Sisä-Suomen Järvien ammattikalastuksen nykytila ja kalan alkukäsittelyn infrastruktuurin kehittäminen
Heinonen, Kari (2025)
Heinonen, Kari
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202504146406
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202504146406
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä selvitettiin Sisä-Suomen Kalaleaderin alueen nykyinen ammattikalastuksen saalispotentiaali, ammattikalastuksen rajoitteita ja kalastajien tarpeita, kalan alkukäsittelyn julkinen ja yksityinen infrastruktuuri sekä miten alueen kalavirtojen logistiikka on järjestetty. Tarkoitus oli selvittää, mitkä kehittämistoimenpiteet voisivat lisätä alueen ammattikalastuksen elinvoimaisuutta.
Tutkimusmenetelmänä käytettiin tarveanalyysiä. Nykytilanteen kartoitus ja tulevaisuuden tarpeet ja ennakointi tehtiin kolmesta eri näkökulmasta. Aineistoina olivat kirjalliset lähteet, alueen alkukäsittelyn infrastruktuurin kartoitus ja 24 ammattikalastajalle tehty strukturoitu haastattelu. Työssä selvitettiin kirjallisesta aineistosta kestävä biologinen kalastuspotentiaali, alkukäsittelyn infrastruktuurin kehittäminen sekä kalan logistiikka. Elinkeinokalatalouteen vaikuttavina tekijöinä tarkasteltiin kalamarkkinat, kalan ympäristövaikutukset ja ilmastovaikutukset, kalan sertifioinnit, huoltovarmuus ja omavaraisuus, poliittinen vaikutus, lähiruoka, ravitsemussuositukset, kuluttajakäyttäytyminen ja ruokatrendit. Kalastajien haastatteluista muodostui tuloksena tilastoja ja niitä täydentävä kuvaileva osio. Alkukäsittelyn kartoituksesta laadittiin kuvaus viidestä julkisesta kalan alkukäsittelyn toimipaikasta alueella ja yksityisistä elintarviketiloista.
Pyyntiä voisi nykyisillä resursseilla lisätä muikulla, kuoreella, lahnalla sekä mateella. Ammattikalastajia rajoittaa selkeästi kolme asiaa: kalan epävakaa tai liian matala hinta, ostajien puute kalalle tai osalle saaliista sekä kalliit logistiikkakustannukset. Toimenpidesuositukset on jaettu Päijänteen seudun ja Pohjoisen Keski- Suomen ryhmiin. Julkinen ja yksityinen alkukäsittelyn kapasiteetti on merkittävällä vajaakäytöllä, koska kalan kysyntä on heikkoa. Yksityisen ja julkisen tilan yhteiskäyttö, kalasatamaa operoivan toimijan aineettoman pääoman vahvistaminen käynnistämishankkeella sekä konkreettinen logistiikan kehittäminen voisivat ratkaista osittain kalastajien haasteita.
Tutkimusmenetelmänä käytettiin tarveanalyysiä. Nykytilanteen kartoitus ja tulevaisuuden tarpeet ja ennakointi tehtiin kolmesta eri näkökulmasta. Aineistoina olivat kirjalliset lähteet, alueen alkukäsittelyn infrastruktuurin kartoitus ja 24 ammattikalastajalle tehty strukturoitu haastattelu. Työssä selvitettiin kirjallisesta aineistosta kestävä biologinen kalastuspotentiaali, alkukäsittelyn infrastruktuurin kehittäminen sekä kalan logistiikka. Elinkeinokalatalouteen vaikuttavina tekijöinä tarkasteltiin kalamarkkinat, kalan ympäristövaikutukset ja ilmastovaikutukset, kalan sertifioinnit, huoltovarmuus ja omavaraisuus, poliittinen vaikutus, lähiruoka, ravitsemussuositukset, kuluttajakäyttäytyminen ja ruokatrendit. Kalastajien haastatteluista muodostui tuloksena tilastoja ja niitä täydentävä kuvaileva osio. Alkukäsittelyn kartoituksesta laadittiin kuvaus viidestä julkisesta kalan alkukäsittelyn toimipaikasta alueella ja yksityisistä elintarviketiloista.
Pyyntiä voisi nykyisillä resursseilla lisätä muikulla, kuoreella, lahnalla sekä mateella. Ammattikalastajia rajoittaa selkeästi kolme asiaa: kalan epävakaa tai liian matala hinta, ostajien puute kalalle tai osalle saaliista sekä kalliit logistiikkakustannukset. Toimenpidesuositukset on jaettu Päijänteen seudun ja Pohjoisen Keski- Suomen ryhmiin. Julkinen ja yksityinen alkukäsittelyn kapasiteetti on merkittävällä vajaakäytöllä, koska kalan kysyntä on heikkoa. Yksityisen ja julkisen tilan yhteiskäyttö, kalasatamaa operoivan toimijan aineettoman pääoman vahvistaminen käynnistämishankkeella sekä konkreettinen logistiikan kehittäminen voisivat ratkaista osittain kalastajien haasteita.