Prosessin kehittäminen vakuumijauhatuksen avulla
Skarp, Karoliina (2015)
Skarp, Karoliina
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201504204620
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201504204620
Tiivistelmä
Tämä insinöörityö tehtiin Chromaflo Technologies Oy:lle ja se käsittelee sävytyspastojen vakuumijauhatusta. Tarkoituksena oli tutkia vakuumijauhatuksen vaikutuksia erilaisiin sävytyspastoihin ja vertailla vakuumissa jauhettuja eriä aikaisempiin ei-vakuumi jauhettuihin eriin. Sävytyspastojen nimet, eränumerot sekä asiakkaiden tiedot on poistettu tai nimetty uudelleen salassapitovelvollisuuden vuoksi. Tämä ei kuitenkaan hankaloita johtopäätöksien tekemistä.
Tutkimus suoritettiin käyttämällä koko tutkimuksen ajan samaa helmimyllyä sekä Elmo Rietschlen vakuumipumppua. Parin kuukauden ajalta saatiin noin 20 eri sävytyspastaerää ja joistakin volyymituotteista saatiin ajetuksi useampi kuin yksi erä. Pääolettamuksina oli nostaa tuotteiden värivoimaa, nopeuttaa erien läpimenoaikaa lisäajojen ja ilmauskertojen vähenemisellä sekä pigmenttien jauhautuvuuden ja saannon paraneminen vakuumijauhatuksen avulla.
Tehtyjen tutkimuksien perusteella voidaan todeta olettamuksien osuneen oikeaan joidenkin tuotteiden kohdalla. Ongelmia ilmeni niiden tuotteiden kohdalla, joiden kanssa oli ollut jo aikaisemmin vaikeuksia jauhautuvuuden suhteen. Näiden tuotteiden kanssa vakuumijauhatuksessa oli jopa enemmän ongelmia kuin tavallisessa jauhatuksessa. Kuitenkin pääpiirteittäin lopputulokseksi saatiin hyviä tuloksia ja tämän tutkimuksen perusteella vakuumista näyttäisi olevan hyötyä sävytyspastojen jauhamisessa.
Tutkimus suoritettiin käyttämällä koko tutkimuksen ajan samaa helmimyllyä sekä Elmo Rietschlen vakuumipumppua. Parin kuukauden ajalta saatiin noin 20 eri sävytyspastaerää ja joistakin volyymituotteista saatiin ajetuksi useampi kuin yksi erä. Pääolettamuksina oli nostaa tuotteiden värivoimaa, nopeuttaa erien läpimenoaikaa lisäajojen ja ilmauskertojen vähenemisellä sekä pigmenttien jauhautuvuuden ja saannon paraneminen vakuumijauhatuksen avulla.
Tehtyjen tutkimuksien perusteella voidaan todeta olettamuksien osuneen oikeaan joidenkin tuotteiden kohdalla. Ongelmia ilmeni niiden tuotteiden kohdalla, joiden kanssa oli ollut jo aikaisemmin vaikeuksia jauhautuvuuden suhteen. Näiden tuotteiden kanssa vakuumijauhatuksessa oli jopa enemmän ongelmia kuin tavallisessa jauhatuksessa. Kuitenkin pääpiirteittäin lopputulokseksi saatiin hyviä tuloksia ja tämän tutkimuksen perusteella vakuumista näyttäisi olevan hyötyä sävytyspastojen jauhamisessa.