Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Jyväskylän ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Jyväskylän ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Henkilöstöjohtaminen Pk-yrityksissä Tutkimuksellinen kehittämistyö Pohjanmaan matkailu- ja ravintolayrittäjät ry:n jäsenyrityksille

Valkonen, Tiia (2025)

 
Avaa tiedosto
Valkonen_Tiia.pdf (1.919Mt)
Lataukset: 


Valkonen, Tiia
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025052013662
Tiivistelmä
Matkailu- ja ravintola-alan työvoimapula on hidastanut yritysten ja koko alan kasvua jo vuosia. Ko- rona-pandemia toi jo valmiiksi haastavaan tilanteeseen lisää haasteita ja alan olisi kipeästi löydet- tävä ratkaisu työvoiman saatavuusongelmaan. Erilaisia veto- ja pitovoimahankkeita onkin jo käyn- nissä ja niidenkin keskiössä on havaittavissa kysyntää paremmalle esihenkilötyölle.
Opinnäytetyön tavoitteena oli tutkia kuinka pienissä ja keskisuurissa matkailu- ja ravintola-alan yri- tyksissä on otettu henkilöstöjohtamisen osa-alueet huomioon ja tutkimuksen tulosten pohjalta ke- hittää käytäntöjä lisäämään suunnitelmallista henkilöstöjohtamista yrityksissä. Tutkimus toteutet- tiin Pohjan-maan Matkailu- ja Ravintolayrittäjät ry:n jäsenyrityksille.
Kehittämistyön tutkimusosio toteutettiin kvantitatiivisena tutkimuksena. Aineisto kerättiin ano- nyymillä Webropol kyselylomakkeella, jossa käytettiin Likertin 4-portaista asteikkoa sekä avoimia kysymyksiä tarkentamaan joitakin vastauksia. Tavoitteena oli kartoittaa nykytilanne tutkittavissa yrityksissä. Aineistosta tarkasteltiin vastausten keskiarvoja ja mediaaneja, joiden perusteella valit- tiin kehitettävät osa-alueet.
Henkilöstöhallinnan osa-alueet olivat kohtuullisen hyvin hallussa tutkittavissa yrityksissä. Isoimmat haasteet koettiin kehityskeskusteluissa ja tiedonkulkuun liittyvissä asioissa. Myös palautteen saa- minen ja tulevaisuuden näkymät omassa työssä jäivät tulosten keskiarvoa alemmiksi. Näiden pe- rusteella luotiin mallipohjat vuosikellosta ja kehityskeskusteluista vapaaseen käyttöön Pohjan- maan Matkailu- ja ravintolayhdistyksen jäsenyrityksiin.
Johtopäätöksenä voidaan todeta, että vaikka tutkittavissa yrityksissä oli otettu hyvin henkilöstö- johtamista huomioon, suunnitelmallisuus ja läpi yrityksen vievä keskusteluyhteys ovat haastavia toteuttaa myös pienissä yrityksissä. Suunnitelmallisuus ja avoimuus lisäävät todennäköisesti työssä viihtyvyyttä ja sitä kautta voitaisiin pystyä vaikuttamaan myös alan työllisyystilanteeseen positiivi- sesti.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste