Gluteenittomaksi markkinoitujen pizzojen gluteenipitoisuuden määrittäminen Pohjois-Karjalan Ympäristöterveyden valvonta-alueella vuonna 2023
Veikkolainen, Milla (2025)
Veikkolainen, Milla
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025061523045
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025061523045
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö on osa gluteenittomana markkinoitujen pizzojen valvonta-hanketta, joka toteutettiin vuoden 2023 aikana. Pohjois-Karjalan Ympäristöterveys toteutti hankkeen yhdessä Itä-Savon, Kuopion ja Siilinjärvenympäristöterveydenhuollon valvontayksiköiden kanssa. Hankkeen tarkoitus oli kartoittaa valvonta-alueilla gluteenittomana markkinoitujen pizzojen gluteenipitoisuutta ja havainnoida sitä, mitkä asiat ja tekijät voisivat vaikuttaa siihen, etteivät gluteenittomat pizzat välttämättä olisikaan gluteenittomia. Hankkeessa haluttiin myös selvittää, toteutuuko gluteenittomana markkinoitujen elintarvikkeiden markkinointi lain sallimissa rajoissa. Tässä opinnäytetyössä käsitellään vain Pohjois-Karjalan Ympäristöterveyden valvonta-alueelta otettuja näytteitä ja tuloksia.
Tutkimusmenetelmänä käytettiin tapaustutkimusta, jossa yhdistettiin määrällistä ja laadullista aineistoa. Pizzanäytteitä kerättiin 40 kohteesta ympäri Pohjois-Karjalan Ympäristöterveyden valvonta-aluetta. Näytteenottokohteiksi valikoituivat sellaiset kohteet, jotka markkinoivat valmistavansa gluteenittomia pizzoja, gluteenittomalla pizzapohjalla valmistettuja pizzoja tai eivät suoranaisesti markkinoineet vaan kysymällä sai tilattua gluteenittoman pizzan. Näytteenhaun yhteydessä kohteisiin suoritettiin haastattelu ja tarkastus ennalta luodun haastattelu-/tarkastuslomakkeen pohjalta. Pizzanäytteet analysoitiin Savo-Karjalan Ympäristötutkimus Oy:n toimeksiannosta alihankintana Tšekeissä ELISA-menetelmillä. Haastattelu-/tarkastuslomakkeiden tulosten käsittelyssä hyödynnettiin Webropol -ohjelmaa.
Tulosten perusteella 65 % pizzanäytteistä sisälsi alle 20 mg/kg gluteenia ja täytti näin ollen gluteenittomuuden vaatimukset. Sen sijaan 25 % näytteistä ylitti sallitun raja-arvon, eikä niitä voitu pitää keliaakikoille turvallisina. 10 % pizzanäytteistä ylitti virhemarginaalin puitteissa gluteenittomaksi tuotteeksi määritetyn raja-arvon. Haastattelu- ja tarkastustulokset osoittivat puutteita erityisesti gluteenittoman pizzan valmistus- ja tarjoiluprosesseissa. Lisäksi havaittiin, ettei gluteenittomuuden markkinointi aina ollut johdonmukaista tai lainsäädännön mukaista, mikä saattoi johtaa kuluttajaa harhaan.
Tulokset korostavat omavalvonnan, henkilöstön koulutuksen ja selkeiden ohjeiden merkitystä gluteenittomuuden hallinnassa. Tulosten pohjalta valvontayksiköiden terveystarkastajat pystyvät puuttumaan lainvastaiseen markkinointiin tai antamaan oikeanlaista ohjeistusta toiminnanharjoittajille, jotta pizzat olisivat gluteenittomia.
Tutkimusmenetelmänä käytettiin tapaustutkimusta, jossa yhdistettiin määrällistä ja laadullista aineistoa. Pizzanäytteitä kerättiin 40 kohteesta ympäri Pohjois-Karjalan Ympäristöterveyden valvonta-aluetta. Näytteenottokohteiksi valikoituivat sellaiset kohteet, jotka markkinoivat valmistavansa gluteenittomia pizzoja, gluteenittomalla pizzapohjalla valmistettuja pizzoja tai eivät suoranaisesti markkinoineet vaan kysymällä sai tilattua gluteenittoman pizzan. Näytteenhaun yhteydessä kohteisiin suoritettiin haastattelu ja tarkastus ennalta luodun haastattelu-/tarkastuslomakkeen pohjalta. Pizzanäytteet analysoitiin Savo-Karjalan Ympäristötutkimus Oy:n toimeksiannosta alihankintana Tšekeissä ELISA-menetelmillä. Haastattelu-/tarkastuslomakkeiden tulosten käsittelyssä hyödynnettiin Webropol -ohjelmaa.
Tulosten perusteella 65 % pizzanäytteistä sisälsi alle 20 mg/kg gluteenia ja täytti näin ollen gluteenittomuuden vaatimukset. Sen sijaan 25 % näytteistä ylitti sallitun raja-arvon, eikä niitä voitu pitää keliaakikoille turvallisina. 10 % pizzanäytteistä ylitti virhemarginaalin puitteissa gluteenittomaksi tuotteeksi määritetyn raja-arvon. Haastattelu- ja tarkastustulokset osoittivat puutteita erityisesti gluteenittoman pizzan valmistus- ja tarjoiluprosesseissa. Lisäksi havaittiin, ettei gluteenittomuuden markkinointi aina ollut johdonmukaista tai lainsäädännön mukaista, mikä saattoi johtaa kuluttajaa harhaan.
Tulokset korostavat omavalvonnan, henkilöstön koulutuksen ja selkeiden ohjeiden merkitystä gluteenittomuuden hallinnassa. Tulosten pohjalta valvontayksiköiden terveystarkastajat pystyvät puuttumaan lainvastaiseen markkinointiin tai antamaan oikeanlaista ohjeistusta toiminnanharjoittajille, jotta pizzat olisivat gluteenittomia.