Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Seinäjoen ammattikorkeakoulu
  • Julkaisut
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Seinäjoen ammattikorkeakoulu
  • Julkaisut
  • Näytä viite

Sian lihantarkastuksen tehokkuus Euroopan unionin eri jäsenvaltioissa (FI, SE, DK, BE, NL, DE)

Kallio, Karri; Kumpulainen, Juuso; Alarinta, Jarmo (2025)

 
Avaa tiedosto
Sian_lihantarkastuksen_tehokkuus_Euroopan_unionin_eri_jasenvaltioissa.pdf (768.2Kt)
Lataukset: 


Kallio, Karri
Kumpulainen, Juuso
Alarinta, Jarmo
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2025
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2025061668794
Tiivistelmä
Tutkimuksessa analysoitiin sian post mortem -lihantarkastusprosessien tehokkuutta Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa, Belgiassa, Alankomaissa sekä Saksan osavaltioissa Nordrhein-Westfalen ja Ala-Saksi. Tavoitteena oli selvittää maiden välisiä eroja tarkastusprosessien tehokkuudessa, käytettävissä teknologioissa ja lainsäädännön vaikutuksissa. Tutkimuksessa hyödynnettiin kirjallisuuskatsausta, haastatteluja ja teurastamovierailuja yhteistyössä lihateollisuuden ja viranomaisten kanssa.

Tulosten perusteella lihantarkastuksen tehokkuuteen vaikuttavat merkittävästi jäsenvaltioiden erilaiset käytännöt ja toimintamallit. Tarkastusprosessien tehokkuutta voidaan parantaa hyödyntämällä uusia teknologisia ratkaisuja, kuten tekoälyä, etätarkastusta sekä erilaisia kuvantamistekniikoita ja spektroskopiaa.

Erot tarkastustehokkuudessa liittyvät vahvasti käytettyihin menetelmiin, teknologisiin ratkaisuihin sekä tarkastustoiminnan kustannusrakenteeseen. Nämä tekijät vaikuttavat suoraan lihateollisuuden kilpailukykyyn sekä elintarviketurvallisuuden hallintaan koko EU-alueella.

Raportti korostaa tarvetta kehittää lihantarkastusprosesseja yhtenäisemmiksi ja tehokkaammiksi hyödyntämällä uusia teknologisia ratkaisuja sekä yhtenäistämällä toimintakäytäntöjä. Tulevaisuuden kehittämiskohteiksi ehdotetaan tiivistä lihateollisuuden ja valvovan viran¬omaisen yhteistyötä.
Kokoelmat
  • Julkaisut
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste