Elektronisk kokbok för personer med olika funktionsnedsättningar
Evars, Anna; Malm, Anna-Maria (2015)
Lataukset:
Evars, Anna
Malm, Anna-Maria
Arcada - Nylands svenska yrkeshögskola
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015060211909
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015060211909
Tiivistelmä
Examensarbetet är en produktutveckling där beställningen kom från Yrkeshögskolan Arcada. Syftet med arbetet var att skapa en elektronisk kokbok för personer med kognitiv funktionsnedsättning, synnedsättning samt personer med problem med exekutiva funktioner. Produkten är designad för att användas i Smart-köket på Arcada. Vi har samarbetat med en studerande från IT-området som skall programmera produkten till en elektronisk version. Produkten kommer att finnas tillgänglig på nätet. För att möjliggöra aktiviteten matlagning användes alternativ kompletterande kommunikation (AKK) och lättläst text som referensram till examensarbetet. Information om de olika funktionsnedsättningarna har samlats genom litteratur och databaser och sedan använts för att skapa en beskrivning av hur kokboken och upplägget skall se ut för att stöda aktiviteten matlagning. Valda recept för kokboken modifierades så att de stöder personer med de olika funktionsnedsättningarna. Recepten är skrivna med lättläst text och uppdelade i en logisk ordningsföljd där varje moment av matlagningen förklaras. Som kompletterande stöd används Pictogram-bilder till ingredienser och instruktionerna. Storleken på bilderna och texten följer rekommendationer för att underlätta för personer med synned-ättning. Alla recept är testade och fotograferade för den elektroniska versionen. Mellan- och slutvärdering av produkten gjordes med hjälp av en checklista som baserade sig på litteratur och tidigare forskning. Förslag till fortsatt utveckling är att produkten testas av personerna i målgruppen.