Ennustetarkkuuden parantaminen toimeksiantajayrityksen ravintolatoimialalla
Miettinen, Salla-Maarit (2025)
Miettinen, Salla-Maarit
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025051311445
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025051311445
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tutkimuksellisena kehittämistehtävänä on tutkia, miten ravintolatoimialan ennustetarkkuutta on mahdollista parantaa. Opinnäytetyön toimeksiantajana toimii suomalainen yritys. Ravintolatoimialan ennustamisprosessin kehittäminen on toimeksiantajayrityksen osalta ajankohtainen ja tärkeä, sillä ravintolatoimialan ennusteet eivät ole ennen tämän opinnäytetyön kehitysprojektia siirtyneet automaattisesti osaksi toimeksiantajayrityksen tulosennustetta.
Ravintolatoimialan tulosennusteen päivittämistä varten täytyi kehittää ennustetyökalu, josta ravintolatoimialan kuukausittain päivittämät myynti- ja tuntiennusteet siirretään ennustejärjestelmään. Ennustejärjestelmään siirtyvät myynti- ja tuntiennusteet päivittävät tuloslaskelman tulosennusteen erät: liikevaihto, muuttuvat kulut sekä henkilöstökulut. Tässä opinnäytetyössä tutkitaan näiden kolmen tuloslaskelman erän ennustetarkkuuden parantumista ennustetyökalun käyttöönoton jälkeen.
Opinnäytetyön tietoperustassa käydään läpi talouden ennustamisen ja taloussuunnittelun keskeisiä elementtejä, sillä opinnäytetyön tarkoituksena on yhdistää käytäntö teoreettiseen tietoon ja tuottaa toimeksiantajayritykselle tulosennusteiden päivitykseen toimiva prosessi.
Ennustetyökalun kehittäminen on toteutettu konstruktiivisena tutkimuksena, jonka aineistonkeruumenetelminä käytetään yhteiskehittämisen menetelmistä valittuja teemoja, ryhmähaastattelua sekä havainnointia. Ennustetyökalun kehittämisen ja käyttöönoton jälkeen ravintolatoimialan ennustetarkkuuden kehittymistä analysoidaan kvantitatiivisella tutkimusmenetelmällä, vertaamalla tulosennusteita toteutuneisiin tuloslaskelman lukuihin.
Opinnäytetyön tulokset osoittavat, että ravintolatoimialan liikevaihdon, muuttuvien kulujen ja henkilöstökulujen ennustetarkkuus parani merkittävästi ennustetyökalun käyttöönoton jälkeen. Tämä parannus näkyi erityisesti liikevaihdon ja muuttuvien kulujen ennustetarkkuudessa. Opinnäytetyön tulokset tukevat sitä, että järjestelmällinen ennustaminen ja työkalupohjainen tuki ovat tärkeitä ennustetarkkuuden kehittämisessä.
Ravintolatoimialan tulosennusteen päivittämistä varten täytyi kehittää ennustetyökalu, josta ravintolatoimialan kuukausittain päivittämät myynti- ja tuntiennusteet siirretään ennustejärjestelmään. Ennustejärjestelmään siirtyvät myynti- ja tuntiennusteet päivittävät tuloslaskelman tulosennusteen erät: liikevaihto, muuttuvat kulut sekä henkilöstökulut. Tässä opinnäytetyössä tutkitaan näiden kolmen tuloslaskelman erän ennustetarkkuuden parantumista ennustetyökalun käyttöönoton jälkeen.
Opinnäytetyön tietoperustassa käydään läpi talouden ennustamisen ja taloussuunnittelun keskeisiä elementtejä, sillä opinnäytetyön tarkoituksena on yhdistää käytäntö teoreettiseen tietoon ja tuottaa toimeksiantajayritykselle tulosennusteiden päivitykseen toimiva prosessi.
Ennustetyökalun kehittäminen on toteutettu konstruktiivisena tutkimuksena, jonka aineistonkeruumenetelminä käytetään yhteiskehittämisen menetelmistä valittuja teemoja, ryhmähaastattelua sekä havainnointia. Ennustetyökalun kehittämisen ja käyttöönoton jälkeen ravintolatoimialan ennustetarkkuuden kehittymistä analysoidaan kvantitatiivisella tutkimusmenetelmällä, vertaamalla tulosennusteita toteutuneisiin tuloslaskelman lukuihin.
Opinnäytetyön tulokset osoittavat, että ravintolatoimialan liikevaihdon, muuttuvien kulujen ja henkilöstökulujen ennustetarkkuus parani merkittävästi ennustetyökalun käyttöönoton jälkeen. Tämä parannus näkyi erityisesti liikevaihdon ja muuttuvien kulujen ennustetarkkuudessa. Opinnäytetyön tulokset tukevat sitä, että järjestelmällinen ennustaminen ja työkalupohjainen tuki ovat tärkeitä ennustetarkkuuden kehittämisessä.