Kalaosaajan käsikirja
Lybäck, Henry; Partanen, Katriina; Peltomaa, Veera; Pohjanmaa, Kati; Reinikainen, Antti; Spring, Taru (2025)
Lybäck, Henry
Partanen, Katriina
Peltomaa, Veera
Pohjanmaa, Kati
Reinikainen, Antti
Spring, Taru
Laurea-ammattikorkeakoulu
2025
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-951-799-718-8
https://urn.fi/URN:ISBN:978-951-799-718-8
Tiivistelmä
Tämä opas on suunniteltu tukemaan elintarvikealan ammattilaisia, kaupan ja ravintola-alan toimijoita sekä alan opiskelijoita kalan laadun ja vastuullisen käytön kehittämisessä. Oppaan tavoitteena on tarjota ajankohtaista ja käytännönläheistä tietoa kalan oikeaoppisesta käsittelystä ja valmistuksesta sekä vastuullisen kalankäytön periaatteista. Oppaan sisältö pohjautuu asiantuntija-artikkeleihin, tutkimustietoon ja käytännön kokemukseen, jotta sen tiedot ovat mahdollisimman hyödyllisiä ja luotettavia.
Käytännönläheisyys on oppaan keskiössä, ja se sisältää kuvitettuja ohjeita, videoita sekä tapausesimerkkejä, jotka havainnollistavat kalan käsittelyä ja säilöntää eri ympäristöissä. Lisäksi oppaan lopussa on resurssiosio, josta lukijat löytävät hyödyllisiä linkkejä, kuten WWF:n kalaoppaan sekä MSC- ja ASC-sertifiointien perusteet.
Kalaosaajan käsikirjan myötä haluamme lisätä ymmärrystä ja osaamista kalan vastuullisesta käytöstä sekä edistää korkealaatuista kalan käsittelyä ja valmistusta, jotta kuluttajille voidaan tarjota turvallisia ja herkullisia kalatuotteita.
Tämän oppaan tuotannosta ja toteutuksesta vastaa Laurea-ammattikorkeakoulu. Oppaan julkaiseminen on osa EU:n osarahoittaman Kalan markkinoinnin ja laadun kehittämisohjelman toteutusta.
Käytännönläheisyys on oppaan keskiössä, ja se sisältää kuvitettuja ohjeita, videoita sekä tapausesimerkkejä, jotka havainnollistavat kalan käsittelyä ja säilöntää eri ympäristöissä. Lisäksi oppaan lopussa on resurssiosio, josta lukijat löytävät hyödyllisiä linkkejä, kuten WWF:n kalaoppaan sekä MSC- ja ASC-sertifiointien perusteet.
Kalaosaajan käsikirjan myötä haluamme lisätä ymmärrystä ja osaamista kalan vastuullisesta käytöstä sekä edistää korkealaatuista kalan käsittelyä ja valmistusta, jotta kuluttajille voidaan tarjota turvallisia ja herkullisia kalatuotteita.
Tämän oppaan tuotannosta ja toteutuksesta vastaa Laurea-ammattikorkeakoulu. Oppaan julkaiseminen on osa EU:n osarahoittaman Kalan markkinoinnin ja laadun kehittämisohjelman toteutusta.