Työväen Musiikkitapahtuman ravintolapalvelujen kehittäminen
Lehto, Johanna (2015)
Lehto, Johanna
Tampereen ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015081914054
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015081914054
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö on tehty toimeksiantona Työväen Musiikkitapahtuma ry:lle. Yhteyshenkilö ja työn tilaaja on Musiikkitapahtuman toiminnanjohtaja Marianne Haapoja. Opinnäytetyön tavoitteena oli kehittää Musiikkitapahtuman ravintolapalveluita kesän 2015 festivaaliin. Tässä opinnäytetyössä ravintolapalvelujen kehittäminen tarkoitti ruoka- ja juomavalikoiman kartoittamista ja uudistamista asiakaslähtöisesti. Kehittämisessä oli tärkeää huomioida ennen kaikkea asiakkaiden mielipiteet asiakastyytyväisyyden lisäämiseksi. Lähestymistavaksi kehittämistyölle valittiin tapaustutkimus ja tutkimusmenetelmänä käytettiin kyselytutkimusta. Tiedonkeruussa käytettiin myös asiantuntijahaastattelua. Aktiivinen vuorovaikutus toimeksiantajan kanssa antoi hyvät edellytykset työn onnistumiselle. Kyselytutkimus toteutettiin sähköisenä maalis- ja huhtikuun 2015 aikana.
Kyselytutkimus osoittautui tehokkaaksi tavaksi saada tietoa. Vastauksia saatiin yhteensä 456 kappaletta. Tutkimuksen päätavoite oli selvittää, mitä ruokia ja juomia asiakkaat haluavat kesän festivaalilla nauttia, mutta toimeksiantajan pyynnöstä selvitettiin myös asiakkaiden arvoja. Työväen Musiikkitapahtuma pyrkii olemaan ekologinen tapahtuma ja suosii lähiruokaa. Kyselytutkimuksen vastauksista selvisi, että peräti 76 %:lle vastaajista lähellä tuotettu ruoka tuo lisäarvoa ruokailukokemukseen. Tämä vastaus siis vahvisti tapahtuman linjausta lähiruoan suosimisesta. Yllättävää oli, että luomuruokaa ei arvostettu niin paljon. Vastaajista 42 %:lle luomuruoka toi lisäarvoa ruokailukokemukseen, mutta jopa 40 %:lle ei. Vastaajilla oli myös mahdollisuus ”en osaa sanoa” -vaihtoehtoon.
Suurin mielenkiinto toimeksiantajan kohdalla kohdistui kuitenkin kyselytutkimuksessa kohtaan, jossa selvitettiin erilaisten ruokalajien suosiota. Tutkimukseen listattiin 20 erilaista ruokalajivaihtoehtoa, joista asiakasta pyydettiin valitsemaan yksi tai useampi, mitä haluaisi mahdollisesti festivaalilla syödä. Kyselyyn tehtiin myös avoin kohta, johon asiakas sai kirjoittaa oman ehdotuksensa tarjottavista ruoista. Vastauksista selvisi, että kaikista eniten äänimääriä saivat letut ja vohvelit. Varsinaisista ruoista suosituin vaihtoehto oli salaatti, jonka jälkeen paistetut muikut, wokki, tex mex ja pulled pork. Avoimiin kohtiin asiakkaat ehdottivat monia vaihtoehtoja, mutta niistä selkeimmin esille nousi aasialainen ruoka ja pizza. Juomapuolella yllätti vastaajien mielenkiinto alkoholittomia juomavaihtoehtoja kohtaan. Lisäksi toivottiin erilaisia siidereitä ja erikoisoluita.
Kyselytutkimuksen vastausten selvittyä toimeksiantajalle esiteltiin asiakkaiden toiveet kesän 2015 festivaaliruokailun suhteen. Ajankohta oli juuri sopiva, sillä uusia yhteistyösopimuksia ehdittiin solmia.
Kyselytutkimus osoittautui tehokkaaksi tavaksi saada tietoa. Vastauksia saatiin yhteensä 456 kappaletta. Tutkimuksen päätavoite oli selvittää, mitä ruokia ja juomia asiakkaat haluavat kesän festivaalilla nauttia, mutta toimeksiantajan pyynnöstä selvitettiin myös asiakkaiden arvoja. Työväen Musiikkitapahtuma pyrkii olemaan ekologinen tapahtuma ja suosii lähiruokaa. Kyselytutkimuksen vastauksista selvisi, että peräti 76 %:lle vastaajista lähellä tuotettu ruoka tuo lisäarvoa ruokailukokemukseen. Tämä vastaus siis vahvisti tapahtuman linjausta lähiruoan suosimisesta. Yllättävää oli, että luomuruokaa ei arvostettu niin paljon. Vastaajista 42 %:lle luomuruoka toi lisäarvoa ruokailukokemukseen, mutta jopa 40 %:lle ei. Vastaajilla oli myös mahdollisuus ”en osaa sanoa” -vaihtoehtoon.
Suurin mielenkiinto toimeksiantajan kohdalla kohdistui kuitenkin kyselytutkimuksessa kohtaan, jossa selvitettiin erilaisten ruokalajien suosiota. Tutkimukseen listattiin 20 erilaista ruokalajivaihtoehtoa, joista asiakasta pyydettiin valitsemaan yksi tai useampi, mitä haluaisi mahdollisesti festivaalilla syödä. Kyselyyn tehtiin myös avoin kohta, johon asiakas sai kirjoittaa oman ehdotuksensa tarjottavista ruoista. Vastauksista selvisi, että kaikista eniten äänimääriä saivat letut ja vohvelit. Varsinaisista ruoista suosituin vaihtoehto oli salaatti, jonka jälkeen paistetut muikut, wokki, tex mex ja pulled pork. Avoimiin kohtiin asiakkaat ehdottivat monia vaihtoehtoja, mutta niistä selkeimmin esille nousi aasialainen ruoka ja pizza. Juomapuolella yllätti vastaajien mielenkiinto alkoholittomia juomavaihtoehtoja kohtaan. Lisäksi toivottiin erilaisia siidereitä ja erikoisoluita.
Kyselytutkimuksen vastausten selvittyä toimeksiantajalle esiteltiin asiakkaiden toiveet kesän 2015 festivaaliruokailun suhteen. Ajankohta oli juuri sopiva, sillä uusia yhteistyösopimuksia ehdittiin solmia.