Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Metropolia Ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Metropolia Ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite

A La Carte : muuntojoustava ravintolasuunnitelma risteilyalukselle

Linnanmäki, Linnea (2025)

 
Avaa tiedosto
Linnanmaki_Linnea.pdf (95.82Mt)
Lataukset: 


Linnanmäki, Linnea
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025051612339
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli risteilyaluksen tilasuunnitelma kestävän kehityksen kannalta. Suunniteltavaksi tilaksi määräytyi kiinteän ruokalistan omaava a la carte -ravintola, jonka toteuttamisessa tähdättiin muuntojoustavuuteen. Se mahdollistaa eri ravintolateemojen vaihtamisen ilman suurempia rakennusteknisiä muutoksia vähentäen siten rakennusjätteen syntymistä ja edistäen kestävää kehitystä.

Työn tutkimuksellisessa osuudessa käydään läpi työssä hyödynnettyjä palvelumuotoilun menetelmiä, ravintolasuunnittelun vaatimuksia, laivaympäristön asettamia säädöksiä, sekä muuntojoustavuutta ja sen olemassa olevia ratkaisuvaihtoehtoja kyseisessä kontekstissa. Suunnittelutyötä edesauttoivat Kudos Dsign Oy:n kanssa käydyt keskustelut laivaympäristön erityisvaatimuksista, vierailut Silja Symphonyn a la carte -ravintoloissa, asiantuntijahaastattelut parhaaksi ravintolaksi vuonna 2024 valitussa ravintola Palacessa, omaehtoinen matka Viking Glory -risteilyaluksella sekä kirjallinen lähdemateriaali.

Tilasuunnitelma kattaa niin ajattoman pohjaratkaisun ja kestävät sisustusratkaisut, joita ei ole tarkoitus vaihtaa ravintolateeman vaihtuessa, kuin myös helpommin vaihdettavissa olevat osatekijät mahdollistaen täysin eri tunnelman, kun ravintolateemaa halutaan muuttaa. Pysyvien valintojen tekemisessä on hyödynnetty olemassa olevien korealaisten, espanjalaisten, italialaisten ja japanilaisten ravintoloiden elementtien analysointia, jonka avulla on kyetty havaitsemaan asioita, jotka erottavat tai yhdistävät, ja tekijöitä, jotka vaikuttavat tietyn teeman rakentumiseen. Tilasta tehtyjen havainnekuvien kautta tuodaan esiin visuaalisesti eri vaihtoehtoja siitä, miltä sama tila voisi näyttää ja mitä sisustuksellisia ratkaisuja sinne tulisi sijoittaa, jotta eri teemat mahdollistuisivat.

Lopuksi valmiin suunnitelman esittelyn jälkeen on koko prosessin arvioinnin vuoro, jossa pohditaan työn suurimpia haasteita, mahdollisesti toisin tehtäviä asioita sekä onnistumisia. Näiden lisäksi mietitään työn tuloksia jatkokehittämisen kannalta.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste