Työikäisten kuluttama keskimääräinen kasvisten, vihannesten, hedelmien ja marjojen määrä
Valin, Otto; Valtanen, Vilja (2025)
Valin, Otto
Valtanen, Vilja
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025052315071
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025052315071
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää Satakunnan työikäisten kasvisten, vihannesten, hedelmien ja marjojen kulutusta ruokapäiväkirjojen perusteella. Opinnäytetyössä perehdyttiin ravitsemussuosituksiin ja edellisiin tutkimuksiin työikäisten ravitsemuksesta. Tavoitteena oli tuottaa tietoa työikäisten ravitsemustottumuksista. Tutkimus suoritettiin kvalitatiivisena eli laadullisena tutkimuksena. Tutkimusaineistona toimi Satakunnan työikäisten pitämät ruokapäiväkirjat.
Alun perin ruokapäiväkirjoja oli 50 kappaletta, joista päädyttiin arvioimaan 35 kappaletta. 15 ruokapäiväkirjaa karsittiin, koska ne eivät täyttäneet arvioinnin kriteereitä. Arvioinnin kriteereitä olivat: kolmen perättäisen päivän ajanjakso, vuorokauden aikana ruokailuita oli vähintään neljä sekä kuvat olivat selkeitä ja arvioitavissa. Haluttiin tietää, millaista Satakunnan työikäisten kasvisten, vihannesten, hedelmien ja marjojen kulutus on ja miten se näyttäytyy. Tutkittiin myös millaisia ravintoarvoja Satakunnan työikäiset saavat syömistään kasviksista, vihanneksista ja marjoista.
Tutkimustulosten mukaan harva pääsi 500-800 g/vrk saantisuositukseen. Tämän pohjalta, työikäisten ravitsemus kasvisten, vihannesten, hedelmien ja marjojen suhteen jäi vajaaksi. Työikäisille pitää tuoda enemmän esille esimerkiksi työpaikoilla ravintosuosituksia sekä lautasmallia. Työikäisiä, joiden kasvisten, vihannesten, hedelmien ja marjojen saanti jää vähäiselle, voi suositella esimerkiksi ravintoterapeutilla käyntiä. On myös mahdollista työpaikalla järjestää valistusta tämänhetkisistä ravintosuosituksista.
Alun perin ruokapäiväkirjoja oli 50 kappaletta, joista päädyttiin arvioimaan 35 kappaletta. 15 ruokapäiväkirjaa karsittiin, koska ne eivät täyttäneet arvioinnin kriteereitä. Arvioinnin kriteereitä olivat: kolmen perättäisen päivän ajanjakso, vuorokauden aikana ruokailuita oli vähintään neljä sekä kuvat olivat selkeitä ja arvioitavissa. Haluttiin tietää, millaista Satakunnan työikäisten kasvisten, vihannesten, hedelmien ja marjojen kulutus on ja miten se näyttäytyy. Tutkittiin myös millaisia ravintoarvoja Satakunnan työikäiset saavat syömistään kasviksista, vihanneksista ja marjoista.
Tutkimustulosten mukaan harva pääsi 500-800 g/vrk saantisuositukseen. Tämän pohjalta, työikäisten ravitsemus kasvisten, vihannesten, hedelmien ja marjojen suhteen jäi vajaaksi. Työikäisille pitää tuoda enemmän esille esimerkiksi työpaikoilla ravintosuosituksia sekä lautasmallia. Työikäisiä, joiden kasvisten, vihannesten, hedelmien ja marjojen saanti jää vähäiselle, voi suositella esimerkiksi ravintoterapeutilla käyntiä. On myös mahdollista työpaikalla järjestää valistusta tämänhetkisistä ravintosuosituksista.