamatkailureittejä on käytetty hyödyksi suunnitellessa ruokamatkailureittiä Joensuun alueelle Pohjois-Karjalaan.
Vastuullisuus on huomioitu työssä niin, että valmis produkti on saatavilla vain sähköisessä muodossa. Produkti on interaktiivinen kuva, etusivulla näkyy kuva Joensuun keskustan alueen kartasta. Produktiin on merkitty kahvilat, ravintolat, aktiviteettimahdollisuuksia ja kaksi yöpymispaikkaa. Ruokamatkailureitti on tehty houkuttelevaksi tarinallistamisen avulla sekä lisäämällä houkuttelevuutta paikallisten ruokamatkailutuotteiden kuvien avulla.
Loppuun on tuotu esille luodun ruokamatkailureitin jatkokehitysmahdollisuudet. Ruokamatkailureitti on helposti käännettävissä Joensuun alueelle Pohjois-Karjalaan muille kielille, sen voi kopioida helposti toiselle paikkakunnalle ja sitä voi hyödyntää alueellisesti ruokamatkailun kehittämiseen. Päätän opinnäytetyön kertomalla opinnäytetyön prosessin eri vaiheista, omasta ja ammatillisesta kehittymisestä sekä haasteista ja onnistumista matkan varrella.