Lisämaidon vaikutukset porsastuotannossa
Aakula, Susanna (2025)
Aakula, Susanna
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025060219281
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025060219281
Tiivistelmä
Opinnäytetyö on toteutettu toiminnallisena opinnäytetyönä, joka sisältää perustietoa tämänhetkisestä porsastuotantosikaloiden tuotannosta, lakivaatimuksista sekä sikojen perustarpeiden täyttämiseen vaadittavista asioista. Opinnäytetyössä on lisäksi kenttätutkimuksena suoritettu koe, jonka päätavoitteena oli selvittää lisämaidon käytön vaikutuksia porsastuotannossa sekä automaattisen maitoruokkijan vaikutuksia porsitusosastolla.
Opinnäytetyön tilaaja on A-tuottajat Oy, jonka päätoimialat ovat kotimaiset liha- ja teurastamotuotteet. A-tuottajat tarjoaa palveluja Atrian tuotantoketjuun kuuluville tuottajille, esimerkiksi rehu- ja tarvikemyynnin sekä neuvontapalveluiden osalta. Opinnäytetyön tarkoituksena oli osaltaan selvittää, miten lisämaidon käyttö olisi mahdollisimman hyödyllistä porsastuotannon kannalta sekä voisiko automaattinen maitoruokkija toimia ratkaisuna tiettyihin alkutuotannon haasteisiin.
Isoimpia ongelmia porsastuotannossa tänä päivänä ovat emakoiden imetyskykyyn nähden suuret pahnueet, joita emakko ei pysty hoitamaan ilman, että emakko itse putoaa liikaa kuntoluokituksessa tai kärsii erilaisista hyvinvoinnin ongelmista. Lisäksi porsaiden laatu voi olla vieroitettaessa huono, jos porsaita on imetyskykyyn nähden liikaa pahnueessa. Nämä tekijät altistavat ongelmille niin emakoiden myöhemmissä tuotantovaiheissa kuin vieroitettavien porsaiden jatkokasvatuksessa. Opinnäytetyön kokeen tuloksista pystyttiin päättelemään, että automaattisella lisämaidon jakamisella on tärkein rooli hygienian ja työajan käytön kannalta, sillä tutkimukset osoittivat, että ilman lisämaitoa olleet porsaat olivat vieroituspainoltaan ja terveydeltään lisämaidolla olleiden porsaiden kaltaisia. Emakoiden todettiin voivan paremmin varsinkin nisäterveyden osalta lisämaitoa käytettäessä.
Tärkeitä havaintoja porsastuotannon onnistumiseen olivat olosuhteiden ja ruokinnan optimaalinen toiminta, oikea porsasmäärä emakon imetyskykyyn nähden sekä riittävä porsaiden kuivarehun syöntiin oppiminen ennen vieroitusta. Tilakohtaisesti tulee kuitenkin miettiä maitokoneen investoinnin kannattavuutta, sillä aiempiinkin maitoruokintakokeisiin perustuen voitiin todeta, että lisämaidon jakamistavalla ei ole porsaiden syönnin kannalta merkitystä, vaan eri lisärehustusvaiheiden optimi sopeuttaminen imetyskaudelle on ratkaiseva tekijä. Lisäksi tulee huomioida, miten emakon muissa tuotantovaiheissa onnistuu pitämään emakot oikeassa kuntoluokituksessa, jotta myös imetyskausi onnistuisi hyvin.
Opinnäytetyön tilaaja on A-tuottajat Oy, jonka päätoimialat ovat kotimaiset liha- ja teurastamotuotteet. A-tuottajat tarjoaa palveluja Atrian tuotantoketjuun kuuluville tuottajille, esimerkiksi rehu- ja tarvikemyynnin sekä neuvontapalveluiden osalta. Opinnäytetyön tarkoituksena oli osaltaan selvittää, miten lisämaidon käyttö olisi mahdollisimman hyödyllistä porsastuotannon kannalta sekä voisiko automaattinen maitoruokkija toimia ratkaisuna tiettyihin alkutuotannon haasteisiin.
Isoimpia ongelmia porsastuotannossa tänä päivänä ovat emakoiden imetyskykyyn nähden suuret pahnueet, joita emakko ei pysty hoitamaan ilman, että emakko itse putoaa liikaa kuntoluokituksessa tai kärsii erilaisista hyvinvoinnin ongelmista. Lisäksi porsaiden laatu voi olla vieroitettaessa huono, jos porsaita on imetyskykyyn nähden liikaa pahnueessa. Nämä tekijät altistavat ongelmille niin emakoiden myöhemmissä tuotantovaiheissa kuin vieroitettavien porsaiden jatkokasvatuksessa. Opinnäytetyön kokeen tuloksista pystyttiin päättelemään, että automaattisella lisämaidon jakamisella on tärkein rooli hygienian ja työajan käytön kannalta, sillä tutkimukset osoittivat, että ilman lisämaitoa olleet porsaat olivat vieroituspainoltaan ja terveydeltään lisämaidolla olleiden porsaiden kaltaisia. Emakoiden todettiin voivan paremmin varsinkin nisäterveyden osalta lisämaitoa käytettäessä.
Tärkeitä havaintoja porsastuotannon onnistumiseen olivat olosuhteiden ja ruokinnan optimaalinen toiminta, oikea porsasmäärä emakon imetyskykyyn nähden sekä riittävä porsaiden kuivarehun syöntiin oppiminen ennen vieroitusta. Tilakohtaisesti tulee kuitenkin miettiä maitokoneen investoinnin kannattavuutta, sillä aiempiinkin maitoruokintakokeisiin perustuen voitiin todeta, että lisämaidon jakamistavalla ei ole porsaiden syönnin kannalta merkitystä, vaan eri lisärehustusvaiheiden optimi sopeuttaminen imetyskaudelle on ratkaiseva tekijä. Lisäksi tulee huomioida, miten emakon muissa tuotantovaiheissa onnistuu pitämään emakot oikeassa kuntoluokituksessa, jotta myös imetyskausi onnistuisi hyvin.