Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite

Käsittelyn vaikutus veden makuun Suomessa

Pyykkö, Joonas (2024)

Avaa tiedosto
Pyykko_Joonas.pdf (1.864Mt)
Lataukset: 


Pyykkö, Joonas
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024100225969
Tiivistelmä
Opinäytetyö suoritettiin itsenäisenä tutkimuksena halusta selvittää, miten vedenpuhdistusprosessit ympäri Suomea vaikuttaa veden makuun. Suomen vedenkäsittely ja juomaveden laatu on korkea, mutta vierailemalla kaupunkien välillä huomaa, että vesijohtoveden maku vaihtelee. Tutkimus suoritetaan kuudessa valitussa kaupungissa, jotka ovat Kuopio, Lahti, Oulu, Savonlinna, Tornio ja Turku, joissa käytetään erilaisia vedenkäsittely- ja keräysmenetelmiä. Tutkimuksessa tehdään selvitys kaupungeissa käytetyistä käsittelyprosesseista ja kuinka ne vaikuttavat veden makuun. Mitatuilla eroavaisuuksia eri kaupunkien välillä tehdään johtopäätöksiä makueroista. Työn tavoite on löytää syy, miksi vesi maistuu erilaiselle.

Mittaustulokset tehdään paikan päällä suoritettavilla pikatesteillä. Mittaustulokset ovat suuntaa antavia, sillä veden makuun vaikuttavat asiat vaihtelevat päivittäin. Mittauksissa käytettävät tippatestit ja tablettitestit antaa suuntaa antavat arvot. Kaikista kaupungeista otetaan kaksi pistonäytettä ja kaksi ruokapaikkanäytettä. Näytteistä mitataan pH, GH, KH, NH4+, NO2-, NO3-, O2, Fe, Cu, SiO2, PO4, Cl ja K arvot. Mittatulokset kirjataan ylös ja niitä verrataan toisiinsa. Kirjallisuudesta löytyvää tietoa ihmisen makuaistiin liittyen verrataan arvoihin ja tehdään johtopäätös veden makuun liittyen.

Tutkimuksen teoriaosio käsittelee, mitä veden mausta voi ”mitata”. Teoriaosio keskittyy kokoamaan, mitkä tekijät vedessä vaikuttaa sen hyvään ja huonoon makuun. Tutkimustulos on, että valituista kaupungeista Torniossa oli paras veden maku, sillä yhdessä kovuuden, liuenneen hapen ja klooripitoisuuden tasot tekivät siitä parasta. Kirjallisuus tukee mielipidettä, sillä edellä mainitut ovat muunmuuassa suurimpia veden makuun vaikuttajia.

Makuun liittyvät tulokset ovat mielipidepohjaisia, mutta ne soveltuvat pohjatyöksi laajemmalle vedenlaatu ja maku tutkimukselle, jota voidaan hyödyntää markkinoinnissa. Mittaustulokset ovat hyödynnettävissä myös esimerkiksi putkistojen kuntotutkimuksessa sekä vedenkäsittelyn tutkimuksissa. Opinnäytetyönä tutkimus hyödyttää kohdekaupunkien vesihuollon toimijoita, laadusta vastaavia tahoja ja yleisesti lisäten tietoa Suomen vesijohtovesien laatueroista ja prosessien vaikutuksesta siihen.
 
This bachelor’s thesis was conducted as an independent study. The objective was to find out how water treatment processes around Finland affect the taste of water. In Finland water treatment and drinking water are of high quality but in different cities water taste varies. The research was done in six cities that were Kuopio, Lahti, Savonlinna, Oulu, Tornio and Turku. These cities have different water treatment and collection methods. The different treatment processes were examined as well as how they affect the water taste. Differences in measurements between the cities were used as a conclusion about taste differences. The aim of this work was to discover why water tastes different.

Measurements were done on the spot with a rapid test. The measurements are indicative since factors that affect water taste change daily. Drop tests and tablet tests used in measurements give approximate results. Two random samples and two food place samples were taken from every city. From these samples pH, GH, KH, NH4+, NO2-, NO3-, O2, Fe, Cu, SiO2, PO4, Cl and K values were measured. The results were recorded and then compared to each other. Data from literature about human sense of taste was compared to sample data and then a conclusion was drawn about the water taste.

The theory part of the research dealt with what tastes of water can be “measured”. The theory section focuses on which factors in water cause good and poor taste. The research result was that out of all chosen cities Tornio had the best water based on the combination of hardness, dissolved oxygen and chlorine content. Literature supports these opinions since among other things the previously mentioned factors are the largest influencers of water taste.

Results based on taste are opinionated, but they can be used as a base for a larger water quality and taste study and in marketing. The measurements can also be used in pipe condition inspections and in water treatment research. This bachelor’s thesis benefits the water suppliers of the selected cities, authorities in charge of quality and by generally increasing knowledge about Finnish water quality differences and effects of processing.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste